Doelen stellen als startende ondernemer, waar te beginnen?

Doelen stellen als startende ondernemer is ontzettend belangrijk. Er komt al heel veel op je af, en daarom is het extra belangrijk om goede doelen te stellen. Maar hoe doe je dat? En waar te beginnen met doelen stellen?

Ondernemersdoelen

Persoonlijk vind ik dat ondernemersdoelen onderdeel zijn van je levensdoelen. Je wilt dat jouw bedrijf voor jouw leven werkt en niet andersom. Dat zou dus ook de basis moeten zijn.

In de video leer je doelen stellen als startende ondernemer. Vond je dit een leuke video? Abonneer je hier op mijn Youtubekanaal voor nóg meer gratis tips en inspiratie.

.

Doelen stellen met ‘’the big picture’’ in het achterhoofd

Als startende ondernemer richt je je vaak volledig op je eigen bedrijf. Dat is ook logisch. Alleen bestaat je leven niet alleen uit je bedrijf. Het bestaat ook nog uit andere dingen.

Daarom is het belangrijk om het grote plaatje te blijven zien. Maak niet alleen doelen op je business maar ook je leven. Zelf doe ik dit door vier jaardoelen te maken op vier verschillende gebieden:

  1. Gezondheid (voeding, beweging en ontspanning)
  2. Geld (inkomsten/uitgaven, investeringen, eigen bedrijf/loondienst)
  3. Geluk (fun, friends en family)
  4. Groei (gewoontes, timemanagement, bucketlist)

Voor ieder van die doelen maak ik vervolgens een hele lijst van dingen die ik dit jaar wil doen. Daarna bepaal ik wat het belangrijkste doel per categorie is. Zo krijg ik vier jaardoelen waar ik me op wil focussen. En het mooie is dat deze niet alleen uit mijn business staat.

Business doelen stellen als startende ondernemer

Nu je weet dat het belangrijk is om eerst je gehele leefstijl in kaart te brengen, focussen we ons nu op de business doelen (in dit geval binnen de categorie ‘’geld’’).

Stel je voor dat jouw jaardoel is om 24.000 euro winst te maken. Dit staat gelijk aan 2.000 euro per maand. Je vindt dit als startende ondernemer een mooi inkomen om mee te beginnen.

Het kan zijn dat je nu 1.000 euro per maand verdiend. Je hebt dus nog 1.000 euro extra nodig. Pas dan komt de vraag: wat kan ik deze maand doen om dit doel te bereiken? Wat heb ik nodig om 1.000 euro meer te verdienen? Een nieuw product? Meer klanten? Wat is het?

Je jaardoel wordt zo kleiner gemaakt en opgesplitst in meerdere kleinere doelen. Zo hou je focus op het grote plaatje én tegelijkertijd focus op wat je vandaag te doen staat. Hetzelfde kun je doen voor de andere doelen.

If you fail to plan, you plan to fail

Doelen stellen als startende ondernemer is leuk. De uitvoering is in de praktijk vaak een stuk minder. Op de één of andere manier is het lastig om in actie te komen. Zorg dus dat jij je doelen niet alleen op papier hebt staan maar ook in je agenda noteert.

Het mag dan simpel lijken om doelen te stellen als starter. Het vergt ook veel tijd, focus en discipline. Wil jij een succesvolle online business starten? Leven van het internet? En meer tijd, geld en vrijheid creëren voor jezelf én anderen?

Krijg hier direct toegang tot de 18 Tips Voor Een Succesvolle Online Business.

.

Boekentips artikel