Hoe vind ik balans in mijn leven?

Hoe vind ik balans in mijn leven? Een vraag die iedereen zichzelf vroeg of laat stelt. Balans vinden in je leven vergt een vaste structuur. Die structuur geven we je in dit artikelen.

Balanstool: 4 G’s

De balans in ons leven is afhankelijk van wat we belangrijk. In mijn online programma’s en coaching sessies gebruik ik de 4 G’s om mensen meer balans te geven: gezondheid, geld, geluk en groei.

Ik noem deze ook wel de balansrollen. Het zijn de belangrijkste rollen die wij als mens hebben. Ze zorgen voor balans in ons leven.

Een topsporter kan al zijn aandacht richten op zijn sport (gezondheid). Als hij geen goed team (relaties) heeft, kan hij echter nooit optimaal presteren.

Natuurlijk zijn er nog veel meer focusrollen te bedenken, maar deze vier rollen vindt ieder mensen even belangrijk. We willen immers allemaal gezond leven, voldoende geld verdienen, gelukkig zijn en groeien in onze eigen ontwikkeling.

De 4 G’s: hoe vind ik balans in mijn leven?

De focusrollen vormen een samenhangend geheel. Je wilt deze vier rollen in orde hebben om controle en balans over je leven te houden. De vier focusrollen die we onderscheiden:

Focusrol 1: Gezondheid

Je gezondheid bestaat uit beweging, voeding en ontspanning. Wat gebeurt er als we ontevreden zijn over onze gezondheid? We worden sneller moe en onzeker. Ons zelfvertrouwen neemt af. Gezondheid is de belangrijkste focusrol om je energieniveau te verhogen.

Focusrol 2: Geld

Onder geld verstaan we in deze context je werk (heb je leuk werk?), studie (wat wil je leren/ontwikkelen?) en inkomsten (wat wil je verdienen?). Wat gebeurt er als we ontevreden zijn over ons geld? We gaan ons zorgen maken. Geld is de belangrijkste focusrol om financiële zekerheid te creëren.

Focusrol 3: Geluk

Geluk vinden we in de relaties met je familieleden, vrienden, partner, kinderen en collega’s. Wat gebeurt er als we ontevreden zijn over onze relaties? We zitten minder lekker in ons vel. Relaties kunnen ons zowel energie geven als kosten. Relaties zijn de belangrijkste focusrol om je gewaardeerd te voelen.

Focusrol 4: Groei

Onder persoonlijke groei vallen alle dingen die op je bucketlist staan. Wat gebeurt er als we ontevreden zijn over onze persoonlijke groei? We gaan ons vervelen. Ieder mens heeft een vorm van groei nodig. Wat wil jij ‘ooit’ nog eens doen? Persoonlijke groei is de belangrijkste focusrol voor zelfverbetering.

Focusrollen koppelen aan doelen

Het is essentieel dat je doelen stelt op basis van ieder van deze focusrollen. Alleen op deze manier kun je elke dag voldoening uit je dag halen. En door doelen te stellen op de 4 G’s hou je balans in je leven.

Je let niet alleen op jezelf (persoonlijke groei), maar ook op je relaties met anderen (geluk) en je gezondheid.

Voel jij het verschil? Ik wel! Met welke van de twee kom jij liever in aanraking?

Koppel je to do lijst aan deze vier balansrollen. Zo vind je de balans in jouw leven terug.

Meer leestips

Klik hier voor meer vragen en inspirerende artikelen over doelen stellen.