Discipline en doorzettingsvermogen ontwikkelen: 3 Tips!

Discipline en doorzettingsvermogen ontwikkelen wordt vaak gezien als één van de moeilijkere dingen. En dat terwijl het veel voordelen oplevert. Hoe ontwikkel je meer discipline? En hoe blijf je doorzetten terwijl je liever wilt stoppen?  

Is discipline aangeboren of aangeleerd?

Discipline. Een woord dat me iedere dag weer fascineert. Sommigen hebben het. Anderen niet. Tenminste. Zo lijkt het op het eerste gezicht.

Maar is het waar? Hebben sommigen het WEL en anderen NIET? Is het geluk als je het wel hebt? En pech als je het niet hebt?

Wat vind jij? Hoe kijk jij daar tegenaan? Onze antwoorden zeggen veel over onszelf.

In de video hieronder leg ik uit hoe je meer discipline krijgt in 1 minuut. Vond je dit een leuke video? Abonneer op mijn Youtubekanaal voor nóg meer gratis tips.

.

Het woord discipline

Discipline is het vermogen om de korte termijn ondergeschikt te maken aan de lange termijn. Discipline is een vaardigheid. Iets wat we allemaal meer kunnen hebben. Of we het nu geloven of niet.

Het is het vermogen om die extra meter te gaan. Of nog kleiner. Die extra centimeter. Het doet me denken aan die magische speech ‘’Inch by Inch’’ van Al Pacino in de film Any Given Sunday.

Want dat is wat het. We zien succesvolle mensen om ons heen. En denken: ‘’zij’’ zijn gelukkig. We zien alleen de buitenkant. Niet de binnenkant. We zien de successen. Niet het harde werken. Het harde werken dat ze dag in dag uit DOEN.

3 Tips voor meer discipline en doorzettingsvermogen

Dat ‘’DOEN’’ kun je meer ontwikkelen door te trainen op discipline. Dat kan met de volgende drie stappen:

1. Focus op 1 doel

Cliché, maar daarom niet minder waar. Zo’n 95% van de mensen heeft moeite om deze tip op te pakken. Bovendien weten we allemaal wel WAT en HOE we moeten veranderen, maar toch DOEN we het niet. Dag in dag uit focus houden op 1 doel tegelijk is moeilijker dan we denken.

Al snel laten we ons meevoeren door de snelle afleidingen. Even op social media kijken. Even mailen. Even iemand helpen. En voor we het weten hebben we niet gedaan wat WIJ wilden doen. Dit is één van de redenen waarom discipline en doorzettingsvermogen ontwikkelen belangrijk is.

Wat is je nummer 1 doel waar je meer focus op wilt krijgen?

2. Kies 1 strategie

Als we meer discipline willen ontwikkelen hebben we de juiste strategie nodig. Het probleem is dat we weinig kennis hebben over de mogelijkheden op dit gebied.

Motivatie wordt belangrijker gemaakt dan het is. Als we iets willen veranderen, proberen we dit meestal met onze motivatie doen. De valkuil van het volgen van deze motivatiestrategie is dat het afhankelijk is van onze gevoelens.

Voelen we ons goed, dan doen we het wel. Voelen we ons slecht, dan doen we het niet. Dit heeft weinig te maken discipline. In het artikel ‘’Waarom motivatie bullshit is (en wat wél werkt)’’ leg ik waarom alleen motivatie niets gaat veranderen.

.

Een strategie die onafhankelijk van onze gevoelens werkt is de gewoontestrategie. Hierbij gaan we ‘’gewoon doen’’ wat we moeten doen. Tandenpoetsen is hier een goed voorbeeld van. We hebben geen motivatie nodig om dit te doen.

Wat als het lukt om de gewoontestrategie ook toe te passen op andere doelen en acties in ons leven?

3. De 1 minuutactie

Deze derde tip kunnen we alleen toepassen als we tip 1 en 2 onder de knie hebben. Eerst weten wat je wilt, dan een strategie kiezen om vervolgens elke dag een kleine stap in de richting van het belangrijkste doel te zetten.

Dat is de 1 minuutactie. Dit hoeft niet letterlijk 1 minuut te zijn (al kan het zeker helpen om actie te ondernemen). Door slechts 1 actie voor jezelf op te stellen wordt het vele malen makkelijker om discipline aan te leren. Lees hier hoe je jouw gedrag verandert met de 1 minuutactie.

En door elke dag IETS te doen ontwikkel je automatisch meer discipline. Helemaal als je dit doet op een actie die heel belangrijk is.

Welke 1 minuutactie kun jij vandaag zetten in de richting van je belangrijkste doel?

De mindset voor meer discipline en doorzettingsvermogen

Discipline en doorzettingsvermogen ontwikkelen doen we niet zomaar. We geloven erin of we doen dit niet. Maar geloof mij. Of we nu geloven dat we WEL of GEEN discipline hebben. Of het wel of niet is aangeboren. We zullen niet in staat zijn om het maximale uit onszelf te halen.

Onbewust denk we al met een beperking. De beperking dat we niet in staat zijn de korte termijn ondergeschikt te maken aan de lange termijn. En hoe gek het ook klinkt. Juist daar zit ons succes en geluk.

PS: wil je meer discipline en doorzettingsvermogen ontwikkelen? En wil je weten hoe je dit binnen 1 minuut kunt doen? Ontdek hier ‘’De Magie van 1 Minuut’’ en start vandaag nog met de 1 minuutstrategie.

Boekentips artikel