Discipline tips. Soms kunnen we ze allemaal goed gebruiken. Het leven wordt nu eenmaal makkelijker als we meer controle over onszelf krijgen. Omzeil je luiheid en ontwikkel meer zelfdiscipline met de 3 technieken tegen uitstelgedrag!

‘The more disciplined you become, the easier life gets’ – Steve Pavlina

Jezelf uit bed krijgen

Mijn wekker ging af. Ik werd wakker, maar mijn eerste reactie was om in bed te blijven liggen. Ik wilde wel opstaan, maar tegelijkertijd in bed blijven liggen. Een bed kan nu eenmaal onweerstaanbaar lekker zijn.

Kortom: ik vertoonde uitstelgedrag.

Zo jakkerde ik een paar jaren door. Totdat ik na de zoveelste gehaaste ochtend besloot om mijn ochtend anders aan te pakken. Ik besloot om elke ochtend om 6:00 op te staan. Het interesseerde me niet wat voor dag het was. Ik ging het doen.

Mijn ‘geluk’

Gelukkig wist ik hoe ik mijn gedrag kon veranderen. En vanaf jonge leeftijd beschik ik over een grote mate van discipline. Met andere woorden: ik kan me goed aanzetten om dingen te doen die belangrijk zijn voor de lange termijn.

Dertig dagen achter elkaar stapte ik om 6:00 uit mijn bed. De ene keer met nog grotere wallen onder de ogen dan een andere keer. Maar het lukte. En sindsdien is het voor mij een gewoonte geworden om vóór 6:00 wakker te worden.

Ik vind het nu zelfs verschrikkelijk als het later word. Ik weet het. Dat klinkt raar, maar eigenlijk valt dat wel mee. Hoe werkt dat precies? En hoe kun jij hier je voordeel mee doen?

Alleen discipline leidt tot resultaten

Resultaten komen voort uit ons gedrag. Dat snappen we allemaal nog wel. De volgende stap is tien keer belangrijker, maar wordt vaak vergeten. Ons gedrag komt voort uit onze gewoontes.

Eerst maken wij onze gewoontes, en daarna maken onze gewoontes ons. Gewoontes bepalen in grote mate je leven. Lopen, fietsen, autorijden, eten en ademen zijn voorbeelden van gewoontes die we onbewust uitvoeren. Hetzelfde geldt voor teveel eten, drinken en roken.

Gewoontes veranderen kun je doen door meer discipline. Maar hoe pak je dat aan? Hoe verander je gewoontes in een ‘handomdraai’?

Er is geen eenvoudige weg. En toch: er is wél een weg.

Discipline tips voor de juiste weg

Hieronder vind je drie discipline tips die jij kunt gebruiken om je leven onder controle te krijgen:

1. Doen

Uit de ervaringen van leden binnen de 1 Minuut Community en mijn persoonlijke ervaringen is dit één van de beste discipline tips die je moet weten. Gewoon doen. Beeld je in dat je aan de start van een sprintwedstrijd staat en zeg tegen jezelf: drie-twee-één-start!

Het is voor ons ontzettend moeilijk om gewoon actie te ondernemen. Soms moeten we ons verstand op nul zetten en gewoon beginnen. Simpeler gaat het niet worden. Wil je mediteren? Mediteer. Wil je een boek schrijven? Schrijf. Wil je meer sporten? Sport. Pas de drie-twee-één-start methode toe.

Doen is de sleutel tot persoonlijk succes. Je zult jezelf dankbaar zijn als je in actie bent gekomen.

2. Begin klein: de 1 minuutactie

Wat is de reden dat we van alle discipline tips nummer 1 niet uitvoeren? We hebben te weinig zelfvertrouwen om in actie te komen. Hoe kunnen we ons zelfvertrouwen laten groeien? Door onszelf te bewijzen dat we iets wél kunnen. Of door deze zelfvertrouwen tips toe te passen.

Dat kunnen hele kleine dingen zijn. Voor mij was dat bijvoorbeeld elke dag opstaan om 6:00. Als ik dat had gedaan, was mijn dag al geslaagd. Na de eerste keer gaf ik mezelf een schouderklopje. Mijn zelfvertrouwen groeide omdat ik de eerste tip aan het DOEN was.

Hoe vaker je jezelf iets laat doen waar je geen zin in hebt, hoe vaker je jezelf in actie krijgt. En dat ontwikkelt je discipline. Ik ontwikkelde ‘de magie van 1 minuut’: een methode om met kleine stappen slechte gewoontes om te zetten in goede gewoontes.

3. Ontwikkel goede gewoontes

Discipline wordt makkelijker zodra je meer goede gewoontes kunt ontwikkelen. Via de discipline tips 1 en 2 kun je goede gewoontes opbouwen. Goede gewoontes hebben structuur nodig.

Wil je écht iets langdurig aan jezelf veranderen? Focus je voor dertig dagen op één gewoonte die je wilt veranderen, en werk daar minimaal 1 minuut per dag aan. Ervaar het verschil. Pas als je het idee hebt dat je het automatisch doet, kun je weer iets anders veranderen.

Trap niet in de valkuil

Ga niet, zoals veel mensen doen, veel verschillende dingen tegelijk veranderen. Dat is het slechtste wat we kunnen doen. Jezelf veranderen kost energie. Hoe meer dingen je tegelijk wilt veranderen, hoe meer energie het kost.

Discipline heeft energie nodig. Het is even wikken en wegen, maar de praktijk laat zien dat één ding tegelijk veranderen de beste resultaten geeft.

Ben je benieuwd naar nog veel meer technieken en tips voor meer discipline? Overweeg je dan eens in te schrijven voor het VIP Lidmaatschap van de 1 Minuut Community. Hiermee zul je snel meer discipline ontwikkelen en minder uitstelgedrag vertonen. Mooi werk dus.

Wat voor discipline tips pas jij toe om minder uitstelgedrag te vertonen? Laat het ons hieronder in een reactie weten!

Meer discipline tips

Boekentips artikel