Doelen opstellen en bereiken? 4 Praktische voorbeelden!

Doelen opstellen en bereiken? We hebben allemaal, bewust of onbewust, doelen in ons leven. Vaak moeten we veel van onszelf. En lopen we onze belangrijkste doelen mis. In dit artikel leer je 4 persoonlijke ontwikkelingsdoelen voorbeelden kennen!

Doelen opstellen maakt gelukkig

Doelen zorgen voor geluk. Ook als je het doel niet behaald. Het gaat om de reis die je aflegt richting je doelen. En ja, doelen veranderen omdat je ontwikkeling veranderd.

Geniet van de reis. Je kunt alleen genieten van de reis als je ongeveer weet waar die reis naartoe gaat. Hoe kun je anders voorpret hebben?

Doelen opstellen en bereiken is eigenlijk vrij eenvoudig, maar als je niet weet welke doelen je wilt bereiken kom je niet veel verder.

In de video hieronder leg ik uit hoe doelen opstellen makkelijker en simpeler kan. Vond je dit een leuke video? Abonneer op mijn Youtubekanaal voor nóg meer gratis tips.

.

2 Redenen waarom we onze doelen niet halen (”de mistbank”)

Stel je voor dat je een bergbeklimmer bent. Het is jouw doel om de top van de berg te bereiken. Alleen begin je onderaan. Je bent omringt met allemaal bergen, en zult dus moeten kiezen.

Welke berg ga ik beklimmen? En dan begin je opeens te twijfelen. Je weet het niet. Welke berg ga je beklimmen? Kortom: aan welke doelen ga ik werken? Hieronder de 2 belangrijkste redenen waarom we onze doelen niet halen.

Reden 1: Te vage doelen

Vage doelen zorgen voor een mistbank. Alsof je de bergen niet meer kunt zien. De route wordt vaag en onzichtbaar. Vage doelen zijn de eerste reden waarom we onze doelen niet bereiken. Je durft geen berg te kiezen, blijft twijfelen en kiest om geen beslissing te maken.

De volgende vragen sluiten hier goed bij aan:

 • Hoe kom ik erachter wat mijn doelen zijn?
 • Wat kan ik doen om mijn doelen specifieker te maken?
 • Waarom zijn mijn doelen zo onduidelijk?
 • Waarom weet ik niet wat ik wil doen?
 • Hoe kan ik concreet doelen opstellen?
 • Hoeveel doelen kun je hebben?
 • Hoe vind ik de juiste balans tussen verschillende doelen?

Reden 2: Te grote doelen

Te grote doelen houden je tegen om in beweging te komen. Je vindt de bergen (doelen) om je heen imponerend. Ze zijn zo groot. En dat zorgt voor twijfels. Kan ik die berg beklimmen? Ben ik wel sterk genoeg? Wat als ik het niet red?

Je maakt de berg – en daarmee jouw doelen – zo groot voor jezelf dat je alleen maar omhoog kijkt en denkt: ”dat doel ga ik nooit bereiken!”. Met als gevolg dat je onderaan blijft staan wachten, twijfelen en piekeren. Zonder vooruit te komen.

Je hebt hier last van als jij je herkent in de volgende vragen:

 • Waarom ben ik zo streng voor mezelf en stel ik zulke hoge eisen aan mezelf?
 • Wat als mijn ambities mij tegenhouden om te bereiken wat ik wil?
 • Waarom wil ik teveel doelen tegelijk bereiken?
 • Waarom geniet ik niet van de kleine doelen op weg naar mijn grote doelen?

Wat is een goede doelstelling?

In dit artikel neem ik persoonlijke doelen als voorbeeld omdat ik hier in mijn dagelijkse werk ook mee bezig ben. Persoonlijke doelen kun je bijvoorbeeld met de bekende SMART methode uitwerken.

Vooral de eerste regel is erg belangrijk: wees specifiek. Te vaak merk ik dat persoonlijke doelen onduidelijk blijven. En onduidelijke doelen leiden tot onzekerheid, twijfels en een gebrek aan discipline. Dat is logisch, want je weet niet precies wat je moet doen om je doelen te bereiken.

SMART doelen opstellen op 4 gebieden

Zodra je aan de slag gaat met het opstellen van doelen, merk je al snel dat veel doelen in vier gebieden uitkomen: gezondheid, werk, relaties en persoonlijke ontwikkeling. In mijn eigen praktijk noem ik dit de vier G’s: gezondheid, geld (werk), geluk (relaties) en groei (persoonlijke ontwikkeling).

.

Voorbeelden gezondheidsdoelen:

 • ‘Ik wil 70 kilo wegen voor het einde van het jaar.’
 • ‘Deze zomer loop ik een marathon.’
 • ‘Ik wil elke dag 15 minuten mediteren.’
 • ‘Ik wil drie keer in de week hardlopen.’

Voorbeelden werkgerelateerde doelen:

 • ‘Aan het einde van het jaar wil ik promotie maken in mijn werk.’
 • ‘Ik wil elke maand een minimale omzet draaien van 5.000 euro met mijn bedrijf.’
 • ‘Elke week wil ik 1 nieuwe klant aantrekken.’
 • ‘Ik wil dit studiejaar minimaal een 8 gemiddeld staan.’

Voorbeelden relatiedoelen:

 • ‘Ik wil in de zomer samen met mijn partner naar onze droomvakantie’
 • ‘Elke avond wil ik tijd vrijmaken voor mijn partner, kinderen of vrienden’
 • ‘Ik wil vier keer in het jaar een weekend weg met goede relaties’

Voorbeelden persoonlijke ontwikkelingsdoelen

 • ‘Ik wil me iedere ochtend zonder afleiding richten op mijn belangrijkste taak’
 • ‘Elke avond wil ik een halfuur eerder naar bed toe’
 • ‘Mijn zelfvertrouwen vergroten door elke dag iets te doen wat ik normaal uitstel’
 • ‘Elke dag minimaal een halfuur de tijd nemen voor mezelf. Om te doen wat ik wil doen.’
doelen opstellen leerdoelen voorbeelden oefeningen doelen stellen en bereiken

.

Persoonlijk voorbeeld van doelen stellen: mijn droomreis maken

Ik herkende dit ”probleem” ook bij mezelf. Tijdens mijn afstudeeronderzoek had ik één van deze momenten. Het begon bij me te kriebelen om een droomreis te maken.

Ik wilde graag alleen reizen omdat het één van mijn dromen was én tegelijkertijd buiten mijn comfortzone was. Als ik andere mensen wil motiveren buiten hun comfortzone te gaan, dan WIL ik dat zelf ook ervaren: practice what you teach.

Om eerlijk te zijn was ik bang voor mijn reis. Ik wilde wel, maar ook weer niet. In je eentje naar Azië en dan ook nog de plekken bezoeken waar amper een toerist komt. Ik wist dat ik veel op mezelf zou zijn.

Soms heb je van die momenten dat je weet dat je het moet doen maar het toch niet doet. Hetzelfde dreigde met mijn reis te gebeuren. Uiteindelijk heb ik het tóch gedaan! Maar hoe deed ik dat en wat heb jij hieraan?

Doelen opstellen op een andere manier: VUDOM-doelen

Oké. Dit wordt een radicale verandering in je manier van denken. Zeker over doelen. De meeste mensen kennen de SMART doelen. Ik ook. Tijdens mijn studie gebruikte ik SMART doelen. En ik vond dat mijn prestaties achterbleven.

Dus ben ik een nieuwe methode gaan bouwen. Niet zonder resultaat. Ik werd uitverkozen tot beste student, maakte mijn droomreis (voorbeeld volgt hieronder), liep mijn eerste marathon en bouwde de 1 Minuut Community van nul naar duizenden leden op in slechts negen maanden.

Maar hoe deed ik dat? 

De VUDOM methode bestaat uit vijf stappen. Aan de hand van een voorbeeld leg ik je stap voor stap uit hoe ik mijn doelen bereik.

Stap 1: Visualiseren

Deze stap wordt vaak ten onrechte gezien als een zweverige stap, maar het tegendeel is waar. Dit is de meest heldere stap van de vijf! Je gaat namelijk heel specifiek maken wat je wilt. Toen ik twijfelde over mijn backpackreis legde ik de volgende foto op mijn bureau neer:

doelen-opstellen-en-bereiken-stappen-smart-methode-vudom-methode-foto1-bewerkt

.

Elke dag zag ik de foto weer liggen. En elke dag dacht ik weer ‘ja, daar moet ik ook nog eens aan gaan werken’. Een twijfelachtige zin. Het heeft geholpen. Na een week begon ik echt te geloven dat ik het kon en zag ik mezelf al op die berg staan! Hoe specifiek wil je het hebben?

Ik gebruikte deze 7 stappen om je droomdoelen te realiseren met visualiseren.

De kracht van visualiseren gaat nog een stap verder. Dr. Biasiotto van de University of Chicago deed jaren geleden een onderzoek onder basketballers. De basketballers moesten, zoals ze zo vaak deden, vrije worpen oefenen.

Er werden drie groepen samengesteld. Groep 1 trainde elke dag één uur op de vrije worpen. Groep 2 ging de vrije worpen alleen visualiseren en groep 3 deed geen van beiden.

De resultaten waren verrassend. Groep 1 presteerde 24 procent beter. Opmerkelijker waren de resultaten van groep 2. Zij verbeterden hun score met 23 procent door de vrije worpen te visualiseren!

Oefening: Wat voor plaatje kun jij printen van je doel?

Stap 2: Uitspreken

Spreek je dromen uit! Dit heb ik heel lang niet gedaan. Mijn vrienden dachten ook dat ik het niet zou doen omdat ik onzeker en twijfelachtig klonk.

Beetje bij beetje ging ik er steeds meer over praten en vertelde ik mensen over de ervaringen die ik er graag wilde op doen. Iedereen was razend enthousiast wat mij extra motiveerde om de stap te zetten.

Er zit een groot verschil tussen dromen en doen. Uitspreken alleen is niet voldoende. Het gaat om hoe je het uitspreekt. Vertel jij anderen dat je ‘ooit nog een wereldreis zou willen maken’ of zeg je ‘ik ga die wereldreis maken’?

Bij de eerste zin is de kans groot dat je het nooit gaat doen! Wat voor woorden spreek jij uit? En hoe vertel jij je dromen aan anderen?

Oefening: Wat kun jij doen om je doel met meer overtuiging uit te spreken?

Stap 3: Deadlinen

Een deadline helpt om de excuses van ‘ik heb geen tijd’ weg te nemen. De enige voorwaarde is dat het doel erg belangrijk voor je moet zijn.

Belangrijker dan andere doelen. Breng prioriteiten aan in je doelen voordat je deadlines gaat stellen. De Wet van Parkinson laat zien waarom deadlines krachtig zijn.

doelen-opstellen-en-bereiken-stappen-smart-methode-vudom-methode-foto2-bewerkt

.

Ik zorg ervoor dat ik elke dag een uur aan het lezen ben. Met een leessnelheid van 40 bladzijden in het uur kan ik elke week een boek uitlezen met een omvang van 280 pagina’s.

Deze informatie gebruik ik vervolgens voor het schrijven van een blog. Ook op het schrijven van artikelen zet ik een deadline. Iedere week wil ik in 3 uur tijd een kwalitatief hoogwaardig blog schrijven.

De laatste maanden pak ik het op deze manier aan en elke week krijgen duizenden volgers dit artikel in hun mailbox. Op dezelfde manier heb ik mijn backpackreis voorbereid.

Elke week zette ik een deadline om een deel van mijn taken te doen. Dat werkte uitstekend!

Oefening: wat is de deadline voor je doel?

Stap 4: Opschrijven

Schrijf je doel op in één zin. Het belangrijkste is dat het doel specifiek is. Eerst was dit doel bij mij ‘ik wil graag een droomreis maken’. Wat betekent deze zin precies? Helemaal niets! Het specifiek maken van een doel doe je met doorvragen.

Waar wil je naartoe? Wil je alleen of met iemand anders reizen? Waarom wil je een droomreis maken? Wat mag je reis kosten? En hoe ga je dit geld bij elkaar verdienen?

Later werd mijn doel: ‘Op 5 augustus 2015 maak ik een soloreis van 4 maanden door Zuidoost-Azië’.

Deze zin kun je uitbreiden met nog een paar zinnen. Dit geeft je meer duidelijkheid. de volgende twee vragen zijn belangrijk:

 1. Wat is mijn plan om dit doel te bereiken?
 2. Wat zijn de consequenties als ik voor dit doel ga?

Deze vragen helpen je om je doel realistisch te houden. Vervolgens kun je met kleinere doelen naar je droomdoel toewerken. Dat zijn pas effectieve doelen!

Oefening: Welke zin schrijf jij elke dag op ter herinnering aan je doel?

Stap 5: Minuten

Werk elke dag minimaal 1 minuut aan je doel. Dit klinkt gek, maar het werkt echt. Je bent namelijk elke dag met je doel bezig en 1 minuut klinkt niet lang.

Iedereen heeft 1 minuut per dag (dus geen excuses!) en zodra je begint met deze actie merk je dat je veel langer doorgaat dan 1 minuut. Bekijk onderstaande video voor uitleg over de 1 minuutactie.

.

Ik gebruik de minuutactie om grote doelen kleiner te maken. Hoe groter je denkt, hoe moeilijker de echte uitvoering wordt. Het grote denken heb je al bij het visualiseren gedaan. Met ”Minuten” hou je het simpel en eenvoudig.

Wat betreft het visualiseren. Er ligt nu een ander plaatje op mijn bureau die mij herinnert aan goede tijden: mijn eigen backpackfoto. Hoe gaaf! 🙂

doelen-opstellen-en-bereiken-stappen-smart-methode-vudom-methode-foto3-bewerkt

 

.

Oefening: Wat voor 1 minuutactie ga jij vandaag zetten richting je doel?

Wat is jouw eerste VUDOM doel?

Hoe ziet jouw belangrijkste doel eruit? Wat is je plan om deze te bereiken? En wat houdt je tegen? Probeer de VUDOM methode zelf uit en kijk of het ook voor jou werkt.

Gebruik VUDOM voor de komende 30 dagen op je belangrijkste doel:

 1. Wat voor plaatje kun jij printen van je droom/doel?
 2. Hoe kun jij jouw doel met meer overtuiging uitspreken?
 3. Wat is de deadline voor je doel?
 4. Welke zin schrijf jij elke dag op ter herinnering aan je doel?
 5. Wat voor 1 minuutactie ga jij vandaag zetten richting je doel?

Ik ben benieuwd naar jouw doelen. Inspireer anderen en geef hieronder in een reactie aan wat jij doet om je doelen te realiseren! 🙂

PS: Wil jij de VUDOM methode in de praktijk toepassen? Elke dag met meer focus, discipline en zelfvertrouwen aan je doelen werken? Volg onze gratis 1 Minuut Challenge en leer hoe je dit doet.

Doelen opstellen / doelen uitstellen

Het gebeurt vaak dat we onze doelen uitstellen. We wachten op het juiste moment zonder te weten dat het juiste moment nooit zal komen. Een andere oorzaak van uitstelgedrag is teveel doelen opstellen.

Beperk jezelf tot één doel in elk van de categorieën, en stel pas weer een nieuw doel als je dit doel hebt bereikt. Zo kun je je focus vasthouden en voorkom je dat je afgeleid wordt.

Zoals je ziet is de SMART methode niet noodzakelijk (en zou je ook de VUDOM methode kunnen proberen). Zie deze methode meer als een handleiding om jezelf te verbeteren in het opstellen van doelen. Wil je zelf aan de slag en stoppen met het uitstellen van doelen?

Doelen opstellen mag dan simpel lijken. Het vergt ook veel tijd, geduld en discipline om dit op te zetten. Wil jij stap voor stap ontdekken hoe je blijft doorzetten en volhouden op je doelen?

Krijg hier direct toegang tot De Magie van 1 Minuut en ontdek hoe je uitstelgedrag overwint en doelen bereikt in 1 minuut.

Boekentips artikel