Wonen, werken en leven als digital nomad in Bulgarije (+ Remote Werken Tips)
Wonen, werken en leven als digital nomad in Bulgarije. Hoe doe je dat precies en waarom zou je dat willen? Hieronder meer informatie over het leven als digital nomad in Bulgarije!
Waarom locatie onafhankelijk werken in Bulgarije?
Bulgarije is een veelzijdig land. Je hebt er twee dingen die heel veel digital nomads interessant vinden voor als zij ergens willen wonen, werken en leven: de bergen (Pirin, Rila, Rodopi) en het strand (de Zwarte Zee)
Daarnaast is het internet vrijwel overal in Bulgarije van een goed tot zeer goede kwaliteit. Ook niet onbelangrijk dus!
Hieronder vind je een video van mijn leven als digital nomad in Bulgarije. Vond je dit een leuke video? Abonneer je hier op mijn Youtubekanaal voor nóg meer gratis tips en inspiratie (en meer vlogs!).
.
De beste digital nomad plekken in Bulgarije
De volgende digital nomad plekken zijn interessant om voor een langere tijd te wonen, werken en leven:
- Dit is één van de meest populaire digital nomad plekken ter wereld. Ik heb op verschillende plekken in de wereld gewoond, maar nergens was het zo makkelijk om te connecten met nomads als in Bansko. Met als kers op de taart dat je nagenoeg in de bergen woont. Lees hier alles over het leven als digital nomad in Bansko.
- De hoofdstad en daarmee altijd een ‘’safe place to go’’ voor digital nomads. Interessant voor mensen die zichzelf graag omringen met veel mensen en houden van het stadsleven. Check hier meer over Sofia als digital nomad bestemming.
- De grootste beachcity van Bulgarije. Vooral in de zomer een interessante plek om voor langere tijd te verblijven en ondertussen te genieten van het strand.
- De culturele hoofdstad van Bulgarije en met haar centrale ligging en grootte (tweede grootste stad van Bulgarije) ook een interessante optie. Lees hier meer over Plovdiv.
De voordelen van leven als digital nomad in Bulgarije
Hieronder lees je wat mij betreft de drie grootste voordelen van wonen, werken en leven in Bulgarije:
- De verschillende ‘’smaken’’ in het land. Je kunt kiezen voor een leven in de stad, bergen, midden in de cultuur of aan het strand. Bulgarije heeft het allemaal!
- De ligging. Vanuit Bulgarije kun je makkelijk trips maken naar nabijgelegen landen zoals Turkije, Roemenië, Macedonië en Griekenland.
- De prijzen. Bulgarije is één van de goedkoopste Oost-Europese landen om in te leven.
Good to know: de zomers zijn heet en de winters koud. De verschillen in temperatuur zijn een stuk groter dan in Nederland het geval is.
Hoe word je een digital nomad? Check hier de gouden tips + inspiratie!
.
De nadelen van leven als digital nomad in Bulgarije
Wanneer je benieuwd bent naar een leven als digital nomad in Bulgarije, dan zijn er een paar dingen waar je rekening mee wilt houden en die je zou kunnen zien als nadelen van wonen, werken en leven in Sofia:
- Beperkte voorzieningen. En dan heb ik het hier met name over het afkoelen en verwarmen van het appartement. Een airconditioning is lang niet overal aanwezig en is eerder een uitzondering dan de regel. Hou hier dus rekening mee wanneer je het land bezoekt.
- Oost-Europa is anders dan West-Europa. Dit hoeft geen nadeel te zijn, maar het is wel iets om rekening mee te houden.
- Het alfabet. Bulgarije gebruikt het cyrillisch alfabet en dat betekent dat de kans groot is dat je moeite hebt met het lezen van de Bulgaarse woorden.
Hoeveel kost het leven in Bulgarije?
In Bulgarije kun je rondkomen voor 600/1000 euro (afhankelijk van locatie). Dat is uiteindelijk helemaal aan jezelf. Om je een beeld te geven van de prijs van een aantal producten en diensten:
- Studio/eenkamerappartement: 150 – 500 euro
- Kop koffie: 1,5 – 3 euro (goedkoopst is lokaal, duurder is meer toeristisch)
- Smoothie: 2 – 6 euro
- Tros grote bananen (10 stuks): 1 euro (supermarkt)
- Appels (1 kilo): 1.50 euro (lokale markt)
- Paprika (1 kilo): 0,50/1,50 euro (lokale markt)
- Rijst (1 kilo): 0,50/1 euro (supermarkt)
- Kip (1 kilo): 4/5 euro (supermarkt)
- Uiteten lokaal restaurant (hoofdgerecht + drankje): 3 – 10 euro
- Uiteten Westers restaurant (hoofdgerecht + drankje): 5 – 20 euro
- Bier: 1,5 – 2 euro (met deze prijs krijg je meestal een 0,5 liter bier!)
- Boodschappen: er zijn veel supermarkten en een aantal lokale markten waar je boodschappen kunt doen. Goedkopere supermarkten zijn de Lidl, BG Market en T-Market.
Good to know facts voor wonen, werken en leven in Bulgarije
Hieronder nog een paar leuke feitjes over Bulgarije en dingen die handig zijn om te weten:
- Bulgarije heeft haar eigen munt (de lev) en gebruikt dus niet de euro.
- Fibank rekent geen commissie en is dus een handige bank om contant geld te pinnen.
- Ja schudden betekent ‘’nee’’ en nee schudden betekent ‘’ja’’.
- Bulgaren kunnen een norse uitstraling hebben, maar dat zegt niets over of ze wel of niet vriendelijk zijn.
- Bulgarije gebruikt het cyrillisch alfabet (wat afwijkt van het alfabet zoals wij dat kennen).
- In het algemeen zijn Bulgaren vrij bijgelovig. Ze hebben een aantal bizarre verhalen hierover. Zeker een aanrader om een local hier eens meer over te laten vertellen!
- Bekende Bulgaarse gerechten om te proberen: Banitsa, Tarator, Shopska salade, Lutenitsa (geen gerecht, maar een product om te proberen) en Tribe soep.
- Bekende drankjes: wijn (!), Ayran en Rakia.
Wonen, werken en reizen als digital nomad in Bulgarije
Bulgarije heeft als land ontzettend veel te bieden. In de zomer kun je chillen aan het strand of hiken in de bergen. In de winter is het erg koud, maar als je van wintersporten houdt, dan heb je ook daar heel veel opties. En de lente en herfst zijn perfecte tijden om vrijwel overal in Bulgarije te genieten.
Digital nomad worden mag dan simpel lijken. Het vergt ook veel tijd, geduld en discipline om dit voor elkaar te krijgen. Wil jij stap voor stap ontdekken hoe je een digital nomad kunt worden?
Krijg hier direct toegang tot ‘’Het Ultieme Digital Nomad Handboek’’ en ontdek de 10 slimste stappen voor meer werken, reizen en vrijheid vanuit het buitenland.
Ik ben benieuwd: ben jij als digital nomad al eens in Bulgarije geweest en wat zijn jouw ervaringen? Of zou je dit juist graag willen doen?
Laat het me in een reactie onder dit bericht weten!
Reacties