SMART leerdoelen voorbeelden voor studie, werk en persoonlijke groei
SMART leerdoelen voorbeelden. We hebben er allemaal weleens van gehoord. SMART doelen opstellen is nog niet zo makkelijk. Dus is de vraag….. Hoe stel je nu effectieve, concrete en goede persoonlijke leerdoelen op?
Persoonlijke leerdoelen opstellen
In dit artikel ga je twee dingen leren:
- Wat SMART leerdoelen zijn én hoe je deze succesvol voor jezelf kunt opstellen.
- Voorbeelden van SMART leerdoelen zodat je een beter beeld krijgt van hoe een SMART doel eruit ziet in de praktijk.
Als er één boek is die mij enorm heeft geholpen bij het stellen van concrete persoonlijke leerdoelen, dan is het dit boek.
Doelen stellen is een vak apart, en het is nog lastiger om ook écht iets met dit doel te doen. Want wees nu eerlijk. Hoe vaak stel jij een doel die je een week, maand of jaar later vergeet?
In de video hieronder leg ik uit wat 1 minuutdoelen zijn en hoe je deze toepast. Vond je dit een leuke video? Abonneer op mijn Youtubekanaal voor nóg meer gratis tips.
.
SMART doelen stellen
SMART staat voor Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch en Tijdsgebonden. Het is een manier om heldere, concrete en duidelijke afspraken te maken. Hieronder vind je de 5 regels voor SMART doelen:
Regel 1: Specifiek
Bij het opstellen van SMART doelstellingen is regel 1 de belangrijkste regel. Wees specifiek. Onduidelijke doelen leiden tot een onduidelijke richting in je leven.
Meer afvallen, sporten, ontspannen of dagelijks mediteren zijn geen concrete doelen. Wat betekent ‘meer afvallen?’ Wanneer ben je meer afgevallen? Na 1, 5 of 10 kilo? Hoeveel kilo wil je wegen? Wanneer? Waarom wil je dit?
Er zijn veel vragen die je helpen om persoonlijke leerdoelen op te stellen. De overige vier regels ondersteunen regel 1.
Regel 2: Meetbaar
Wanneer weet je of je je doel hebt bereikt? Je doel moet meetbaar zijn. Bij afvallen kun je kiezen voor aantal kilo’s. Bij sporten kun je kiezen voor het aantal sportsessies per week. Vervolgens kun je makkelijk en eenvoudig je doel meten.
Regel 3: Acceptabel
Is je doel acceptabel? Is het iets wat je zelf graag wilt? Motiveert het doel je? Iemand die wil afvallen maar niet bereidt is om daar de consequenties voor te dragen (bijvoorbeeld minder tijd voor televisiekijken), gaat zijn of haar doel niet bereiken.
.
Regel 4: Realistisch
Is je doel haalbaar? Wat heb je nodig om je doel te behalen? Heb je voldoende tijd, kennis, geld of geduld om je doel te realiseren? Soms stellen we onhaalbaar grote doelen. Als er iets ontbreekt, wat kun je dan doen?
Regel 5: Tijdsgebonden
Wanneer wil je je doel realiseren? Werk met een deadline. Wanneer begon je met leren als je een tentamen op school moest doen? Veel mensen begonnen één of twee dagen van tevoren. Waarom? Omdat ze dan wel moesten! Leg jezelf deadlines op als je echt iets sneller en beter gedaan wil krijgen.
Wil je meer leren over het opstellen van persoonlijke leerdoelen? Dan raad ik je aan dit boek te lezen.
Bonusregel: De Magie van 1 Minuut
In de praktijk blijken SMART doelen lastig door te voeren. Het opschrijven lukt wel. De volgende stap, het doen, is een stuk lastiger. Persoonlijke leerdoelen zijn vaak grote doelen, of doelen waar je tegenop ziet.
Daardoor haak je af. Je geeft op. Je raakt niet meer gemotiveerd van je doel. De oplossing is eenvoudig en klein: maak 1 minuutdoelen. Dit zijn hele kleine specifieke doelen die je direct in actie zetten.
Leer in 3 stappen slimme doelen stellen om van uitstelgedrag af te komen.
In de video hieronder leg ik uit hoe je het beste doelen stelt en geef ik een aantal duidelijke SMART doelen voorbeelden.
.
SMART leerdoelen voorbeelden studie en stage
Hieronder vind je verschillende SMART leerdoelen voorbeelden die veelgebruikt worden.
- Minder uitstellen: ‘ik wil vanaf het begin van een blok elke week 2 uur leren voor mijn tentamen.’
- Meer communicatieve vaardigheden: ‘ik wil tijdens iedere projectgroep de voorzitter zijn.’
- Meer zelfvertrouwen: ‘ik schrijf elke dag iets op wat ik goed heb gedaan.’
- Beter plannen: ‘de eerste 2 uur van de dag werk ik aan de belangrijkste taak van mijn planning’
SMART leerdoelen voorbeelden persoonlijke ontwikkeling
- ‘Ik wil me iedere ochtend zonder afleiding richten op mijn belangrijkste taak’
- ‘Ik wil elke avond een halfuur eerder naar bed toe’
- ‘Mijn zelfvertrouwen vergroten door elke dag iets te doen wat ik normaal uitstel’
- ‘Elke dag minimaal een halfuur de tijd nemen voor mezelf. Om te doen wat ik wil doen.’
SMART leerdoelen voorbeelden bedrijf
- ‘Aan het einde van dit jaar moet de website aangevuld zijn met alle nieuwe content: 20 blogs, 10 video’s en 2 interviews.’
- ‘Per 1 juni moet er een nieuwe commercieel manager aangenomen worden.’
- ‘Elke week 5 Facebook berichten posten over de bedrijfsvoering’
- ‘Elke week 10 nieuwe klanten aantrekken’
.
De kracht van kleine doelen
Vervolgens kunnen we SMART doelen nog concreter en eenvoudiger maken er kleine behapbare stukken van te maken. Stel je voor dat een persoonlijk leerdoel van je is om effectiever met je tijd om te gaan. Één van de dingen die je wilt verminderen is je smartphonegebruik.
Op de korte termijn lijkt het aantal uren dat we op de smartphone kijken niet zoveel verschil te maken. Maar wat gebeurt er als we dit groter maken tot over 10 jaar?
In onderstaande tabel zie je de effecten en gevolgen van kleine persoonlijke leerdoelen en welke resultaten deze geven op de lange termijn. Zo kun jij je mindset trainen in 1 minuut.
.
.
SMART leerdoelen voorbeelden voor jezelf uitwerken
De uitwerking van persoonlijke leerdoelen kun je makkelijk op één A4’tje zetten. Persoonlijk combineer ik mijn privé- en bedrijfsdoelen op hetzelfde A4’tje. Ik noteer mijn vier belangrijkste doelen en leg extra prioriteit op het allerbelangrijkste doel.
Dat betekent dat ik elke dag tijd besteedt aan mijn belangrijkste doel. Die tijd plan ik ook in. Vervolgens maak ik door middel van kwartaal-, maand- en weekdoelen mijn overzicht compleet. Op grond van de wekelijkse doelen maak ik dagelijkse doelen.
SMART doelen stellen mag dan simpel lijken. Het vergt ook veel tijd, geduld en discipline om dit op te stellen én vol te houden. Wil jij stap voor stap ontdekken hoe je blijft doorzetten en volhouden op je doelen?
Krijg hier direct toegang tot De Magie van 1 Minuut en ontdek hoe je uitstelgedrag overwint en doelen bereikt in 1 minuut.
Leuk verdienmodel
Bedankt 😉