Waar staat SMART voor?

Waar staat SMART voor?  Die vraag gaan we in dit artikel voor je beantwoorden!  

SMART Leerdoelen: 5 regels

SMART staat voor Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch en Tijdsgebonden. Het is de meest gebruikte methode om doelen te stellen. Heb je dus een doel die je graag wilt waarmaken?

Dan kun je hiervoor de SMART methode gebruiken. Deze bestaat uit 5 regels:

Regel 1: Specifiek

Persoonlijk vind ik dit de belangrijkste regel. Een doel moet concreet zijn. Dus niet ‘ik wil meer geld verdienen’. Maar wel ‘ik wil elke maand 2.000 euro verdienen met mijn eigen bedrijf’.

Concrete doelen zorgen voor meer focus. En met meer focus kunnen we onze doelen beter bereiken.

Regel 2: Meetbaar

Werk met cijfers. Alleen cijfers zijn namelijk meetbaar. Noteer het aantal klanten dat je volgende week wilt hebben, het bedrag dat je wilt verdienen of de kilo’s die je wilt afvallen.

Regel 3: Acceptabel

Wat zijn de consequenties van je doel? We denken vaak aan de positieve kanten van een doel. En dat is ook goed. Alleen kost het werken aan een doel ook tijd.

Wat offer je op? Als je aan dit doel gaat werken, wat voor andere dingen kun je dan niet doen? En vind je dit prima? Kortom: kun je dit accepteren?

Regel 4: Realistisch

Is je doel haalbaar? Wat heb je nodig om je doel te behalen? Heb je voldoende tijd, kennis, geld of geduld om je doel te realiseren? Soms stellen we onhaalbaar grote doelen. Als er iets ontbreekt, wat kun je dan doen?

Regel 5: Tijdsgebonden

Wat is de deadline voor je doel? Met een deadline zijn we eerder geneigd onze doelen te bereiken.

Denk maar eens terug aan je studie. Wanneer begon je toen met leren? Waarschijnlijk pas als het examen heel dichtbij kwam!

SMART doelstellingen uitgewerkt

Wil je meer weten over SMART doelen? Bekijk dan hier ons volledige artikel ‘De beste tips om je SMART Doelen te bereiken’.