Doelen stellen voorbeelden

Doelen stellen voorbeelden. Hoe stel je doelen op? Wat is de beste manier om deze te bereiken? Hieronder vind je doelen stellen voorbeelden om je doel sneller en beter te bereiken.

SMART doelen stellen werkt lastig

Doelen stellen en behalen doe je aan de hand van de VUDOM methode. Veel mensen werken met de SMART methode maar deze mist de belangrijkste eigenschap: het visualiseren van het doel. Uit onderzoek blijkt dat visualiseren hetzelfde effect heeft als daadwerkelijk oefenen.

De VUDOM methode bestaat uit 5 stappen:

1 Visualiseren
2 Opschrijven
3 Deadlinen
4 Uitspreken
5 Minuten

Doelen stellen voorbeelden met VUDOM

Laten we het volgende voorbeeld nemen van een vrouw die in een jaar 24 kilo wil afvallen. De stappen zien er dan als volgt uit:

1 Visualiseren. Wat is het eindresultaat? Hoe ziet mijn lichaam eruit? Welke verbeteringen zijn zichtbaar? Hoe zou het zijn als ik dit lichaam heb? Hoe zou ik me voelen?

2 Opschrijven. Waar schrijf jij je doel op? Wanneer? Wat ga je doen om jezelf te herinneren aan het doel?

3 Deadlinen. Voor wanneer wil jij je doel gerealiseerd hebben? Wat is je plan om dit te bereiken? Hoe ga je dit aanpakken?

4 Uitspreken. Aan wie ga jij je doel vertellen? Met wie deel je het? En met wie niet? Hoe vaak ga jij je doel aan jezelf vertellen?

5 Minuten. Welke eerste kleine stap kun jij vandaag in de richting van je doel zetten? Minder snoepen? Een stukje wandelen? Eerder slapen? Meer ontspannen?

Resultaat VUDOM doelen

Het resultaat van deze vrouw kan er als volgt uit zien:

‘’Per 31 december 2018 wil ik 76 in plaats van 100 kilo wegen. Dit ga ik doen door elke week 3x te sporten, 6 dagen niet te snoepen en elke dag minimaal 30 minuten te wandelen. Ik maak aan het begin van de week tijd vrij om dit doel te realiseren en mijn activiteiten in te plannen.’’

Maak je eigen doelen. De VUDOM-methode werkt erg goed bij het opstellen van jaardoelen.

Klik hier voor meer vragen en inspirerende artikelen over doelen stellen.