Hoe stel je doelen in het leven?  Doelen stellen is een vak apart. Of je nu privé of zakelijke doelen wilt opstellen. Doelen geven je richting. Op school is er geen vak over doelen stellen. We moeten het dus zelf zien te leren.

In dit artikel leer je de vraag hoe stel je doelen in het leven te beantwoorden.

Weg met de mistbank: hoe stel je doelen in het leven?

Doelen geven richting aan je leven. Zonder doelen is de weg vóór je een mistbank. Je hebt geen helder zicht. Doelen stellen is de eerste stap in het omzetten van het onzichtbare in het zichtbare.

Met heldere en duidelijke doelen trekt de mist weg. Je ziet de weg weer en kunt koers zetten in de richting waar je naartoe wilt.

Beperkte doelen creëren beperkte levens. Denk groot, stel concrete doelen en laat de mistbank verdwijnen. Stel jezelf 3 vragen om de juiste doelen te stellen:

Vraag 1: wat wil je écht?

Je hebt al een eerste stap gezet richting deze vraag. Deze eerste vraag draait om bewustwording en zelfinzicht. Waarom doe je wat je doet? Waar zou je midden in de nacht voor wakker gemaakt willen worden? Waar word je opgewonden van?

Schrijf vier doelen op papier voor de komende twaalf maanden. Niet meer en niet minder. Vier doelen. Dit is wat je dit jaar écht wilt doen en laten.

Schrijven dwingt je om dieper na te denken over je doelen. Als je dit niet gewend bent, dan kan het moeilijk zijn om je doelen op te schrijven. Begin nu. Zet de eerste stap. Schrijf je doelen op papier.

Vraag 2: waarom deze doelen?

Uit de ervaringen van deelnemers aan mijn online programma’s valt het me op hoe weinig mensen hun doelen opschrijven. Het is één van de redenen waarom doelen stellen moeilijk is. Je moet doelen stellen serieus nemen als je het beste uit jezelf wilt halen.

Kies je belangrijkste vier doelen voor dit jaar. Wat zijn de redenen dat je deze doelen hebt gekozen?

Redenen zijn je inspiratie om door te gaan als het even tegen begint te zitten. Noteer voor jezelf vijf redenen op ieder van de volgende vragen:

  1. Wat gebeurt er met je als je dit doel de komende 1, 5 en 10 jaar niet veranderd? Noteer vijf redenen hoe jij je voelt als je dit doel niet veranderd. Neem de tijd. Stop niet voordat je vijf redenen hebt opgeschreven.
  2. Wat gebeurt er met je als je dit doel de komende 1, 5 en 10 jaar wél veranderd? Noteer vijf redenen waarom je dit doel écht wilt halen. Ook hier geldt: stop niet voordat je vijf redenen hebt opgeschreven.

Vraag 3: Hoe ga je deze doelen bereiken?

Nu komen we dichter bij de uitvoering van je plannen. Een doel zonder plan is niets meer dan een wens. Wat is je plan? Wat ga je doen om je doel te bereiken? Hoe ga je actie ondernemen?

De kwartaaldoelen werk je uit in maanddoelen. Van maanddoelen ga je naar weekdoelen om vervolgens te eindigen bij dagelijkse doelen.

Zoals gezegd: doelen stellen is een studie op zich. Als je écht het beste uit jezelf wilt halen, neem het stellen van doelen dan serieus.

Doelen stellen oefeningen:

  • Kies uit je patronen vier doelen die je in de komende twaalf maanden absoluut wilt waarmaken. Schijf je belangrijkste doel bovenaan. Dit is het doel dat je hoe dan ook wilt bereiken. Zet de andere doelen in volgorde van prioriteit.
  • Stel jezelf drie vragen bij het opstellen van je vier jaardoelen: wat wil ik? Waarom deze doelen? En hoe ga ik deze doelen bereiken?
  • Schrijf vijf pijnlijke en vijf plezierige redenen op om je doel te bereiken.
  • Werk je jaardoelen uit tot dagelijkse doelen.

Meer doelen stellen tips

Boekentips artikel