Mijn eerste maand als digital nomad: 4 Levenslessen vanuit Boekarest!

Hoe zou jij het vinden om als digital nomad te leven? Zodat jij overal ter wereld werken en reizen kunt combineren? Ik boekte mijn ticket en ging 1 maand leven, werken en reizen als digital nomad in Boekarest!

Werken en reizen combineren in het buitenland

Oké. Terwijl je dit leest was dit mijn eerste maand als digitale nomade. Ik had dit nog nooit eerder gedaan. Hoe ging het mij af? En zit jij er misschien ook aan te denken om die eerste stap te zetten?

In dit artikel deel ik alles over mijn eerste maand als digital nomad. Ook vertel ik je nog veel meer over Roemenië, Boekarest en de voor- en nadelen van een leven als digitale nomade.

Achtergrondinformatie: ik heb zelf 28 dagen een appartement in Boekarest gehuurd via AirBnB. Mijn doel was NIET om zoveel mogelijk te reizen. Mijn doel was WEL om 1 maand te leven in een ander land en daar de cultuur beter te leren kennen. Ik ben een groot voorstander van slow travel.

Voor mijn gevoel zat ik op de mooiste plek van Boekarest (dikke mazzel!). Ik zat in een rustige Roemeense wijk, vanaf het balkon uitzicht op het superleuke Cismigiu Park (en letterlijk 1 meter uit de flat ben ik in het park – ideaal voor mijn wandelingen tijdens de werkpauzes!) én binnen een paar minuten wandelen was ik in het centrum. Kon niet beter!

.

Hoe ziet het leven als digital nomad eruit?

Een digital nomad is iemand die locatie onafhankelijk kan werken. Voor veel mensen is dit nog een beetje raar. Toen ik vertelde dat ik een maand ging werken en reizen vanuit Boekarest kreeg ik vooral berichten dat ik moest genieten van mijn vakantie…..

Alleen was het dus geen vakantie. Ik heb dezelfde dingen gedaan als thuis, maar dan in een ander land met een andere cultuur. En in de weekenden kun je leuke en compleet andere uitstapjes maken dan je gewend bent in Nederland. Dat zijn natuurlijk een paar grote voordelen van een leven als digital nomad!

PS: tijdens mijn reis heb ik de eerste week wel een vakantie gepland, maar dat was meer uit ‘’noodzaak’’. Ik had het hele jaar namelijk nog geen vakantie gehad, dus dit leek me een mooi moment om dit te combineren ?

Waarom heb ik gekozen voor Roemenië/Boekarest?

Ik kreeg deze vraag zo vaak dat ik dit graag hieronder met je deel. Voor mij waren er 3 redenen om voor Roemenië te kiezen:

  1. Snel internet. Het zou je misschien verbazen, maar Roemenië heeft één van de snelste internetverbindingen ter wereld (ja je leest het goed, TER WERELD!). Voor een digital nomad is het internet nu eenmaal een eerste levensbehoefte. En helemaal omdat dit voor mij de eerste was wilde ik de zekerheid hebben dat ik kon blijven werken aan mijn eigen online bedrijf.
  2. Oost-Europa. Ik heb toch al aardig wat plekken mogen zien, maar was nog nooit in Oost-Europa geweest!
  3. Goedkoper leven. Een ander voordeel van digital nomads (zeker als je uit een rijker land als Nederland komt): je kunt leven in goedkopere landen. Dit is dan ook één van de voordelen waar ik tijdens mijn eerste reis van wilde profiteren. Hoe duur is Roemenië? Verderop vertel ik je er nog iets meer over!
mijn eerste maand als digital nomad in Boekarest leven als digital nomad roemenië werken en reizen combineren vanuit het buitenland
Werken vanaf het balkon met uitzicht op het prachtige Cismigiupark (+ zonsondergang)

.

Hoe is mijn eerste maand als digitale nomade in Boekarest bevallen?

Tja, de drie punten waarom ik voor deze plek koos zijn allemaal uitgekomen! Zelf had ik in het appartement al prima internet. Hier heb ik dan ook 99% van de tijd gewerkt.

Ook is Roemenië met vrijwel alles goedkoper dan Nederland. Het enige wat net zo duur is, zijn de boodschappen bij de supermarkt (Mega Image). Best vreemd als je nagaat dat het gemiddelde inkomen van een Roemeen 500 euro is (in Boekarest ongeveer 700 euro). Over de supermarktprijzen zijn de Roemenen dan ook echt niet te spreken!

Als digitale nomade heb je maar één ding nodig om je werk te kunnen doen: goed internet! En Roemenië is hier gewoon een uitstekende plek voor. Van tevoren maakte ik me hier wel druk om, maar alles is goed gegaan (check wel van tevoren bij hostels of appartementen hoe het internet is ?).

Het enige nadeel dat ik kan bedenken is dat je – als je zoals ik kiest voor een appartement – moeilijker contact kunt leggen met andere digitale nomaden. Je kunt hier Facebookgroepen voor gebruiken, maar Boekarest is nog niet zo gigantisch groot en bekend voor digitale nomaden om heel makkelijk mensen te ontmoeten.

Hoeveel kost het leven in Roemenië/Boekarest?

Het valt me op hoe weinig je kunt vinden over de kosten van een plek waar je naartoe wilt, dus ik heb hieronder een voorbeeld voor je opgeschreven. Let op: dit zijn de prijzen zoals ze waren in 2019 (toen ik zelf in Boekarest was).

Ook goed om te weten: het land is bezig met de invoering van de euro, maar toen ik er was werd er nog gewerkt met de lei (Roemeense munt). Ik heb hieronder gemiddelde prijzen gebruikt van een paar producten die veel gebruikt worden (het kan dus zowel goedkoper als duurder als je dit wilt):

  • Een kop koffie: 2 euro
  • Uiteten (hoofdgerecht + drankje): 10 euro
  • Een biertje: 1,5 euro (let op: in het centrum betaal je gewoon 2,5/3 euro)
  • Boodschappen: de supermarkt Mega Image (die je overal vindt in Boekarest) heeft Nederlandse prijzen. Wil je het echt goedkoper? Ga dan naar één van de vele markten zoals Obor Market (ongeveer 33% goedkoper dan de supermarkt). Dit heb ik zelf gedaan. Het is lokaler, goedkoper en gezelliger, dus waarom niet?

Top 10 bezienswaardigheden die je niet wilt missen in Boekarest

Na een maand werken en leven in Boekarest weet ik best wel iets van de stad. Bij deze een lijst van dingen die ik je zeker kan aanraden wanneer je in Boekarest bent:

  1. Bezoek het parlementsgebouw. Dit is het tweede grootste overheidsgebouw (na het Pentagon) ter wereld!
  2. Bezoek de parken. Ik vond de sfeer in de verschillende parken heerlijk. Je hebt het Herastraupark (grootste park, ook ideaal voor hardlopers!), Cismigiupark (mijn gouden tip!), Carolpark (knus) en het Tineretuluipark (ook ideaal voor hardlopers!).
  3. Probeer het Roemeense eten. De mici, mamaliga, sarmale, ciorba en papanasti moet je gewoon allemaal geprobeerd hebben ?. Restaurants die ik je kan aanraden: La Mahala (super goedkoop en veel locals!), La Copac (gemiddeld, locals), Dianei 4 (trendy), Manasia (local bar) en in het Cismigiupark heb je een heerlijke sfeer bij Zona Libera Butic (alleen drinken).
  4. Werk in coffee shops (tip voor digitale nomaden). Meron is by far mijn favoriet. Andere aanraders die ik heb gekregen van digitale nomade locals zijn de volgende: Origo, Coffee Map Roastery, Utopia, M60 en Eden Garden.
  5. Bezoek de stad Brasov. Vanaf deze stad kun je ook een heleboel hikes doen in het hooggebergte van Roemenië. En je kunt er met een beetje geluk beren spotten ? Nog een restauranttip in deze stad: Beraria Ciucas!
  6. Ontdek de kastelen Peles Castle, Bran Castle (ook wel het Dracula kasteel genoemd) en loop door het Rasnov Forrest.
  7. Bekijk de lichtshow in Boekarest. Elke vrijdag-, zaterdag- en zondagavond om 20.00 uur is er op het Piata Unirii een spectaculaire lichtshow van ongeveer 45 minuten met muziek (deze tip vind je vrijwel nergens op het internet!)
  8. Ontspan in Therme Boekarest (dit wordt ook wel de grootste therme van Europa genoemd).
  9. Bezoek de Obor Market (en vergeet daar niet de mici te proeven op het Terraza Obor!).
  10. Geniet in het centrum van live muziek. Ga gewoon ergens zitten, kijk om je heen en geniet van de sfeer ?

Je begrijpt al dat ik nog veel meer dingen kan delen, maar dit is even een kleine opstapeling van dingen die je zeker kunt doen en ondernemen in Boekarest. Geen specifieke tips voor digitale nomaden, maar als je in de stad werkt wil je er natuurlijk ook wat van mee krijgen!

digital nomad leven brasov boekarest roemenië digitale nomaden
Hiken in de prachtige omgeving van Brasov

.

4 Learnings na mijn eerste maand als digitale nomade

In die maand dat ik daar zat heb ik super veel nieuwe dingen gedaan en meegemaakt. En dat was zeker niet alleen maar hosanna. Hieronder vind je mijn belangrijkste inzichten na mijn eerste maand leven als digitale nomade (en dingen waar jij je op kunt voorbereiden als je alleen gaat werken en reizen in het buitenland):

Learning 1: Leer het gevoel van ‘’alleen zijn’’ te omarmen.

Ja, daar is die dan! Als er 1 vraag is die ik vaak heb gekregen tijdens mijn reis is het deze wel: voel je je niet eenzaam en alleen? Mijn antwoord: zeker!

Soms is het ontzettend eenzaam. Ik vraag me dan ook af waarom ik dit in hemelsnaam doe. En het zou op dat moment superfijn zijn om alles te kunnen delen met iemand. Alleen gaat dat niet altijd en is dat niet zo makkelijk op afstand.

Toch weegt dat gevoel lang niet op tegen de gave ervaringen die ik hier heb opgedaan! Ik heb in 1 maand tijd Amerikanen, Slovenen, Roemenen, Iranezen, Zwitsers en weet ik wat nog meer ontmoet, deed een toffe hike, bezocht het twee na grootste overheidsgebouw ter wereld, zag elke avond de zonsondergang vanaf mijn balkon en at heerlijke ‘’mici, salmare en papanasti’’. Dus ja, die momenten van eenzaamheid neem ik dan maar voor lief!

Learning 2: Bouw mini-pensioenen in.

We hoeven niet te wachten tot ons pensioen voordat we écht volledig kunnen genieten. Kijk voor jezelf eens of jij een paar dagen, weken of maanden een mini-pensioen kunt nemen, en hoe vaak jij dit kunt doen. Plan deze momenten in en leef als een koning.

Een heel groot voordeel van het inbouwen van mini-pensioenen is ook dat je letterlijk jouw droomleven VOELT. Nu is dat misschien nog een tijdelijk gevoel, maar hoe meer je dit doet des te meer dit gevoel gaat overheersen. En dat inspireert enorm om nog harder te werken voor nog meer mini-pensioenen.

Learning 3: Onderschat niet het belang van je locatie.

Ik had superveel mazzel (of gewoon goede research gedaan? %F