Flow ervaringen geven je een heerlijk gevoel. Het gevoel dat je lekker in je vel zit. Je vergeet de tijd, geniet van het moment en het geeft je voldoening. Het liefst heb je deze ervaring vaker. Maar hoe doe je dat? Lees de 2 geheimen voor optimale prestaties met flow!

Anyone who has experienced flow knows that the deep enjoyment it provides requires an equal degree of disciplined concentration’ – Mihaly Csikszentmihalyi

In de flow komen

We staan op, doen onze dingen in de ochtend en dan gaan we naar het werk. Soms heb je van die dagen dat het werk voor geen meter gaat. De flow is ver te zoeken. Je frustreert jezelf omdat je maar geen concentratie en focus kunt vinden.

Dat vreet aan je. En omdat het niet goed lukt, ga je nóg harder werken om wél je dingen af te krijgen. Met een averechts effect. Aan het einde van de dag ben je moe en je vraagt je af ‘wat je vandaag eigenlijk gedaan hebt’. Er is een andere aanpak. Een aanpak die je sneller in de flow brengt.

Flow is een state of mind

Je zit in de flow als je met volledige aandacht kunt werken zonder dat je door hebt dat je aan het werk bent. Je ervaart de flow op momenten dat de tijd voorbij vliegt en je denkt ‘is het al zo laat?’

De flow is een state of mind. Het is een mindset waarin je honderd procent gefocust bent op één taak. Dankzij deze focus kun je afleidingen en verleidingen beter en gemakkelijker weerstaan, zodat je meer gedaan krijgt.

Volgens onderzoekers, zoals de grondlegger van flow Mihaly Csikszentmihalyi, is het ervaren van meer flow ervaringen een goede manier om beter in je vel te komen. Als je lekker aan het werk bent, ervaar je aan het einde van de dag meer voldoening. En voldoening halen uit je tijd leidt tot geluk.

Hoe creëer je flow ervaringen?

Iedereen heeft weleens een flow ervaring gehad. Je ziet het vaak terug in het beoefenen van een sport. Trainingen en wedstrijden kunnen je concentratieniveau enorm doen stijgen waardoor je tijdens de wedstrijd geen enkele aandacht voor de tijd hebt.

Soms lijkt het alsof de flow ‘komt wanneer het komt’. Toch kun je jezelf trainen om in de flow te komen, zodat je aan het einde van de dag met een voldaan gevoel naar huis kunt gaan.

Flow ervaringen creëren: 2 geheimen

Onderzoek toont aan dat alle flow-activiteiten iets gemeen hebben: ze verschaffen een gevoel van ontdekking, een beweging van waar we nu staan naar een nieuwe beweging.

Om flow ervaringen te creëren kun je veel hulpmiddelen, tips en technieken gebruiken. Je kunt bijvoorbeeld muziek gebruiken om sneller in de juiste stemming te komen. Deze hulpmiddelen werken alleen als de situatie voldoet aan de twee geheimen die aan de basis staan van flow:

1. De juiste vaardigheid

Wat voor vaardigheden heb je? Op welk niveau liggen deze vaardigheden? Kun je de taken waar je flow ervaringen voor wilt creëren uitvoeren? Of zijn ze te moeilijk? Zonder de juiste vaardigheden lijkt het op een David en Goliath verhaal. Je probeert op te botsen tegen iets dat veel groter en sterker is.

Als onze vaardigheden nog niet op het juiste niveau zijn voor de taak, dan wordt het lastig om in de flow te komen. Volgens Mihaly doen we er in dat geval goed aan om onze vaardigheden te ontwikkelen, óf het tweede geheim aan te passen.

2. De juiste uitdaging

We kunnen niet lang van iets genieten wanneer we ons steeds op hetzelfde niveau bewegen. We gaan ons vervelen, of we raken gefrustreerd. Iedereen heeft behoefte aan nieuwe uitdagingen eens in de zoveel tijd. En voor het creëren van flow is het zelfs essentieel.

Toch zit er een klein addertje onder het gras. Bij flow ervaringen tellen namelijk niet de ‘echte’ uitdagingen, maar de uitdagingen waarvan iemand zich bewust is. We hebben alleemaal onze eigen vaardigheden en uitdagingen.

Flow ervaringen zijn voor iedereen anders

Voor de één kan het een uitdaging zijn om een berg te beklimmen waar een ander geen lol aan beleeft. Die ander kan misschien weer genieten van een muziekstuk waar de ander niet van geniet. De vaardigheden en uitdagingen die nodig zijn voor een flow ervaring liggen voor iedereen anders.

Het is de kunst om, na het bekijken van de twee geheimen, de juiste hulpmiddelen te vinden om je in de flow te krijgen. Je brein herkent de leuke dingen wat tot een verhoging van het energieniveau leidt. En een hoger energieniveau leidt tot betere prestaties.

Flow: 5 stappenplan

Wil je meer flow ervaringen creëren? Je lichaam naar een hoger energieniveau brengen zodat je in staat bent om meer voldoening uit je dag te halen? Dan kun je het volgende 5 stappenplan tot uitvoering brengen:

  1. Stel een doel inclusief tussendoelen.
  2. Meet het doel. Zijn de vaardigheden en uitdagingen met elkaar in overeenstemming?
  3. Concentreren op de bezigheid. We kunnen onze concentratie verhogen zodra we kleine doelen in onze activiteiten stoppen. Kleine uitdagingen die onze comfortzone beetje bij beetje doen groeien.
  4. Ontwikkel nieuwe vaardigheden voor de uitdagingen. Terwijl de uitdagingen groeien in de voorgaande stappen, zijn we nieuwe vaardigheden nodig. Vaardigheden die ons helpen om de uitdagingen aan te gaan.
  5. Stel nieuwe doelen als de activiteit gaat vervelen. Keer terug naar stap 1 en volg opnieuw het 5 stappenplan.

Wat ga jij doen om vaker bewuste flow ervaringen te creëren? Laat hieronder een reactie achter en inspireer anderen met je verhaal!

Meer flow tips

Boekentips artikel