Geen discipline om af te vallen? Dat denk je misschien. Discipline is een vaardigheid die iedereen kan leren. Ontdek de 2 tips om af te vallen mét discipline!

‘We must all suffer two things: the pain of discipline of the pain of regret’ – Jim Rohn

Afvallen valt en staat met discipline

We kennen allemaal wel iemand of misschien ben je zelf zo iemand, die een paar weken vol gas geeft om vervolgens terug te vallen in oude resultaten.

Naar ons idee hebben we alles geprobeerd om af te vallen. Maar toch. Het lukt ons niet. De eerste weken gaan goed. Daarna komt de klad erin te zitten.

Het is alsof je in een benzineauto rijdt. Na een paar weken beginnen de kilo’s er weer aan te komen. Je wenst dat je een dieselauto was. Eentje die het langer volhoudt dan een paar ritjes.

Wat kun je wél doen om langdurig af te vallen?

Mentale fitness

We weten allemaal wat we moeten doen om af te vallen. Bewegen, gezond eten en goed slapen. Waarom is het voor ons zo moeilijk om af te vallen als we weten wat we moeten doen?

Het is vrij simpel. We concentreren ons enkel en alleen op ons lichaam, de fysieke fitness. Onze mentale fitness, onze gedachten die zorgen dat we wel of niet iets doen, schijnt minder belangrijk te zijn. Ten onrechte.

Discipline is mentale fitness in de praktijk

Resultaten komen voort uit ons gedrag, en gedrag komt voort uit onze gewoontes. Mensen die willen afvallen hebben vaak slechte gewoontes. Door die slechte gewoontes zijn ze immers ontevreden geworden over hun lichaam.

Zo’n gewoonte kan zijn teveel chips eten, te weinig water drinken of een gebrek aan beweging. Gewoontes kun je alleen trainen met wilskracht en discipline.

Een gebrek aan discipline houdt ons tegen om op het ideale gewicht te blijven. Het goede nieuws is dat je discipline kunt ontwikkelen.

Geen discipline om af te vallen: 2 tips

Heb je geen discipline om af te vallen? Dan weet je te weinig over het ontwikkelen van discipline. De volgende 2 tips helpen je bij het afvallen:

1. Begin bij de bron

Verplaats je energie van fysieke naar mentale fitness. Je gedachten bepalen of je wel of niet in actie komt. Wat is de reden dat je na twee maanden niet meer naar de sportschool gaat? Wat houdt je tegen? En wat kun je doen om wél elke week structureel te bewegen?

Neem elke dag minimaal 1 minuut de tijd om stil te staan bij je gezondheidsdoel. Vraag jezelf af: ‘heb ik vandaag mijn best gedaan om op gewicht te blijven?’

Stel deze vraag elke dag. Op deze manier worden we ons bewuster van onze gezondheid. Het is een simpele manier om jezelf te confronteren met je doel: op gewicht blijven (of afvallen).

2. Focus op gewoontes, niet motivatie

Te vaak richten we onze aandacht op onze motivatie. Motivatie heeft één groot nadeel: het is afhankelijk van je gevoelens.

Als je je goed voelt, ga je sporten. En als je je slecht voelt, ga je niet sporten. Wat we eigenlijk willen, is óók sporten op momenten dat je je slecht voelt. Maar hoe doe je dat?

Focus je op het ontwikkelen van goede gewoontes. En focus je op één gewoonte tegelijk. Als je wilt afvallen, stel jezelf dan niet nog meer ambitieuze doelen. Afvallen is al moeilijk genoeg. Hou focus.

Blijf jezelf focussen op het afvallen totdat je merkt dat het moeiteloos gaat. Zo veranderen we onze gewoontes. Voel je je slecht? Dan sleept je gewoonte je over het dode punt heen.

Wat heb jij gedaan om af te vallen? Wat werkte wel en niet voor je? Laat hieronder je reactie achter en inspireer anderen met je verhaal!

Meer discipline tips

Boekentips artikel