5 Tips voor effectieve doelen (VUDOM methode)

Effectieve doelen. Vind jij het ook lastig om inspirerende doelen te maken? Focus te houden op je doelen? En werken die SMART doelen niet zo goed voor je? We denken al snel dat we goede doelen opstellen. Doelen stellen is een vak apart. In dit artikel leer je 5 tips om je doel sneller en effectiever te bereiken!

Waarom mensen het moeilijk vinden om doelen te stellen

Je wilt het al lang, heel lang. Om eerlijk te zijn denk je er elke dag weer aan. Wanneer zou het goede moment zijn? Die grote droom. Het staat nog steeds op je lijstje, maar een gebrek aan tijd en focus maken dat we er niet aan toe komen.

Dagelijks hoor ik mensen over de dingen ze ”moeten” en ”willen” doen. Wat een wereld van verschil zit er tussen deze woorden. We nemen zelden voldoende tijd om goede doelen op te stellen. Smoesjes zijn er in overvloed:

  • Ik heb nu geen tijd om aan mijn dromen te werken.
  • Ik heb het te druk.
  • Ik weet niet wat ik wil.
  • Ik weet niet hoe ik aan mijn dromen kan werken.
  • De doelen zijn niet specifiek genoeg waardoor het bij een doel of idee blijft.

Wat is jouw belangrijkste doel op dit moment?  Wil je gezonder eten? Meer sporten? Minder Facebooken?

Hoe kan het dat we bepaalde doelen willen bereiken maar het niet DOEN? En hoe gaan we ervoor zorgen dat dit wel lukt?Ken jij iemand die hier last van heeft? Herken je het bij jezelf?

Waarschijnlijk wel. Ik ben nog nooit iemand tegengekomen die niet tegen minstens één van deze vragen aanloopt.

Bekijk deze video om te zien waarom SMART doelen niet werken en VUDOM wel. Vond je dit een leuke video? Abonneer op mijn Youtubekanaal voor nóg meer gratis tips.

De mistbank: 2 redenen waarom we onze doelen niet bereiken

Stel je voor dat je een bergbeklimmer bent. Het is jouw doel om de top van de berg te bereiken. Alleen begin je onderaan.

Je bent omringt met allemaal bergen, en zult dus moeten kiezen. Welke berg ga ik beklimmen? En dan begin je opeens te twijfelen. Je weet het niet. Welke berg ga je beklimmen?

Vage doelen zorgen voor een mistbank. Alsof je de bergen niet meer kunt zien. De route wordt vaag en onzichtbaar. Vage doelen zijn de eerste reden waarom we onze doelen niet bereiken. We durven geen berg te kiezen, blijven twijfelen en beslissen om niét te beslissen.

Daarnaast vind je de bergen om je heen imponerend. Ze zijn zo groot. En dat zorgt voor twijfels. Kan ik die berg beklimmen? Ben ik wel sterk genoeg? Wat als ik het niet red?

Te grote doelen houden ons tegen om in beweging te komen. Dus blijven we onderaan staan wachten, twijfelen en piekeren. Zonder vooruit te komen.

Mijn bereikte droom

Ik herkende dit ”probleem” ook bij mezelf. Tijdens mijn afstudeeronderzoek had ik één van deze momenten. Het begon bij me te kriebelen om een droomreis te maken.

Ik wilde graag alleen reizen omdat het één van mijn dromen was én tegelijkertijd buiten mijn comfortzone was. Als ik andere mensen wil motiveren buiten hun comfortzone te gaan, dan WIL ik dat zelf ook ervaren: practice what you teach.

Om eerlijk te zijn was ik bang voor mijn reis. Ik wilde wel, maar ook weer niet. In je eentje naar Azië en dan ook nog de plekken bezoeken waar amper een toerist komt. Ik wist dat ik veel op mezelf zou zijn.

Soms heb je van die momenten dat je weet dat je het moet doen maar het toch niet doet. Hetzelfde dreigde met mijn reis te gebeuren. Uiteindelijk heb ik het tóch gedaan! Maar hoe deed ik dat en wat heb jij hieraan?

VUDOM methode: 5 stappen tot effectieve doelen

Oké. Dit wordt een radicale verandering in je manier van denken. Zeker over doelen. De meeste mensen kennen de SMART doelen. Ik ook. Tijdens mijn studie gebruikte ik SMART doelen. En ik vond dat mijn prestaties achterbleven.

Dus ben ik een nieuwe methode gaan bouwen. Niet zonder resultaat. Ik werd uitverkozen tot beste student, maakte mijn droomreis (voorbeeld volgt hieronder), liep mijn eerste marathon en bouwde de 1 Minuut Community van nul naar duizenden leden op in slechts negen maanden.

Maar hoe deed ik dat? 

De VUDOM methode bestaat uit vijf stappen. Aan de hand van een voorbeeld leg ik je stap voor stap uit hoe ik mijn doelen bereik.

1.      Visualiseren

Deze stap wordt vaak ten onrechte gezien als een zweverige stap, maar het tegendeel is waar. Dit is de meest heldere stap van de vijf! Je gaat namelijk heel specifiek maken wat je wilt. Toen ik twijfelde over mijn backpackreis legde ik de volgende foto op mijn bureau neer:

effectieve doelen stellen en bereiken

Elke dag zag ik de foto weer liggen. En elke dag dacht ik weer ‘ja, daar moet ik ook nog eens aan gaan werken’. Een twijfelachtige zin. Het heeft geholpen. Na een week begon ik echt te geloven dat ik het kon en zag ik mezelf al op die berg staan! Hoe specifiek wil je het hebben?

Ik gebruikte deze 7 stappen om je droomdoelen te realiseren met visualiseren.

De kracht van visualiseren gaat nog een stap verder. Dr. Biasiotto van de University of Chicago deed jaren geleden een onderzoek onder basketballers. De basketballers moesten, zoals ze zo vaak deden, vrije worpen oefenen.

Er werden drie groepen samengesteld. Groep 1 trainde elke dag één uur op de vrije worpen. Groep 2 ging de vrije worpen alleen visualiseren en groep 3 deed geen van beiden.

De resultaten waren verrassend. Groep 1 presteerde 24 procent beter. Opmerkelijker waren de resultaten van groep 2. Zij verbeterden hun score met 23 procent door de vrije worpen te visualiseren!

Oefening: Wat voor plaatje kun jij printen van je doel?

2.      Uitspreken

Spreek je dromen uit! Dit heb ik heel lang niet gedaan. Mijn vrienden dachten ook dat ik het niet zou doen omdat ik onzeker en twijfelachtig klonk.

Beetje bij beetje ging ik er steeds meer over praten en vertelde ik mensen over de ervaringen die ik er graag wilde op doen. Iedereen was razend enthousiast wat mij extra motiveerde om de stap te zetten.

Er zit een groot verschil tussen dromen en doen. Uitspreken alleen is niet voldoende. Het gaat om hoe je het uitspreekt. Vertel jij anderen dat je ‘ooit nog een wereldreis zou willen maken’ of zeg je ‘ik ga die wereldreis maken’?

Bij de eerste zin is de kans groot dat je het nooit gaat doen! Wat voor woorden spreek jij uit? En hoe vertel jij je dromen aan anderen?

Oefening: Wat kun jij doen om je doel met meer overtuiging uit te spreken?

3.      Deadlinen

Een deadline helpt om de excuses van ‘ik heb geen tijd’ weg te nemen. De enige voorwaarde is dat het doel erg belangrijk voor je moet zijn.

Belangrijker dan andere doelen. Breng prioriteiten aan in je doelen voordat je deadlines gaat stellen. De Wet van Parkinson laat zien waarom deadlines krachtig zijn.

 

Ik zorg ervoor dat ik elke dag een uur aan het lezen ben. Met een leessnelheid van 40 bladzijden in het uur kan ik elke week een boek uitlezen met een omvang van 280 pagina’s.

Deze informatie gebruik ik vervolgens voor het schrijven van een blog. Ook op het schrijven van artikelen zet ik een deadline. Iedere week wil ik in 3 uur tijd een kwalitatief hoogwaardig blog schrijven.

De laatste maanden pak ik het op deze manier aan en elke week krijgen duizenden volgers dit artikel in hun mailbox. Op dezelfde manier heb ik mijn backpackreis voorbereid.

Elke week zette ik een deadline om een deel van mijn taken te doen. Dat werkte uitstekend!

Oefening: wat is de deadline voor je doel?

4.      Opschrijven

Schrijf je doel op in één zin. Het belangrijkste is dat het doel specifiek is. Eerst was dit doel bij mij ‘ik wil graag een droomreis maken’. Wat betekent deze zin precies? Helemaal niets! Het specifiek maken van een doel doe je met doorvragen.

Waar wil je naartoe? Wil je alleen of met iemand anders reizen? Waarom wil je een droomreis maken? Wat mag je reis kosten? En hoe ga je dit geld bij elkaar verdienen?

Later werd mijn doel: ‘Op 5 augustus 2015 maak ik een soloreis van 4 maanden door Zuidoost-Azië’.

Deze zin kun je uitbreiden met nog een paar zinnen. Dit geeft je meer duidelijkheid. de volgende twee vragen zijn belangrijk:

  1. Wat is mijn plan om dit doel te bereiken?
  2. Wat zijn de consequenties als ik voor dit doel ga?

Deze vragen helpen je om je doel realistisch te houden. Vervolgens kun je met kleinere doelen naar je droomdoel toewerken. Dat zijn pas effectieve doelen!

Oefening: Welke zin schrijf jij elke dag op ter herinnering aan je doel?

5.    Minuten

Werk elke dag minimaal 1 minuut aan je doel. Dit klinkt gek, maar het werkt echt. Je bent namelijk elke dag met je doel bezig en 1 minuut klinkt niet lang.

Iedereen heeft 1 minuut per dag (dus geen excuses!) en zodra je begint met deze actie merk je dat je veel langer doorgaat dan 1 minuut. Bekijk onderstaande video voor uitleg over de 1 minuutactie.

 

Ik gebruik de minuutactie om grote doelen kleiner te maken. Hoe groter je denkt, hoe moeilijker de echte uitvoering wordt. Het grote denken heb je al bij het visualiseren gedaan. Met ”Minuten” hou je het simpel en eenvoudig.

Wat betreft het visualiseren. Er ligt nu een ander plaatje op mijn bureau die mij herinnert aan goede tijden: mijn eigen backpackfoto. Hoe gaaf! 🙂

effectieve doelen stellen en bereiken

Oefening: Wat voor 1 minuutactie ga jij vandaag zetten richting je doel?

Wat is jouw eerste VUDOM doel?

Wat is jouw belangrijkste doel op dit moment? Wat is je plan om deze te bereiken? Wat houdt je tegen? Probeer de VUDOM methode zelf uit en kijk of het ook voor jou werkt.

Gebruik VUDOM voor de komende 30 dagen op je belangrijkste doel:

  1. Wat voor plaatje kun jij printen van je droom/doel?
  2. Wat kun jij doen om je doel met meer overtuiging uit te spreken?
  3. Wat is de deadline voor je doel?
  4. Welke zin schrijf jij elke dag op ter herinnering aan je doel?
  5. Wat voor 1 minuutactie ga jij vandaag zetten richting je doel?

Ik ben benieuwd naar jouw doelen. Inspireer anderen en geef hieronder in een reactie aan wat jij doet om je doelen te realiseren! 🙂

PS: Wil jij de VUDOM methode in de praktijk toepassen? Elke dag met meer focus, discipline en zelfvertrouwen aan je doelen werken? Volg onze gratis 1 Minuut Challenge en leer hoe je dit doet.

[/fusion_text]