Waarom is het belangrijk om doelen te stellen?

Tijd is een veelvoorkomend probleem voor het behalen van je doelen. Een nog groter probleem is dat we vaak niet weten hoe we doelen moeten opstellen.

Dus…… Waarom is het belangrijk om doelen te stellen?

De kracht van doelen stellen

Doelen stellen is een vak apart. We onderschatten vaak wat we moeten doen om een helder doel op te stellen. En hoe een concreet doel de kwaliteit van ons leven drastisch kan verbeteren.

Dit zijn de twee belangrijkste redenen:

1: Te vaag doel

Als ik mensen vraag wat hun doelen zijn, dan krijg ik antwoorden als ‘meer afvallen’, ‘rijk worden’ en ‘meer balans’. Dit zijn vage doelen.

Meer afvallen bereik je al zodra je 0,1 kilo afvalt, maar de kans is groot dat we dit niet bedoelen. Maak het concreet. Wat is je streefgewicht? Wanneer wil je dit bereiken? En wat is je plan?

2: Te groot doel

Je wilt 20 kilo afvallen en het liefst zo snel mogelijk. Een dergelijk doel kan ons tegenhouden om deze te bereiken. Je kijkt tegen een enorme berg op.

Gevolg? Het lijkt onmogelijk om zoveel kilo af te vallen. Maak het klein. Wat kun je doen om 1 kilo af te vallen? Wanneer wil je dit bereiken? En hoe ga je dit doen?

Ja, doelen stellen is een vak apart. We hebben er veel artikelen over geschreven.

Waarom is het belangrijk om doelen te stellen?

Doelen geven dus meer richting aan je leven. Ze zorgen ervoor dat je meer uit je tijd kunt halen. Je tijd nuttig besteden zorgt voor meer voldoening. Meer voldoening leidt tot meer geluk.

En geluk is iets wat we allemaal graag meer willen. Dat kan. De volgende korte oefening kan je direct verder helpen:

  1. Schrijf je vier belangrijkste jaardoelen op.
  2. Bepaal je allerbelangrijkste doel.
  3. Maak een plan om vandaag te beginnen met dit doel.
  4. Start

Meer leestips

Klik hier voor meer vragen en inspirerende artikelen over doelen stellen.