Eigen gedrag veranderen. 5 Do’s & Don’ts!
Eigen gedrag veranderen is een uitdaging. In ons leven worden we omringd door andere mensen. En of je het nu door hebt of niet. Mensen beïnvloeden je. Toch kun je gedrag veranderen. Volg de 5 do’s en don’ts van gedragsverandering!
‘Smart willpower management is key to personal development as smart money management is to financial success’
– Stephen Guise
Wat is gedragsverandering en hoe pak je dat aan? (+ definitie)
Gedragsverandering is niets anders dan slechte gewoontes omzetten in goede gewoontes of andersom. Hoe kan ik mijn gedrag veranderen? Wanneer je dit artikel leest wil je waarschijnlijk een antwoord op deze vraag hebben. Gedrag is ingewikkeld, maar toch kun je ook veel veranderen.
Dus de vraag eerder: hoe kun je gedrag veranderen? En een vraag die daarbij aansluit: waarom zou jij je gedrag willen veranderen? Deze tweede vraag bepaalt uiteindelijk of je genoeg motivatie en drive hebt om ook écht te veranderen.
In de video hieronder leg ik de 5 do’s en don’ts uit voor houding en gedrag veranderen. Vond je dit een leuke video? Abonneer op mijn Youtubekanaal voor nóg meer gratis tips en inspiratie.
.
Eigen gedrag veranderen: vragen en antwoorden
Er zijn veel vragen over gedragsverandering. Sommigen zijn te beantwoorden, maar de meesten nog niet. In dit artikel hoop ik antwoorden en tips te geven op de volgende vragen:
- Hoe kan ik mijn gedrag verbeteren?
- Hoe verander je iemands gedrag?
- Hoe kun je bewust worden van eigen gedrag?
- Wat zijn duidelijke voorbeelden van gedragsverandering?
Naast gedrag spelen ook jouw slechte en goede gewoontes een grote rol bij gedragsverandering. Wat is het verschil tussen gedrag en gewoontes? Gedrag zie ik persoonlijk meer als een overkoepelend geheel terwijl gewoontes onderdeel uitmaken van je gedrag.
Gedrag wijzigen: hoe doe je dat?
Ten eerste is het ontzettend belangrijk om te weten dat je gedrag niet zomaar kunt veranderen en dat eigen gedrag veranderen moeilijk. Dit is ook makkelijk te verklaren. Stel je voor dat jij al twintig jaar rookt, dan is dit niet iets wat je zomaar even veranderd.
Die twintig jaar moet je als het ware weer inhalen. Het zou dus best logisch zijn wanneer je er ook weer twintig jaar over doet om te stoppen met roken. Gelukkig hoeft dit niet zolang te duren!
Gedrag wijzigen kan vrijwel altijd, maar er zijn veel verschillende factoren die het succes van gedragsverandering bepalen. Hoeveel kennis heb jij van gedragsverandering? Heb je (bewuste) ervaring met het verbeteren van gewoontes? En wat zijn jouw overtuigingen omtrent gedragsverandering?
En zo zijn er nog veel andere vragen. Toch is het voor iedereen mogelijk om hun gedrag te wijzigen!
.
Blijvende gedragsverandering in 3 fases
Er zijn drie fases die helpen om tot blijvende gedragsverandering te komen:
Fase 1: Gedrag veranderen door bewustzijn
Je bewust zijn van je eigen gedrag is altijd stap 1. Deze stap levert ook de meeste confrontatie op. ”Opeens” ontdek je negatief gedrag aan jezelf. Of je nu teveel snoept, klaagt of rookt. Er is iets wat je vervelend vind aan jezelf.
Fase 2: Gedrag veranderen door plannen maken
De tweede stap is een helder plan te maken om met je eigen gedrag aan de slag te gaan. Wat voor negatief gedrag vertoon je? Wat voor positief gedrag wil je er van maken? En wat word je plan om negatief gedrag om te zetten in positief gedrag?
Fase 3: Gedrag veranderen door consistente actie
Wanneer je vaak terugvalt in oud gedrag, dan betekent dit vaak dat je niet consistent actie onderneemt. Zelfdiscipline speelt een belangrijk rol bij consistentie. Hoe heb jij eerder jouw gedrag veranderd? Wat ging er toen goed? En wat kun je doen om wel consistent actie te ondernemen?
5 Don’ts: terugvallen in oud gedrag
Voordat je eigen gedrag gaat veranderen, observeer je het gedrag. Er is een reden waarom je gedrag wilt veranderen. Op welke gebieden wil jij je houding en gedrag veranderen? Minder uitstelgedrag vertonen? Minder perfectionistisch zijn? Of structureel meer sporten?
Stephen Guise geeft in zijn boek Mini Habits: Smaller Habits, Bigger Results de volgende 5 redenen waarom je gedrag mislukt.
1 Je moet je teveel inspannen.
Grote gedragsveranderingen kunnen averechts werken. Ze zijn ook manipulatief. Mensen zijn van nature lui. Je eigen gedrag veranderen is voor zowel je lichaam als geest een grote inspanning. Dit kost tijd. Al snel denk je ‘laat maar’ of ‘dat kan morgen ook nog wel’ over je eigen gedrag.
2 Je ziet tegen je gedragsverandering op.
Grote doelen maken je angstig. En je eigen gedrag veranderen is een groot doel. Nieuw gedrag is ver weg. Je denkt al snel ‘dit ga ik nooit redden’, ‘ik kan niet veranderen’ of ‘ik ben nu eenmaal zoals ik ben’. Onzin. Je ziet tegen het harde werken op. Dat is de realiteit.
3 Je wordt onzeker.
Je houding en gedrag veranderen brengt twijfels over jezelf mee. Je voelt je onzeker over je gedrag. Kan ik écht vijftien kilo afvallen? Een boek schrijven? Tien kilometer hardlopen? Een aardiger mens worden?
4 Je wordt al moe bij de gedachte alleen.
Pfff, je moet gaan sporten om af te vallen. Je moet dus sportkleding aandoen, een bidon meenemen, naar de sportschool rijden, omkleden, sporten en zweten. Deze gedachten maken je moe. Al voordat je bent begonnen sta je met 1-0 achter.
5 Je hebt te weinig glucose in je lichaam.
Glucose geeft je energie. Onvoldoende glucose zorgt ervoor dat je minder energie hebt om in beweging te komen. Tijdens het werk brand je bijvoorbeeld een groot deel van je glucose op. Werken kost energie. Aan het einde van de dag is je energie op en dan wordt het lastiger om jezelf naar de sportschool te slepen.
5 Do’s: nieuwe gewoonte aanleren
Nu je weet wat je tegenhoud in je gedrag is de volgende stap in handbereik. Wat kun je doen om je gedrag van mislukt naar geslaagd te veranderen? Volgens Guise kun je voor iedere mislukte don’t mini habits toepassen die je eigen gedrag veranderen.
1 Maak het klein.
Maak je inspanning kleiner. Guise kon zichzelf nooit aanzetten om naar de sportschool te gaan. Totdat hij zichzelf voor nam om niet langer grote doelen op te stellen. Een halfuur sporten was voor hem al teveel.
Hij deed het niet. Pas later ontdekte hij de kracht van mini habits. Sindsdien zegt hij tegen zichzelf ‘ik ga minimaal één push-up doen’ in plaats van ‘ik moet een halfuur sporten’.
Wil jij in kleine stappen jouw gedrag duurzaam veranderen? Verander je gedrag met deze 1 minuut oefening.
2 Maak het makkelijk.
Iedereen heeft tijd voor één push-up. Dat maakt de actie makkelijker. Na zijn eerste push-up begon Guise te denken ‘waarom doe ik niet meer dan één push-up als ik toch bezig ben?’ Jezelf in beweging zetten. Daar gaat het om. Hoe klein je eerste actie ook is.
3 Maak het positief.
Denk laan dingen die je wél kunt doen. Dit maakt je minder onzeker. Guise kon één push-up doen en deed dat. Had hij tegen zichzelf gezegd dat hij elke dag dertig push-ups moest doen dan was hij nooit begonnen met de eerste.
4 Maak het simpel.
Kies een activiteit die je met twee vingers in de neus kunt doen. Sluit deze aan op het gedrag dat je wilt veranderen. Één push-up was voor Guise geen probleem, dus begon hij met deze oefening. Wat voor kleine oefening past bij je gedragsverandering?
5 Maak het heel simpel.
Volgens Guise doe je er verstandig aan om je mini habits tot kleine gewoontes van 1 minuut te maken. Je moet minimaal 1 minuut per dag met je gedragsverandering bezig zijn. In het voorbeeld van Guise kun je makkelijk één push-up doen in 1 minuut. Of bijvoorbeeld 50 woorden per dag schrijven als je een boek wilt schrijven.
Je houding en gedrag veranderen
Welk gedrag kun je veranderen? En hoe kun je gedrag veranderen? Het zijn vragen die vaak gesteld worden. Hierboven heb je al een paar handige tips gekregen waar je direct mee aan de slag kunt.
Wat is jouw ervaring met het veranderen van gedrag? Tegen welke don’ts liep je aan? Hoe heb je die opgelost? En wat zou jij ervan vinden om binnen 1 minuut je gedrag te veranderen? Ga aan de slag met jouw gedrag.
Download direct De Magie van 1 Minuut en ontdek hoe jij je gedrag binnen 1 minuut kunt veranderen.
”eigen gedrag veranderen brengt twijfels over jezelf mee”.
God, hoe kon dit mij ontschoten zijn? ‘Cognitive dissonance’ is iets wat vaker dan 1x uit mijn mond is gekomen, haha. Bedankt voor de reminder, Leroy! Groet, Roy
Dag Roy,
Fijn om te horen dat het artikel een reminder voor je is om je activiteiten weer aan te scherpen. Veel succes! 🙂
Groet Leroy