Wat is een gewoonte? Gewoontes zijn ons onbewuste gedrag in uitvoering. Gedrag wordt gevormd door de gewoontes die we ontwikkelen.

Wat is een gewoonte en hoe bepalen ze ons leven?

Met onze gewoontes kunnen we ons leven veranderen. Vaak hebben we geen flauw benul van de kracht die gewoontes kunnen hebben. Voorbeelden van gewoontes:

  • Lopen, fietsen, autorijden, praten en luisteren.
  • Bij het opstaan en slapengaan tandenpoetsen.
  • Drie grote maaltijden per dag eten.
  • Om een bepaalde tijd opstaan.
  • Op de avond televisie kijken.
  • Bij het kijken van een film chips eten.
  • Roken, drinken en teveel eten.

Onze dagen zitten vol met gewoontes. Hoe meer invloed je kunt uitoefenen op gewoontes, des te meer controle je over je leven kunt krijgen.

Gewoontes veranderen onze resultaten

Meer nog dan bij motivatie zijn gewoontes bepalend voor ons leven. We hebben geen motivatie nodig om gewoontes uit te voeren, Bij gewoontes kost het ons geen enkele energie om een handeling uit te voeren. Bij motivatie moeten we er wél energie instoppen.

Wat is een gewoonte nog meer? Je hoeft bijvoorbeeld ook geen moeilijke beslissingen te maken. En ook dit kost minder energie. Ongezonde negatieve gewoontes kosten je op de lange termijn energie zonder dat je dit zelf doorhebt. Daarvoor is het een gewoonte.

Bij gezonde gewoontes geldt het omgekeerde. Het aanleren van gewoontes is niet gemakkelijk, het kost tijd en wilskracht om bepaalde handelingen routine te laten worden. De beloning komt vaak pas veel later.

Gewoontes vormen

Met wilskracht en discipline kunnen we onze gewoontes ontwikkelen. Het motto ‘oefening baart kunst’ is zeker van toepassing bij het vormen van goede gewoontes. Dagelijkse oefening is essentieel. Ook als je geen motivatie hebt. Dat zijn de echte gewoontes.

Meer gewoonte tips

Boekentips artikel