Gebrek aan discipline: de nummer 3 oorzaak van uitstelgedrag

Gebrek aan discipline is de nummer 3 oorzaak van uitstelgedrag. Toch kunnen we discipline aanleren. Hoe? Dat leg ik je uit in dit artikel!

We kiezen de verkeerde strategie

Discipline betekent in actie komen. Voor een korte periode heeft iedereen voldoende discipline. Als we iets willen, dan bereiken we dit vaak:

  • Je wilt afvallen en krijgt binnen 2 weken 5 kilo weg.
  • Je wilt 1 uur eerder opstaan en dat lukt je de eerste 7 dagen.
  • Je wilt gezonder eten en krijgt het voor elkaar om 10 dagen niet te snoepen.

Zie je het verband? We houden het kort vol, en daarna vallen we terug in oud gedrag. Waarom?

We hanteren de verkeerde strategie…….

Motivatiestrategie

We denken dat motivatie ons naar een hoger niveau tilt. Dat is niet waar. Motivatie is namelijk afhankelijk van je gevoelens.

Voelen we ons goed, dan komen we in beweging. Alles lijkt lekker te lopen. Je staat op, hebt een lekkere werkdag en je weet jezelf zelfs naar de sportschool te krijgen!

Maar dan…… een week later blijkt er niets meer van je motivatie over te zijn. Het is weg. Je voelt je minder lekker, en blijft op bank hangen terwijl je naar de sportschool wilde.

Motivatie is en blijft altijd afhankelijk van je gevoelens. En dat is het probleem. Je kunt je niet altijd goed voelen. Dat is onmenselijk. Toch wil je ook niet terugvallen in oud gedrag. Dus wat kun je wel doen?

Gewoontes strategie / disciplinestrategie

Ruil je motivatiestrategie in voor een gewoontes strategie of disciplinestrategie. De reden dat je niet doorzet lijkt simpel: je houdt het niet lang genoeg vol. En dat komt omdat je er nog geen gewoonte van hebt gemaakt.

Gewoontes en discipline hebben een groot voordeel op motivatie: ze zijn onafhankelijk van gevoelens! Denk maar aan lopen, fietsen, tandenpoetsen, douchen. Het zijn allemaal gewoontes die we uitvoeren ongeacht hoe we ons voelen. Precies wat we nodig hebben.

Maar hoe ontwikkel je goede gewoontes?

Gebrek aan discipline oplossen

Met discipline natuurlijk! Dat is alleen niet zo makkelijk als we denken. We hebben veel doorzettingsvermogen, wilskracht en geduld nodig om gewoontes te creëren:

  1. Stel heldere doelen. Lees ook ‘De nummer 1 oorzaak van uitstelgedrag’.
  2. Focus houden. Lees ‘De nummer 2 oorzaak van uitstelgedrag’.
  3. Goede gewoontes ontwikkelen doe je zo.

Gewoontes ontwikkel je niet zomaar. Het vergt een helder doel, duidelijke focus en geduld.

Weet je hoe je goede gewoontes kunt ontwikkelen? Dan kunnen we ons leven serieus veranderen. Ook op de lange termijn, en ook als we niet lekker in ons vel zitten. We doen het tenslotte omdat we het gewend zijn om te doen.

Dus….. wat ga je doen om de gewoontes strategie toe te passen? Laat het ons hieronder in een reactie weten! 🙂

De 2 andere oorzaken van uitstelgedrag