Persoonlijke toekomstplanning maken

Persoonlijke toekomstplanning maken. Je wilt een levensplan maken voor de lange termijn, en tegelijkertijd gemotiveerd zijn voor de korte termijn. Maar hoe pak je dat aan? Ontwerp een persoonlijke jaarplanning!

Kompasmomenten inbouwen

Al jarenlang hou ik me bezig met de vraag ‘wat maakt het verschil tussen succesvolle en niet succesvolle mensen?’ En één van de dingen die me het meeste opvielen zijn hun kompasmomenten.

Succesvolle en gelukkige mensen nemen regelmatig de tijd voor zichzelf. Niet voor hun vakantie maar voor ZICHZELF. En daarmee bedoel ik tijd voor hun levensplannen.

Pas daarna plannen zij hun tijd in. Er zit dus een doel achter hetgeen ze aan het doen zijn. Deze mensen nemen minstens 1 dag per jaar de tijd om te bepalen wat zij met de rest van hun 364 dagen gaan doen.

Klinkt logisch zouden we zeggen. Toch ken ik weinig mensen die dit doen.

IK BV-strategie

Vergelijk jezelf met een BV. Waarom maken grote bedrijven ieder jaar de balans op van hun bedrijf? Precies. Om te kijken of alles nog goed functioneert. Of het bedrijf nog wel goed of juist minder goed draait.

Kijk nu eens naar jezelf. Wat doe JIJ om te kijken of je nog goed functioneert? Wat is jouw moment voor een IK BV-strategie? Wanneer neem jij de tijd om je doelen, plannen en acties op papier te zetten?

Ik noem dit moment ook wel het kompasmoment. Het moment waar je kijkt waar je nu staat én waar je naartoe wilt. Waar wil jij dat het kompas naartoe draait? Wat word de richting voor het komende jaar?

Kortom: wat word je focus?

Fundering huis: jouw persoonlijke toekomstplanning maken

De jaarplanning zijn de pilaren van het huis. Deze moeten erg stevig zijn, en elke pilaar moet sterk genoeg zijn om andere pilaren op te vangen.

Vergelijk de 4 G’s met vier pilaren. Stel je voor dat er één pilaar omvalt. Dan moeten de andere drie pilaren in staat zijn om het huis te laten staan.

En dat doen we met onze jaarplanning. Dit is de tijd waarin we onze pilaren extra kracht geven.

Jouw toekomstplanning maken doe je door een gedegen jaar-, kwartaal- en weekplanning te maken. Begin met de volgende drie vragen:

  1. Wat voor doelen wil ik aan het einde van dit jaar absoluut bereiken?
  2. Wat is de eerste stap die ik vandaag zet om dit doel te bereiken?

Meer leestips

We hebben nog veel meer tips om je toekomstplannen te ontwerpen.

Klik hier voor meer vragen en inspirerende artikelen over levensdoelen stellen.