Hoe werken de hersenen?

Hoe werken de hersenen? Het is een vraag die iedereen in zijn leven tegenkomt. Je hersenen bestaan uit twee gebieden: je bewustzijn en je onderbewustzijn.

Hardware en software van de hersenen

Stel je voor dat je wilt afvallen en je wilt gezonde dingen eten om dit te bereiken. Vergelijk je hersenen voor het gemak met een computer. De twee belangrijkste onderdelen van een computer bestaan uit de harde schijf en het werkgeheugen.

1 Harde schijf: hoe werken de hersenen in je bewustzijn

De harde schijf staat symbool voor het bewustzijn. Je doet het omdat je het graag wilt. Voorbeelden van bewust gedrag zijn dingen die je bewust aan het leren bent. Studeren, trainen, leren, lezen en plannen zijn activiteiten die je bewust onderneemt zodat je een bepaald doel realiseert.

2 Werkgeheugen: Hoe werken de hersenen in je onderbewustzijn

Het werkgeheugen staat symbool voor het onderbewustzijn. Dingen die je doet zonder dat je het door hebt. Voorbeelden van onbewust gedrag zijn lopen, fietsen, eten, ademen en autorijden. Het zijn dingen die je doet zonder er over na te denken.

Hoe werken de hersenen samen

Hoe werken de hersenen in je bewustzijn en onderbewustzijn samen? Psychologen schatten dat ons brein voor 5% bewust en 95% onbewust gedrag vertoond. Als je iets aan jezelf wilt veranderen, bijvoorbeeld gezonder eten, dan zou je dit gedrag bewust moeten maken.

En daar wordt het lastiger voor je hersenen. Je hersenen zijn gewend aan het ongezonde eten. Het ongezonde eten zit in de 95% van je gedrag: de harde schijf. Om dit gedrag uit je harde schijf te krijgen moet je bestanden van je computer veranderen. Dat kun je doen door het werkgeheugen te gebruiken.

Voorbeeld werking van de hersenen

Als je een Word-bestand opent op je harde schijf, dan kun je dit bestand verwijderen, updaten of aanpassen. Zo werkt het ook met de hersenen. Als je gezonder wilt eten kun je gedrag veranderen door je werkgeheugen te gebruiken. Je maakt je brein bewust van de verandering. Daarna kun je gedrag door training, herhaling en oefening in je bewustzijn veranderen.

De hersenen houden van efficiëntie. Ze kiezen altijd voor de makkelijkste weg. Dat is ook de reden waarom veel mensen het lastig vinden om regelmatig te bewegen, sporten of te stoppen met roken. Voor je onderbewustzijn is dit de makkelijkste manier om je iets te laten doen.