Fake It Till You Make It Principe

Hoe kan het dat sommige mensen vol energie opstaan, klaar voor een nieuwe dag, terwijl anderen zuchtend en klagend hun bed verlaten? Wat maakt dat mensen zich negatief gedragen? Of juist positief? En nog belangrijker: welke effecten heeft het om positief dan wel negatief te denken? Jouw mindset is beslissend. We gaan kijken hoe jij jouw mindset zo kunt veranderen dat je elke dag positiever en energieker door het leven kunt gaan.

Mindset

Veel personal development coaches spreken over een mindset die je helpt jouw doelen te bereiken. Succes is een mindset. Sietse Bakker (2011) noemt dit in zijn boek ‘How to live wow!?’ een serie aannames en methoden in je hoofd. Zodra wij ons concentreren op onze gedachten worden ze sneller werkelijkheid. Dit proces begint bij hele eenvoudige zaken.

Stel je wilt sporten maar je weet dat je niet goed bent in sporten. Hoe groot is de kans dat je niet naar de sportschool gaat? Alles wat we tot nu toe hebben bereikt is voortgekomen uit iets wat we eerst nog niet konden. Op deze manier denken is dus een recept voor falen. Wat moeten we dan wel doen?

Creëer een positieve mindset!

Ja duhhh, dat lijkt me logisch. Ik weet ook wel dat dit eenvoudig klinkt, maar hoe creëren we een positieve mindset? Het liefst op een manier die we elke dag kunnen inzetten?

Jij en het placebo-effect zijn een gouden combinatie

‘Fake it till you make it’ luidt het devies. Je wordt wat je denkt. Iedereen kent het befaamde placebo-effect. Ik ken mensen die van hun wagenziekte of hoogtevrees zijn afgekomen door het gebruik van placebo. Zo was er eens een vriendin van me die altijd en overal wagenziek werd. Een vriend van haar, die overigens graag met haar reisde en dus ook belang had in deze zaak, kwam toen op een geniaal idee.

Wat als we haar nu voorgeschreven (neppe) reispillen geven? Hij nam een oud tablettenpotje en drukte hier een aantal ‘reistabletten’ in. Geloof het of niet, maar sindsdien heeft ze geen last meer van wagenziekte gehad!

Ik zie je al denken: ’leuk en aardig, maar wat heeft dit te maken met een positieve mindset creëren?’ Nou…. Alles! Onderzoek van Cuddy (2010) toont aan dat onze houding medebepalend is voor het bereiken van onze doelen. Onze houding bepaalt namelijk hoe wij denken. Zet je borst maar eens vooruit en kijk een beetje omhoog. Vervolgens gebruik je het fake it till you make it principe. Je gedachten merken direct verschil en sturen positieve energie naar je lichaam.

Wat ga je doen als je de volgende keer denkt ‘iets niet te kunnen?’ Ten eerste weet je dat dit niet waar is. Anders kon je nu ook niet lopen, fietsen, studeren en al die andere gave dingen die je nu wel doet. Ten tweede weet je nu dat je een negatieve mindset met één truc kunt omtoveren in een positieve mindset. Gebruik je fantasie en ‘fake it till you make it!’

Meer Fake It Till You Make It Principes

Boekentip Artikel