Gelukkig Leven Is Niet Ingewikkeld – 1 Simpele Tip

Hoe zorg je voor een gelukkig leven? Zodra je jezelf deze vraag stelt, kom je al snel tot de conclusie dat het antwoord eenvoudig is. Tijd om jouw lijstje te maken.

‘Life is really simple, but we insist on making it complicated’
– Confucius

De dingen die je gelukkig maken

Wat maakt jouw leven waardevol? Is het je werk? Je partner? Misschien geniet je ontzettend van rust en regelmaat, of juist van chaos en spontaniteit.

Zodra je jezelf afvraagt welke zaken de meeste waarde toevoegen aan je leven – welke dingen je de meeste voldoening geven – dan kom je al vrij snel tot een interessant lijstje.

Bijvoorbeeld:

Ø  Tijd doorbrengen met familie en vrienden;
Ø  Gezond leven, zorgen voor je lichaam;
Ø  Jezelf ontwikkelen in je studie of werk;
Ø  Reizen. De wereld ontdekken;
Ø  Lezen. Nieuwe ideeën opdoen.
Ø  Enzovoort.

 

Pak pen en papier. Schrijf alle dingen eens op die je graag wilt doen. De oefening is simpel en juist daardoor zo krachtig. Je hebt in één overzicht een helder lijstje met wat je wilt doen.

De grote valkuil

Zelfdiscipline is de grote valkuil bij veel mensen. En het maken van dit lijstje helpt je deze valkuil te omzeilen.

Veel mensen doen en laten allerlei dingen, omdat ze een te laag zelfvertrouwen hebben. Ze denken dat ze niet aan iets kunnen werken omdat ze last hebben van minimaal één van de vijf redenen waarom we niet veranderen. Gelukkig bestaat er zoiets als wilskracht. En wilskracht is aan te leren.

Begin bij de basis

De belangrijkste vorm van communicatie is de communicatie met jezelf. In je gedachten ben je de hele dag met jezelf in gesprek. Ben jij de baas over die gedachten? Of laat jij je leiden door die gedachten? Welke gedachten heb je eigenlijk?

Begin bij de basis. Elk woord dat je met jezelf en anderen communiceert, kan onduidelijk zijn. Wat versta jij onder geluk? Heb jij daar weleens over nagedacht? Vast wel. Heb je de definitie van geluk ook al eens opgeschreven? Wat betekent dit voor je? Wanneer ben jij gelukkig? Wat voel je als je gelukkig bent?

Veel mensen denken alleen na en schrijven het niet op terwijl juist het schrijven je aan het denken zet. Hoe preciezer jij weet wat je onder geluk verstaat, hoe beter jij weet hoe je een gelukkig leven kunt leiden.

Hoe kun je gelukkig worden als je nog nooit hebt opgeschreven wat geluk voor jou betekent? Wat je ook opschrijft, het is altijd goed. Iedereen denkt anders over geluk. Het gaat erom dat jij gaat leven volgens jouw maatstaven van geluk.

Hoe maak je je leven beter met zo’n lijstje?

Simpel. Zo’n lijstje laat je zien wat de échte prioriteiten in je leven zijn. Vervolgens kun je deze prioriteiten toetsen aan je dagelijks leven. Welke keuzes maak je van dag tot dag, en welke prioriteiten horen daarbij?

Bijvoorbeeld: je bent ontzettend druk op je werk. Je wordt keer op keer ingezet op projecten die je veel stress opleveren. Bovendien moet je veel overwerken. Je wilt graag wat meer tijd met je partner doorbrengen ‘s avonds, en je hebt nauwelijks tijd om af te spreken met vrienden.

En dat terwijl uit je definitie van geluk blijkt dat bijvoorbeeld je partner en vrienden de meeste waarde toevoegen aan je leven. Hier gaat iets mis. Je werkt zo hard omdat je weet dat het goed is voor je carrière, ontwikkeling en het verdienen van meer geld. Tegelijkertijd weet je ook dat je leven beter zal worden als je meer tijd kunt besteden met deze mensen. Zelfs als je hierdoor minder geld zult verdienen.

Dus wat kun je doen? Grenzen stellen of nee zeggen tegen bepaalde klussen, of als je de mogelijkheid hebt, een dagje minder gaan werken. Of als dat niet kan, vaste tijd inplannen om samen met je partner en vrienden door te brengen.

Het kan ook zijn dat reizen je ontzettend gelukkig maakt. Misschien kies je ervoor om niet het meubilair te vervangen, maar een spannende reis te boeken naar een land waar je altijd al eens heen wilde gaan. Of misschien heb je de mogelijkheid om iets te huren in plaats van te kopen zodat je flexibel genoeg bent om blijvend te reizen.

De kracht zit in de eenvoud

De kracht zit in de eenvoud. Het klinkt bijna te simpel voor woorden, maar toch is het iets wat lastig blijft. En dat komt vooral dankzij de vijf redenen om niet te veranderen. 

Maak in ieder geval het lijstje en zorg voor jouw definitie van geluk, en kijk wat het voor jou kan doen.

Wil jij simpeler en eenvoudiger leven? Dat kan! Lees hier hoe jij een minimalist kunt worden.

 

Wat maakt jouw leven waardevol?