Flow: psychologie van de optimale ervaring – Mihaly (boekrecensie)

Flow boekrecensie: psychologie van de optimale ervaring. Heb jij weleens de tijd uit het oog verloren omdat je zo opging in een activiteit? En hoe kun je meer van dit soort flow ervaringen creëren? Vandaag bespreek ik het boek Flow door Mihaly Csikszentmihalyi met je en hoe dit boek je wel of niet kan helpen bij deze vragen!

Psychologie van de optimale ervaring

Misschien herken je het wel. Je leest een boek en vergeet helemaal de tijd. Of je hebt een ontzettend leuk gesprek met iemand waardoor je de tijd uit het oog verloren bent. Voor je het weet zit je alweer 5 uuu bij elkaar in plaats van de afgesproken 2 uur!

In de video geef ik een Nederlandse boekensamenvatting met mijn 3 grootste inzichten uit het boek Flow: de psychologie van de optimale ervaring. Vond je dit een leuke video? Abonneer op mijn Youtubekanaal voor meer gratis tips en inzichten.

.

Hoe creëer je meer flow?

Flow van Mihaly Csikszentmihalyi gaat over het verbeteren van je aandacht en focus. En nog specifieker over hoe je meer positieve energie en flow creëert in jouw leven. Als boekreview deel ik hieronder mijn 3 belangrijkste flow inzichten met je.

Inzicht 1: Stel een doel

Volgens Mihaly Csikszentmihalyi verhoog je de kans op flow enorm als je werkt met duidelijk vastgestelde doelen. Hoe concreter jouw doelen zijn des te makkelijker dit wordt.

Je weet dan exact waar je naartoe wilt, dat geeft veel meer rust en vanuit die rust kun je creatiever aan het werk. Die creativiteit leidt weer eerder tot een ‘state of flow’.

Een mooi voorbeeld is het leren voor een tentamen. Wat wil je vandaag leren? Het werkt beter om te zeggen dat je vandaag 1 hoofdstuk doet in plaats van ‘gewoon beginnen en zien hoever je komt’. In het eerste geval ervaar je veel meer flow.

De SMART-methode is een goede manier om jouw doelen duidelijk en concreet te maken.

.

Inzicht 2: Maak het proces belangrijker dan het resultaat

Wij mensen zijn geneigd alleen naar het resultaat te kijken. We willen bijvoorbeeld een marathon lopen, 1 miljoen verdienen, 20 kilo afvallen enzovoort. Zodra we ons teveel focussen op het resultaat ervaren we minder flow.

Beter is het, aldus Mihaly Csikszentmihalyi, om jezelf te verbeteren en te genieten van het proces. Wil je bijvoorbeeld een marathon lopen? Probeer dan je focus op elke afzonderlijke training te leggen in plaats van het einddoel. Zo hou jij jouw doelen ook makkelijker vol.

Inzicht 3: Werk in kleine stapjes

Hoe grote jij jouw doelen maken des te meer angst er aanwezig is. Blijf het proces vanuit kleine stapjes bekijken en verbeteren. Als jij elke week in staat bent om 1 kilometer langer te lopen dan die week ervoor kun je over 42 weken een marathon lopen.

En als jij elke dag in 15 minuten 10 pagina’s leest, lees je per maand 300 pagina’s. Dit is het gemiddelde van één boek. Zo kun je dus al één boek per maand lezen met slechts 15 minuten per dag werk. Ik noem dit ook wel De Magie van 1 Minuut.

Samenvatting en boekrecensie Flow

Persoonlijk vind ik Flow een goed boek over hoe je positiever leert denken én hoe je meer flow in jouw leven krijgt. Er staan handige praktische tips in hoe jij steeds meer vanuit flow kunt leven.

Wel moet ik er een kanttekening bij maken. Het boek is erg wetenschappelijk opgebouwd en staat vol met moeilijke woorden. Voor mij geen probleem, maar wil je de informatie praktischer binnen krijgen dan kan dit wel een bittere pil zijn. Gelukkig kun je al een heleboel uit mijn artikel en video halen 😉

Flow toepassen in de praktijk

De strategieën uit het boek Flow toepassen mag dan simpel lijken. Het vergt ook veel tijd, geduld en discipline om dit op te bouwen. Wil jij stap voor stap ontdekken hoe je blijft doorzetten en volhouden op jouw doelen?

Krijg hier direct toegang tot De Magie van 1 Minuut en ontdek hoe je uitstelgedrag overwint en doelen bereikt in 1 minuut.

.

Boekentips artikel