Gebrek aan doelen: de nummer 1 oorzaak van uitstelgedrag

Gebrek aan doelen is de nummer 1 oorzaak van uitstelgedrag. Doelen geven je richting, en zonder doelen dus ook geen richting. Wat wil je? Wat zijn jouw doelen? En hoe stel je concrete doelen op?

2 redenen waarom het niet lukt om je doelen te bereiken

Uitstelgedrag is een veelvoorkomend probleem voor het behalen van je doelen. Een nog groter probleem is dat we vaak niet weten hoe we doelen moeten opstellen. Dit zijn de twee belangrijkste redenen:

  1. Te vaag. Als ik mensen vraag wat hun doelen zijn, dan krijg ik antwoorden als ‘meer afvallen’, ‘rijk worden’ en ‘meer balans’. Dit zijn vage doelen. Meer afvallen bereik je al zodra je 0,1 kilo afvalt, maar de kans is groot dat we dit niet bedoelen. Maak het concreet. Wat is je streefgewicht? Wanneer wil je dit bereiken? En wat is je plan?
  2. Te groot. Je wilt 20 kilo afvallen en het liefst zo snel mogelijk. Een dergelijk doel kan ons tegenhouden om deze te bereiken. Je kijkt tegen een enorme berg op. Gevolg? Het lijkt onmogelijk om zoveel kilo af te vallen. Maak het klein. Wat kun je doen om 1 kilo af te vallen? Wanneer wil je dit bereiken? En hoe ga je dit doen?

Gebrek aan doelen oplossen

Nu we toch bezig zijn: wat zijn jouw doelen? En zijn ze te vaag of te groot? Neem dan even de tijd voor jezelf:

  1. Wat zijn je vier belangrijkste jaardoelen? Schrijf deze op papier.
  2. Waarom zijn dit je doelen? Noteer zoveel mogelijk redenen bij je doelen.
  3. Hoe ga je dit doel bereiken? Maak kwartaal-, maand-, week- en dagdoelen.

Ja, doelen stellen is een vak apart. De voordelen zijn groot voor degenen die regelmatig de tijd nemen om hun doelen aan te scherpen.

Een gebrek aan doelen leidt tot meer uitstelgedrag, minder focus en geen balans. Dingen die we liever niet hebben. Concrete en duidelijke doelen leiden tot een betere mindset, meer focus, doorzettingsvermogen en discipline. Eigenschappen die je verder brengen in het leven.

Heb je oorzaak nummer 1 van uitstelgedrag onder de knie? Heel goed. Je bent bezig om uitstelgedrag te overwinnen. Concrete doelen zijn echter niet genoeg. Je hebt ook iets anders nodig……. tijd. Doelen bereiken kan alleen als je geen tijdgebrek hebt. Lees oorzaak nummer 2 van uitstelgedrag.

Dus….. wat houdt je tegen om concrete doelen op te stellen? Laat het ons hieronder in een reactie weten! J

De 2 andere oorzaken van uitstelgedrag