2 Redenen waarom we onze doelen niet halen

Doelen niet halen. Je zou niet de eerste zijn die dit overkomt. Hoe kan het dat we doelen stellen en vervolgens geen of te weinig actie ondernemen om die doelen te halen? Wat houdt ons tegen? In dit artikel benoem ik de 2 belangrijkste redenen waarom we onze doelen niet halen!        

Doelen stellen werkt niet als je het zo doet

Wat veel mensen vergeten is dat doelen stellen een vak apart is. Het is niet iets wat je zomaar even doet. Althans, als je doelen wilt stellen die je ook wilt bereiken natuurlijk!

In de video ontdek je de 2 belangrijkste redenen waarom we onze doelen niet halen en wat wel werkt. Vond je dit een leuke video? Abonneer op mijn Youtubekanaal voor meer gratis tips en inspiratie.

.

Waarom we onze doelen niet halen

Inmiddels mocht ik meer dan duizend mensen coachen in het stellen en bereiken van hun doelen. Telkens kwam ik een bepaald patroon tegen waardoor mensen hun doelen niet bereikten. Hieronder vind je de 2 belangrijkste redenen:

Reden 1: Je hebt een te vaag doel

Stel je voor dat jij in een dal staat. Je bent omringt door bergen. Die bergen staan voor doelen. In het dal is het mistig. Kortom: jij kunt je doelen nog niet zien. In dit geval heb je te maken met een vaag doel. Als ik mensen vraag wat hun belangrijkste doel is, krijg ik vaak ‘vage reacties’:

  • Ik wil meer geld verdienen
  • Ik wil meer afvallen
  • Ik wil meer sporten
  • Ik wil meer tijd voor mezelf hebben
  • Ik wil meer mediteren

Maar wat betekent dit ‘meer’ voor je? Ik kan je nu 1 eurocent geven en je hebt ‘meer’ geld verdient. Maar dat bedoel je vast niet. Dus hoeveel geld wil je wel verdienen? Voor wanneer? En wat heb je nodig om dit doel te bereiken?

Door dergelijke vragen te stellen worden je doelen duidelijker en trekt de mist weg. Concrete doelen stellen doe je zo. Met concrete doelen zie je opeens wel jouw doel voor je en kun je actie ondernemen!

.

Reden 2: Je hebt een te groot doel

Na reden 1 kan het nog steeds zijn dat je niet in beweging komt. Hoe dat kan? Wel. Je kan een mooi doel hebben gesteld maar als deze te groot is ga je ook geen actie ondernemen. Hieronder weer een paar voorbeelden:

  • Ik wil miljonair worden in 1 jaar (terwijl je nu nog niets hebt)
  • Ik wil 20 kilo afvallen in 1 maand
  • Ik wil 1 uur achter elkaar kunnen mediteren in 1 week (zonder enige ervaring te hebben)

Dit zijn slechts enkele voorbeelden. In de praktijk stellen we vaak te grote doelen. We leggen de verwachtingen veel te hoog. De lat zo hoog dat het onrealistisch wordt om jouw doel te bereiken.

‘Hoe groter onze doelen des te groter de angst om actie te ondernemen’

Er zijn twee manieren om die angst weg te nemen. Ten eerste kun je kleinere doelen stellen. Probeer in plaats van miljonair eerst eens een ton te verdienen. Of bijvoorbeeld tienduizend euro. Ten tweede kun je de tijd oprekken. Dus niet: ik wil miljonair worden in 1 jaar, maar ik wil miljonair worden in 20 jaar. Ontdek hoe jij meer discipline krijgt om jouw doelen te bereiken in 1 minuut.

Voel jij het verschil?

De valkuil van doelen niet halen overwinnen

Doelen niet halen is niet erg zolang je er maar van leert. Wat is de reden dat jij jouw doelen niet haalt? En hoe kun je dit in de toekomst anders aanpakken? Stel je veel vage doelen? Of juist grote doelen?

Doelen stellen en bereiken mag dan simpel lijken. Het vergt ook veel tijd, geduld en discipline om dit op te bouwen. Wil jij stap voor stap ontdekken hoe je blijft doorzetten en volhouden op jouw doelen?

Krijg hier direct toegang tot De Magie van 1 Minuut en ontdek hoe je uitstelgedrag overwint en doelen bereikt in 1 minuut.

.

Boekentips artikel