Boekrecensie: Essentialisme (niet meer alles moeten) – Greg McKeown

Boekrecensie Essentialisme: niet meer alles moeten. Minder beter doen. Dat zijn de drie woorden die veel terugkomen in dit boek. Vandaag bespreek ik mijn 3 grootste inzichten met je uit het boek de Essentialisme (+ video)!

Minder beter doen

Essentialisme gaat over meer doen van wat écht belangrijk is. Dit schijnt, en dat mag wel duidelijk zijn, nog niet zo makkelijk te zijn! Hoe vaak verliezen we onszelf wel niet in allerlei nuttelozen bezigheden of afleidingen? Het boek Essentialisme schud je weer wakker.

In de video geef ik een samenvatting met mijn 3 grootste inzichten uit dit boek. Vond je dit een leuke video? Abonneer op mijn Youtubekanaal voor meer gratis tips en inzichten.

.

Terug naar de basis

Één van de sterkste onderdelen uit het boek is het voortdurend teruggaan naar de basis. Persoonlijk denk ik dat het hier vaak aan schort bij ons mensen. We verdiepen ons een klein beetje in iets, proberen dat uit en als het niet werkt gaan we direct door met het volgende.

Het gevolg? De basis staat nog niet goed en dat gaat vroeg of laat tegen je werken. Hieronder vind je mijn 3 belangrijkste inzichten uit dit boek welke ook gelijk de 3 belangrijkste hoofstukken uit  het boek zijn.

Inzicht 1: Verken

Een essentialist doet er goed aan om regelmatig tijd voor zichzelf in te bouwen, aldus Greg McKeown. Het zogenaamde ‘thinking time’. Hij adviseert de lezer om vaste momenten te pakken voor deze momenten. Dit kan bijvoorbeeld dagelijks, wekelijks of maandelijks zijn.

Het belangrijkste is dat je die tijd pakt en gaat nadenken over jouw leven en doelen. Wat is, als je 1 ding zou mogen kiezen, datgene waar je het allerbeste in zou willen zijn? Waar je al jouw tijd in zou willen storten?

Dit soort vragen komen direct tot de kern, en zetten je op een leuke, bewuste en zinvolle manier aan het denken. Een essentialist weet wat die wil en geeft al zijn energie aan dat doel.

Weet je nog niet wat je wilt? Dan maak je tijdens je thinking time momenten tijd vrij om hier een plan voor te maken. Ontdek wat je wilt met deze 3 krachtige levensvragen. Weet je wel wat je wilt? Dan pak je die tijd om aan de slag te gaan met deze skill!

.

Inzicht 2: Elimineren

In de Essentialisme legt Greg McKeown uit hoe belangrijk het is om nee te zeggen. Een groot deel van het boek gaat over grenzen stellen en nee zeggen. Twee van de belangrijkste vaardigheden om jouw tijd beter te bewaken.

Hoe goed ben jij in grenzen stellen? En nee zeggen? Zou jij vaker nee willen zeggen zodat je meer kunt doen van wat jij écht belangrijk vind? En wat is je plan om deze vaardigheid meer te ontwikkelen?

Nee zeggen wordt makkelijker met heldere prioriteiten. Als jij exact weet wat écht belangrijk voor je is, dan zeg je nee tegen minder belangrijke dingen. Doe je dit niet dan is het blijkbaar nog niet belangrijk genoeg voor je.

Inzicht 3: Uitvoeren

Het is makkelijker om een planning te maken dan om deze uit te voeren. Hoe kun je dit veranderen? In het boek worden twee oplossingen gegeven om meer in de actiemodus te komen.

  1. Je kunt alles gewoon blijven doen zoals je het nu doet. Als er mensen komen die iets van je willen dan heb je hier altijd tijd voor. Ongeacht of dit ten koste gaat van je eigen plannen en doelen.
  2. Bij deze actie bereid jij je voor op mensen die bij je komen omdat ze iets van je willen. Hoe ga jij reageren? Een heel praktisch voorbeeld zijn jouw financiële middelen. Gooi jij alles direct over de balk als het even goed gaat of leg jij een deel van je geld opzij voor mindere tijden? In dit tweede geval doe je aan voorbereiden.

Volgens McKeown zijn essentialisten de mensen die veel aan voorbereiding doen. Ze offeren een deel van hun korte termijn plezier (nu geld uitgeven)  op voor lange termijn pijn (geld investeren of sparen als buffer voor mindere tijden).

Hetzelfde geldt bijvoorbeeld voor minder tijd besteden aan social media en die tijd gebruiken om hun business te laten groeien. Of minder bankhangen en meer sporten. In het artikel ‘Discipline leren? Verander je gedrag in 1 minuut!’ leg ik uit hoe je dit probleem in 1 minuut oplost.

Samenvatting en boekrecensie Essentialisme

Aan het eind van het boek neemt McKeown de tijd om ook de kracht van gewoontes te benoemen. En hoe belangrijk deze zijn om alle inzichten blijvend toe te passen.

Hier had wat mij betreft nog meer de aandacht op mogen liggen omdat ik denk dat hier de kern in zit. Alle inzichten zijn leuk en aardig, maar de omschakeling maken van korte termijn plezier naar lange termijn pijn is wat mij betreft essentieel om een essentialist te worden en zijn.

Ook benadrukt hij de kleine stapjes die nodig zijn om jezelf stap voor stap meer te ontwikkelen tot een ware essentialist. Als groot voorstander van de 1 minuutacties kan ik het hier alleen maar mee eens zijn 😉

Jezelf blijven ontwikkelen als essentialist

Essentialisme ontwikkelen mag dan simpel lijken. Het vergt ook veel tijd, geduld en discipline om dit op te bouwen. Wil jij stap voor stap ontdekken hoe je blijft doorzetten en volhouden op jouw doelen?

Krijg hier direct toegang tot De Magie van 1 Minuut en ontdek hoe je uitstelgedrag overwint en doelen bereikt in 1 minuut.

Boekentips artikel