Eenvoudig & Simpel Leven: Minimalisme

Heb jij een teveel aan spullen? Of word jij soms gek van de vele afleidingen om je heen? Er is een simpele, eenvoudige en makkelijke methode om je te ontdoen van deze problemen.

Simplicity is the ultimate sophistication
– Leonardo Da Vinci

Er komt meer op je af dan je denkt

In ons dagelijks leven worden we gebombardeerd met reclame. Je moet meer en meer spullen kopen. Er komen ook steeds meer nieuwe spullen bij. Voor je het weet komt er een nieuwe Iphone uit en ja, die moet jij dan ook hebben. Of je ziet iemand anders opeens in een prachtige bolide rijden, dan wil jij dat ook wel.

Er is niets mis mee om iets te willen hebben. We willen allemaal wel iets. Minstens zo belangrijk, en vaak het ondergeschoven kindje, is aandacht te schenken aan wat je al hebt. Er komen zo vaak en zoveel nieuwe dingen op je af, dat het lastig is om stil te staan bij wat je al hebt. En juist die dingen maken je gelukkig.

Terug naar het geluk: minimaliseren

Minimalisme is hot. De laatste tijd komt het steeds meer in trek. Minimalisme betekent niets anders dan het overtollige uit je leven verwijderen. Het is een proces van dingen loslaten. Klinkt misschien zweverig, maar in feite is het concreet en praktisch.

Stel je voor dat jij nu in je kledingkast kijkt. Hoeveel van die kleding gebruik je meer dan tachtig procent van de tijd? Waarschijnlijk niet veel. Een groot deel van die overige kleding kun je weggooien. Toch doe je dat niet, want ‘misschien’ gebruik je het ‘ooit’ nog ‘weleens’ een keer. Ondertussen zit het meer in de weg dan dat jij er iets mee doet.

Misschien heb jij nog heel veel spullen of het idee dat je teveel spullen hebt. Als jij genoeg hebt van het idee dat meer spullen gelijk staat aan meer geluk en je zou dat minimaliseren eens willen uitproberen. Hieronder volgen 5 voordelen van minimaliseren:

1 Je hebt veel minder om je zorgen over te maken

Als je afstand doet van spullen die je niet gelukkig maken, of die je eigenlijk niet echt nodig bent, dan zul je een aangename ontdekking doen. Het gaat niet om de dingen die je koopt, maar wat je ermee doet. Misschien heb je ooit een product gekocht waar je uiteindelijk niets mee hebt gedaan. Je vond het zonde van je geld. Hetzelfde geldt voor dingen die je opeens tegenkomt en waarvan je niet eens meer wist dat je die had.

Door meer tijd te besteden aan wat je al hebt, krijg je meer focus op de belangrijke dingen. Hoe beter je dit inzichtelijk hebt, des te beter kun jij stress en angst uit je leven elimineren. Helemaal als jij iemand bent die graag dingen uitgeeft, kun je veel geld besparen. En met dat geld grotere dingen doen die je echt wilt hebben.

2 Je voelt je bevrijdt van de verwachtingen van anderen

Veel mensen kopen nieuwe dingen boven hun budget om eenvoudigweg indruk te maken op anderen. Ze willen dat anderen ze opmerken, ze loven en zich gelukkig voor ze voelen. Je snapt dat je dat niet je hele leven wilt doen.

Wanneer je een meer minimalistische levensstijl aanneemt, zul je gaan herinneren wat er werkelijk toe doet in je leven. Dan zie je dat je geen indruk hoeft te maken op anderen. Het enige wat je hoeft te doen is tevreden zijn met wat je hebt. Geen enkel bezit kan op tegen jouw geluk. Geluk vind je niet in spullen.

3 Je zult meer geld te besteden hebben voor leuke ervaringen

Een extra bonus als je een simpelere levensstijl er op nahoudt, is dat je een hernieuwde interesse zult vinden, door je geld uit te geven aan het creëren van herinneringen in plaats van aan dingen.

Studies wijzen ook uit dat mensen die hun geld uitgeven aan ervaringen in plaats van aan dingen, uiteindelijk veel gelukkiger zijn. Minimalisten waarderen een reis rond de wereld meer dan de aankoop van een nieuw maatpak. Het creëert herinneringen in plaats van dingen.

4 Je zult je veel beter op je passies kunnen focussen

Minimalisten besteden minder tijd aan het nadenken over onbelangrijke dingen. Zij maken zich minder zorgen over het kopen van nieuwe spullen en laten zich niet leiden door nieuwe trends. Je zult meer geïnteresseerd zijn in de dingen waar je echt gepassioneerd door raakt.

Misschien wacht je op het juiste moment om te trainen voor een marathon, het schrijven van een boek of het starten van een eigen bedrijf. De mogelijkheden zijn eindeloos als je weet waar jij je energie niet in wilt steken.

5 Je creëert meer fysieke ruimte en ook mentale ruimte

Minimaliseren gaat veel verder dan ruimte opruimen in huis; het maakt ook ruimte in je hoofd vrij! Het geeft helderheid en de mogelijkheid om opnieuw te beginnen met frisse ideeën en ingevingen. Dat geeft inspiratie. En met die inspiratie kun jij je focussen op wat je het liefste wilt doen.

Maak dus eens een lijstje van alles wat je niet meer wilt hebben. Hieronder vind je voorbeelden ter inspiratie.

  • Spullen: kleding, boeken, stoelen, lampen, mappen, televisie, internetabonnement en accessoires. Wat kan weg?
  • Gedachten verminderen automatisch als je minder spullen hebt. Je hoeft minder na te denken over wat je aan doet, welk boek je moet pakken en of je de televisie wel of niet aanzet. Ook een leuk voordeel: het schoonmaken in huis wordt makkelijker naarmate je minder spullen hebt.
  • Meer focus op kwaliteit dan kwantiteit. Je gedachten veranderen je gedrag. Met een minimalistische levensstijl wil je alleen nog maar kwaliteit. En dan mag dat ene shirtje net iets duurder zijn dan het kopen van vier goedkopere shirts.

Minimalisme helpt je om je gedachten automatisch te richten op de belangrijkste dingen. En dat geeft meer concentratie. Door die concentratie ben je in staat om met aandacht en focus te werken aan de dingen die er werkelijk toe doen. Minimalisme is dus meer dan alleen het overtollige uit je leven verwijderen. Het is een manier om effectiever, productiever en slimmer te werken en leven.

Hoe pas je minimalisme toe in je leven?

Wil jij het minimalisme naar een hoger niveau tillen? Eerlijk is eerlijk. Dat vergt best wat motivatie.