Gebrek aan tijd: de nummer 2 oorzaak van uitstelgedrag

Gebrek aan tijd is de nummer 2 oorzaak van uitstelgedrag. Tijdgebrek is het grootste excuus om niet in actie te komen. De waarheid is dat iedereen 24 uur per dag heeft. Toch krijgt de één meer gedaan dan de ander. Hoe kan dit? En hoe hou je focus in een wereld vol afleidingen?

Het grootste geheim van focus

In de eerste plaats ontstaat tijdgebrek door een gebrek aan focus. Focus krijg je door het opstellen van concrete doelen. Dit is ook de nummer 1 oorzaak van uitstelgedrag.

Focus is de sleutel tot gericht werken. Met gericht werken heb je minder tijd nodig om klussen te klaren. De belangrijkste reden waarom we een constant gevoel van tijdgebrek en drukte ervaren is vrij simpel. We willen teveel tegelijk doen.

We willen teveel tegelijk doen

In de huidige maatschappij hebben te maken met een stortvloed aan informatie. We willen op de hoogte gehouden worden van alles wat er om ons heen gebeurd. Tegelijkertijd willen we sporten, gezonder eten, tijd voor onszelf, samen dingen doen, geld verdienen enzovoort.

Kortom: er komt gigantisch veel op ons af. De vraag is: hoe houden we focus in een wereld vol afleidingen?

Wederom is het antwoord simpel: doe minder.

Focus.

Gebrek aan tijd oplossen

Word je geleefd door de plannen van anderen of door je eigen plannen? Uitstelgedrag komt voort uit het leven van andermans plannen, en wanneer je geen tijd voor jezelf neemt. Mogelijke oplossingen:

  1. Gebrek aan doelen oplossen met drie oefeningen.
  2. Maak een weekplanning.
  3. Zet de actie op je doelen in de agenda (bij voorkeur in de ochtend).
  4. Plan minimaal 1 uur per dag in om aan je belangrijkste doel te werken.
  5. Zet alle afleidingen tijdens deze ‘focusblokken’ uit (geen mobiel, mail, internet etc.)

Tijdgebrek kun je alleen oplossen door eerst de nummer 1 oorzaak van uitstelgedrag aan te pakken. Deze beperkt het aantal informatie dat je binnen krijgt. We zouden onze tijd in onze doelen moeten stoppen. Niet in andermans plannen.

Een kleine kanttekening: onze doelen kunnen natuurlijk prima in andermans plannen passen. In dat geval is er niets aan de hand.

Een gebrek aan tijd lossen we op met focus. Focus op slechts een paar acties en doelen. En verder niets.

Vervolgstap

Heb je oorzaak nummer 1 en 2 van uitstelgedrag onder de knie? Dan ben je al heel ver op weg. Doelen stellen en focus houden op deze doelen is echter niet genoeg. Je hebt nog een derde stap nodig……. discipline. Lees oorzaak nummer 3 van uitstelgedrag.

Dus….. wat ga je doen om focus te houden op je belangrijkste doelen? Laat het ons hieronder in een reactie weten! J

De 2 andere oorzaken van uitstelgedrag