Gebrek aan discipline? Weet je wat je wilt? Maar lukt het je niet om in beweging te komen? Stop met uitstellen en kom in actie.

‘The cost of discipline is always less than the cost of lack of discipline’ – Jim Rohn

Stop met uitstellen, start met doen

Soms weet je precies wat je wilt, maar is er toch ‘iets’ dat je aan het denken zet. Daardoor wordt je besluiteloos. Hoe langer dit duurt, hoe meer je gaat twijfelen. En vervolgens slaan die twijfels over in angst.

Voor je het weet sta je stil. Je komt niet in actie. Hoe graag je het ook wilt. Wat houdt je tegen? Wat is de reden dat je niet in beweging komt?

  • Wat je echt wilt, wil je niet graag genoeg. Je denkt dat je het graag wilt, maar dan was je allang in actie gekomen.
  • Angst om het oude achter je te laten. Bijvoorbeeld als je ontslag wilt nemen om iets voor jezelf te beginnen. Doodeng.
  • Er is een stemmetje in je hoofd dat zegt dat je niet genoeg goed bent. Dat je nu eenmaal bent zoals je bent. Dat je te weinig geloof en vertrouwen in jezelf hebt.
  • Alles moet perfect zijn. Perfectie bestaat niet. Heel goed is goed genoeg. Maar niet voor jou. En daarom begin je niet aan je droom. Je bent bang om te falen.
  • Je wacht tot het juiste moment. Maar hoe langer je wacht, des te meer je gaat twijfelen. En die twijfels leiden tot onzekerheid en angst. Het juiste moment komt nooit voorbij.

Er is altijd wel een reden om niet te beginnen. Om te zeggen dat je alleen vandaag niet begint. Dat je alleen vandaag aan uitstellen doet. Diep van binnen weet je dat je morgen weer precies hetzelfde gaat zeggen.

En zo vliegen de dagen, weken, maanden en jaren voorbij. Zonder dat je écht actie onderneemt. En dat is prima, als het je niet zo’n stom en onvoldaan gevoel zou geven.

Dus. Werk aan de winkel. Tijd om aan de slag te gaan!

Gebrek aan discipline: 3 oorzaken + stappenplan

Van alle 1 Minuut Community leden die ik begeleid naar meer discipline zijn er drie oorzaken die het meeste genoemd worden:

1. Niet weten wat je écht wilt

We kunnen alleen onze discipline ontwikkelen als we weten wat we écht willen. Een gebrek aan discipline wordt veroorzaakt door een gebrek aan concrete doelen. Door jezelf heldere doelen te stellen weet je beter wat je wel en niet wilt doen.

Vervolgens kun je bepalen of je voldoende redenen hebt om in actie te komen. Wat gebeurt er als je jouw doel dit jaar niet haalt? Hoe erg zou je dit vinden? En wat gebeurt er als je deze de komende 10 jaar niet haalt?

Het tegenovergestelde kun je ook vragen. Wat is de reden dat je dit doel hebt opgesteld? Wat voor plezier en voldoening gaat het je geven? Wat gebeurt er met je als je dit doel weet te bereiken?

2. Te veel nadruk op motivatie

Discipline draait niet om motivatie. Dat klinkt raar, maar het is wel waar. Motivatie is namelijk gebaseerd op je gevoelens. Heb je positieve gevoelens? Dan is je motivatie goed en kom je ook in actie. Heb je negatieve gevoelens? Dan heb je geen zin en doe je het ook niet.

Hoe goed je ook je best doet, je zult ook dagen hebben dat negatieve gevoelens overheersen. Evenals positieve gevoelens. Het punt is dat je dus niet altijd gemotiveerd kunt zijn.

Er is wel iets anders dat werkt: gewoontes. Motivatie zet je in beweging. Gewoontes houden je in beweging. Gewoontes zijn niet afhankelijk van gevoelens. Je doet ze automatisch. Een gebrek aan discipline komt voort uit een gebrek aan goede gewoontes.

3. Te laag zelfvertrouwen

Mensen met een negatief zelfbeeld komen moeizaam in beweging. Onzekerheid, perfectionisme en piekeren zijn veelvoorkomende gevolgen van weinig zelfvertrouwen.

‘Wie ben ik op zoiets te kunnen?’
‘Ik ben nu eenmaal zoals ik ben.’
‘Dat durf ik niet.’

Deze taal leidt tot negatieve gewoontes en een doelloos leven.

Wat kun je hier aan veranderen? Klik daarvoor op de hyperlink van de oorzaken. Daar vind je de antwoorden op deze vraag. Of bekijk de artikelen en tips hieronder:

Meer discipline tips

Boekentips artikel