Wat voor soort doelen zijn er?  Gaat het alleen om privédoelen? Zakelijke doelen? Of allebei? Moet je aparte doelen maken of hoort alles bij elkaar? En hoeveel doelen moet je opstellen?

De kunst van doelen stellen

In mijn online programma’s en coaching sessies gebruik ik de 4 G’s om mensen meer balans te geven: gezondheid, geld, geluk en groei. Ik noem deze ook wel focusrollen. Het zijn de belangrijkste rollen die wij als mens hebben.

Ze zorgen voor balans in ons leven. Een topsporter kan al zijn aandacht richten op zijn sport (gezondheid). Als hij geen goed team (relaties) heeft, kan hij echter nooit optimaal presteren. Wat voor doelen zijn er en hoe kun je deze koppelen aan de focusrollen?

Natuurlijk zijn er nog veel meer focusrollen te bedenken, maar deze vier rollen vindt ieder mensen even belangrijk. We willen immers allemaal gezond leven, voldoende geld verdienen, gelukkig zijn en groeien in onze eigen ontwikkeling.

Wat voor soort doelen zijn er? 4 gebieden

De focusrollen vormen een samenhangend geheel. Je wilt deze vier rollen in orde hebben om controle en balans over je leven te houden. Daarom is het belangrijk om op ieder van de vier focusrollen doelen te stellen:

  1. Focusrol 1: Gezondheid. Je gezondheid bestaat uit beweging, voeding en ontspanning.
  2. Focusrol 2: Geld. Onder geld verstaan we in deze context je werk (heb je leuk werk?), studie (wat wil je leren/ontwikkelen?) en inkomsten (wat wil je verdienen?).
  3. Focusrol 3: Geluk. Geluk vinden we in de relaties met je familieleden, vrienden, partner, kinderen en collega’s.
  4. Focusrol 4: Groei. Onder persoonlijke groei vallen alle dingen die je op je bucketlist staan.

Doelen stellen: 1 belangrijke vraag

Schrijf de vier focusrollen voor jezelf op en stel de volgende vraag: wat wil ik het komende jaar bereiken op ieder van de focusrollen?

Meer heb je niet nodig. Wil je direct aan de slag? Pak pen en papier bij de hand, werk aan deze vraag en schrijf je doelen op!

Meer doelen stellen tips

Boekentips artikel