Doelen stellen in je leven: 3 ultieme stappen

Doelen stellen in je leven is één van de meest onderschatte vaardigheden om te groeien als mens. Doelen geven richting. Ze zorgen voor meer voldoening, energie en zelfvertrouwen. Hier volgen de 3 ultieme stappen om jouw inspirerende doelen op papier te krijgen!

Stap 1: Denk Groot

De eerste stap is groot denken. We overschatten wat we kunnen doen op een dag, en onderschatten wat we kunnen in een jaar tijd.

Dat verklaart waarom we druk, druk en nog eens druk zijn. Onze to do lijst voor één dag is vaak veel te groot. We overschatten wat we die dag kunnen doen.

Doelen stellen in je leven begint met het maken van een jaarplan. Wat zijn jouw belangrijkste jaardoelen? Hoe stel je die op? Hoe maak je bepaalde categorieën om het overzichtelijk te houden?

De volgende methode kun je gebruiken:

  1. Schrijf alles op wat je dit jaar wilt bereiken.
  2. Kies je vier belangrijkste jaardoelen.
  3. Gebruik de VUDOM methode om je jaardoelen concreet te maken.

Bekijk de video om doelen stellen in je leven eenvoudiger te maken. Wil je nóg meer gratis tips? Abonneer je op mijn Youtubekanaal.

.

Stap 2: Hou je doelen scherp

Jaardoelen vervagen doordat ze niet onderhouden worden. We bedenken ze één keer om er vervolgens nooit meer naar om te kijken. Dat werkt niet.

We kunnen alleen onze jaardoelen realiseren als we deze opbreken in kleinere stukken. Te beginnen met kwartaaldoelen. Pak je vier belangrijkste jaardoelen erbij.

Wat wil je de komende drie maanden bereiken? Welke eerste stappen wil jij gezet hebben in de juiste richting? Stel je voor dat je jaardoel is om 3.000 euro per maand te verdienen. Je bent begonnen met niets. Over drie maanden wil je bijvoorbeeld een bedrag van 750 euro verdienen.

Dat klinkt veel makkelijker haalbaar. En daardoor kom je eerder in actie. Dit is hoe doelen stellen in je leven krachtig wordt.

Wil je dit nog krachtiger maken? Breek je kwartaaldoelen op in weekdoelen. Hoeveel geld wil je deze week verdienen? Dat kan bijvoorbeeld 50 euro zijn. Per dag is dit een bedrag van minder dan 10 euro. Hoe kun je dit geld verzamelen?

Stap 3: Start klein

De laatste stap is de allesbeslissende stap. Dit is de stap waar het vaak misgaat. Alle plannen en ideeën zijn klaar. We weten wat we moeten doen. En toch doen we het vaak niet.

Daar is maar één advies voor: start klein. Zoals gezegd overschatten we vaak wat we kunnen doen op één dag. De Magie van 1 Minuut is de simpelste techniek om in kleine stappen grote resultaten te bereiken.

We zien onze to do lijst en denken ‘waar moet ik beginnen?’. Het denken beheerst het doen. Hou het simpel. Vraag jezelf af wat voor kleine taak je vandaag minimaal wilt afronden, en doe die taak als eerste.

De rest maakt niet uit. Één kleine taak is voldoende. Maak het niet groter dan het is. Start klein. Werk één taak van je to do lijst af. De rest komt later.

We hoeven niet geweldig te zijn om te beginnen, maar we moeten wel beginnen om geweldig te kunnen zijn.

Denk Groot, Start Klein.

.

Bereik je mooiste doelen

Wil jij ook je mooiste doelen bereiken? Van inspiratie naar actie? Zodat je elke dag met meer focus dingen kunt afmaken die je al zolang wilt doen? Ontdek de simpelste techniek om jouw mooiste doelen te bereiken.

.

Boekentips artikel