Wat is het belangrijkste bij doelen stellen?  Doelen stellen is een vak apart. Of je nu privé of zakelijke doelen wilt opstellen. Doelen geven je richting. Op school is er geen vak over doelen stellen. We moeten het dus zelf zien te leren.

In dit artikel leer je de vraag wat is het belangrijkste bij doelen stellen te beantwoorden.

Waarom we wel bereiken wat we willen met VUDOM

Je weet wat je wilt maar het opstellen van effectieve doelen houd je tegen om actie te ondernemen. De volgende 5 regels helpen je verder:

Regel 1: Visualiseer je doel

Deze stap wordt vaak ten onrechte gezien als een zweverige stap, maar het tegendeel is waar. Dit is de meest heldere stap van de vijf! Je gaat namelijk heel specifiek maken wat je wilt.

Onderzoek van Dr. Biasiotto van de University of Chicago deed jaren geleden een onderzoek onder basketballers. En hij kwam tot de conclusie dat basketballers die alleen visualiseerden nagenoeg net zo goed scoorden als basketballers die echt trainden (24 om 23 procent verbetering).

Regel 2: Uitspreken van je doel

Spreek je dromen uit! Er zit een groot verschil tussen dromen en doen. Uitspreken alleen is niet voldoende. Het gaat om hoe je het uitspreekt.

Vertel je anderen dat je ‘ooit nog een wereldreis zou willen maken’ of zeg je ‘ik ga die wereldreis maken’? Bij de eerste zin is de kans groot dat je het nooit gaat doen!

Wat voor woorden spreek jij uit? En hoe vertel jij je dromen aan anderen?

Regel 3: Deadline je doel

Een deadline helpt om de excuses van ‘ik heb geen tijd’ weg te nemen. De enige voorwaarde is dat het doel erg belangrijk voor je moet zijn. Belangrijker dan andere doelen. Breng prioriteiten aan in je doelen voordat je deadlines gaat stellen.

Regel 4: Schrijf je doel op papier

Schrijf je doel op in één zin. Je kunt hier de bekende SMART-methode voor gebruiken:

  1. Is de doelstelling duidelijk? ‘Ik wil meer geld verdienen’ is geen specifiek doel. Ik kan er direct voor zorgen dat je meer geld verdient door je een eurocent te geven, maar dat bedoelde je vast niet?
  2. Hoe kun je het doel met cijfers meten?
  3. Wat zijn de consequenties als je dit doel gaat uitvoeren?
  4. Is het doel haalbaar?
  5. Wanneer moet het doel bereikt zijn?

Regel 5: Minuut je doel

Werk elke dag minimaal 1 minuut aan je doel. Dit klinkt gek, maar het werkt echt. Je bent namelijk elke dag met je doel bezig en 1 minuut klinkt niet lang. Iedereen heeft 1 minuut per dag (dus geen excuses!) en zodra je begint met deze actie merk je dat je veel langer doorgaat dan 1 minuut.

Wat is het belangrijkste bij doelen stellen?

Welke doelen wil jij al een poosje bereiken? Probeer het zelf eens uit. De belangrijkste regels voor doelen stellen kun je aan de hand van deze vijf vragen in de praktijk brengen:

  1. Wat voor plaatje kun jij printen van je droom/doel?
  2. Hoe spreek jij je doel uit? Vol overtuiging of onzeker?
  3. Wat is de deadline voor je doel?
  4. Welke zin schrijf jij elke dag op ter herinnering aan je doel?
  5. Wat is je 1 minuutactie voor vandaag?

Meer doelen stellen tips

Boekentips artikel