Geen zin om iets te doen? Lees Dit Verhaal.
Het is tijd voor een bekentenis. Zoals iedereen heb ik regelmatig last van een gebrek aan motivatie. Soms heb ik gewoon geen zin om iets te doen. Ik mag van mezelf geen motivatiegebrek hebben want ik ben toch de persoon die andere mensen hiermee helpt? Mijn motivatiegebrek is een goed moment om te schrijven over motivatie en daarvoor zocht ik inspiratie bij een oud verhaal.
Het verhaal van Frankl
Tijdens mijn zoektocht naar motivatiegebrek stuit ik op het boek van Frankl. Ik heb dit boek jaren geleden gelezen en sindsdien niet meer geopend. Desondanks maakte het een enorme indruk op mij. Frankl was een Oostenrijks psychiater en overlevende van de holocaust. Tijdens het leven in de concentratiekampen zag en voelde hij de ontberingen die de mensen en hijzelf doormaakten. Hij zag een opvallend patroon tussen mensen die stierven en overleefden. Dit patroon heeft veel te maken met motivatie en noemde hij de logotherapie. Frankl stelt dat iedereen zoekt naar betekenis in het leven en dat deze betekenis tot motivatie leidt.
Waar motivatie mee begint
Zelfs in de meest erbarmelijke omstandigheden konden de nazi’s één ding niet van hun afpakken: de menselijke vrijheid om te kiezen. In het meest verkochte managementboek aller tijden en één van mijn topboeken ‘De zeven eigenschappen van effectief leiderschap’ schrijft Covey hoe hij geïnspireerd werd door het verhaal van Frankl. Veel leiderschapsprincipes zijn voortgekomen uit de ervaringen die Frankl heeft meegemaakt en ontdekt. Hieronder volgt een passage uit het boek waarin Frankl vertelt over de keuzevrijheid die wij allemaal hebben:
‘Zelfs onder dergelijke zware mentale en fysieke inspanningen kan de mens een spoor van geestelijke vrijheid, van een onafhankelijke geest, behouden. Wij, die in concentratiekampen hebben geleefd, wij zijn de gevangenen niet vergeten die door de barakken liepen om anderen op te beuren en te troosten, die hun laatste korst brood aan een medegevangene schonken. Hun aantal was wellicht klein, toch hebben deze mannen overtuigend bewezen dat een ding de mensen niet kan worden ontnomen: de allerlaatste menselijke vrijheid – de keuze onder alle omstandigheden zijn eigen houding te bepalen, zijn eigen weg te kiezen.’
De motivatie tot leven brengen
Veel persoonlijke ontwikkelingsboeken sluiten zich aan bij deze zin die kenmerkend is voor het gedachtegoed van Frankl. Geen zin om iets te doen komt voort uit een gebrek aan doelen. Iedereen heeft een toekomstdoel nodig. Het liefst eentje waar zij zich een levendige voorstelling van kunnen maken. Ik herinner me het voorbeeld van Starbucks en een eigen ervaring die dit illustreert.
‘Emotie die lijden is, zal ophouden lijden te zijn, zodra wij er ons een duidelijke en nauwkeurige voorstelling van hebben gevormd’ – Spinoza |
Tijdens mijn backpackreis heb ik een meditatie retraite gedaan. Dit betekende dat ik zeven dagen lang niet mocht praten, lezen, fotograferen of wat dan ook. Alleen in de ochtend had ik twee maaltijden en verder konden we niks eten. De meditatiedagen waren heftig. Heel heftig. Elke dag werden we gewekt om half 5 en brachten we hele dagen in stilte door. Sommigen haakten af.
De reden dat ik het volhield was het doel dat ik voor ogen had. Ik wist dat ik anderen alleen kon motiveren als ik mezelf tot het uiterste zou dwingen. Deze stilte zou me niet alleen dichter bij mezelf brengen maar ook het bewijs leveren dat een doel je motivatie geeft. Op de moeilijkste momenten zag ik mezelf mensen en bedrijven inspireren om het maximale uit hun leven te halen. Ik zag mezelf op het podium staan en deze visualisatie gaf me de motivatie om door te gaan.
Wat je kunt doen om jezelf te motiveren
- Bewustzijn van keuzevrijheid. Als zelfs Frankl stelt dat hij in de meest erbarmelijke situaties een keuze had, dan heb jij die toch zeker ook?
- Ontdek je levensdoel. Wat is jouw doel in het leven? Wat motiveert jou om buiten je comfortzone te gaan?
Veel succes en motivatie!
Boekentip Artikel
Ongelooflijk! Dit artikel! Een uur geleden open ik het boek van Frankl, lees een aantal passages en denk: Dit boek wil ik herlezen! Het is ongeveer 30 jaar geleden dat ik het las en noem het sindsdien wel als een van mijn favoriete boeken, maar heb het nooit meer echt herlezen. Dank je wel voor dit sein van buitenaf, ik zie het als het samenspannen van het universum, om dit boek nogmaals te lezen. Marina Zuidam
Dag Marina, wat bijzonder! Het is zeker een verstandig idee om het boek nog eens te lezen. Ik heb inmiddels meer dan honderd boeken gelezen over persoonlijke ontwikkeling en ben nu steeds meer bezig met het herlezen van boeken. Ik merk dat dit een uitstekende manier is om nieuwe dingen te leren van hetzelfde boek. Je ziet andere dingen en bent eerder geneigd de theorie in de praktijk toe te passen nadat je het een tweede keer leest. Veel succes en plezier! 🙂