Discipline aanleren? In 2 stappen meer wilskracht!

Discipline aanleren kan iedereen! Je denkt misschien dat je dit niet kunt leren. Dat je altijd weinig discipline zult hebben. Toch is dat niet waar. Discipline is een vaardigheid die je kunt leren. Maar hoe doe je dit? Ontdek 2 stappen voor meer wilskracht!

Het verschil tussen motivatie en wilskracht

Discipline aanleren is volgens Stephen Guise het verschil tussen motivatie en wilskracht kennen. In zijn boek ‘Mini Habits’ schrijft hij dat motivatie onbetrouwbaar is. Het is gebaseerd op je gevoel. Er zijn veel dingen die je gevoel kunnen beïnvloeden. Een gebeurtenis, depressie, gezondheidsprobleem, hormonen, crisissituatie en je denkwijze zijn slechts een paar voorbeelden.

Als je alleen let op je motivatie wordt je soms succesvol en gelukkig. Afhankelijk van je stemming en gevoel van die dag. Motivatie is niet slecht. Het is fijn als je gemotiveerd bent, maar het wordt verschrikkelijk als je het niet hebt. Van motivatie krijg je geen discipline.

Discipline aanleren doe je door herhaling, oefening en training. Je ontwikkelt je discipline als je ook zonder motivatie aan de slag gaat met je doelen. Hoe doe je dat?

In de video hieronder leg ik uit hoe je discipline kunt aanleren. Vond je dit een leuke video? Abonneer op mijn Youtubekanaal voor nóg meer gratis tips.

.

Discipline aanleren zonder motivatie

Volgens Guise verslaat wilskracht motivatie. Wilskracht kun je trainen op ieder gewenst moment. Het is onafhankelijk van je emoties en je behaalt er altijd succes mee. Dat is wilskracht. Volgens hem moet je wel weten hoe je dit in je voordeel kunt gebruiken.

Dat kan bijvoorbeeld met de 3 Krachtigste mindset oefeningen voor meer discipline en wilskracht.

Hoe wilskracht werkt en hoe te gebruiken

Discipline aanleren doe je door wilskracht te begrijpen. Roy Baumeister is gedragsexpert en auteur van de bestseller ‘Wilskracht’. Aan de hand van één van zijn onderzoeken leer je hoe je in twee stappen meer wilskracht kweekt.

Wilskracht experiment

Baumeister liet in een restaurant twee gerechten staan: groenten en chocolade. De ene groep mocht alleen de groenten eten en de andere groep de chocolade. In het experiment zag je dat de ‘groentegroep’ meer moeite moest doen om de verleiding van de chocolade te weerstaan.

Vervolgens werden beide groepen gevraagd om een onoplosbare puzzel op te lossen. De controlegroepen wisten dit niet. Welke van deze twee groepen denk je dat de oefening het langste volhield?

In twee stappen naar meer wilskracht

Veel mensen gokken op de groentegroep. Het tegendeel is waar. De groentegroep hield het maar 8 minuten vol terwijl de chocoladegroep tot 20 minuten doorging. Zij hadden duidelijk meer wilskracht. Hoe kwam dit? Discipline aanleren kun je met deze twee stappen doen.

1 Je wilskracht is beperkt

De groentegroep had zijn wilskracht bij de eerste oefening al gebruikt. Eenmaal aangekomen bij de puzzeloefening hadden ze niet meer de energie en discipline om vol te houden.

2 Je wilskracht geldt voor alle activiteiten

Baumeister vergelijkt discipline aanleren met het trainen van je spier. Training zorgt ervoor dat je meer wilskracht en discipline ontwikkeld. Tegelijkertijd moet je ook uitrusten, want anders geef je te snel op. Dit zag je in het experiment met de puzzel gebeuren.

Discipline aanleren doe je zo

Ga je vandaag iets doen waar je tegenop ziet? Doe er dan niet nog meer moeilijke taken bij. Voor je het weet is je wilskracht op en kom je helemaal niet in actie. Verdeel je energie en versterk je discipline door je wilskracht meer en meer te trainen. Veel succes!

Wil jij meer discipline aanleren in 1 minuut? Zodat jij jouw mooiste doelen kunt bereiken? Download direct De Magie van 1 Minuut en ontdek hoe jij binnen 1 minuut meer discipline krijgt.

.

Boekentips Artikel