Wilskracht Betekenis

Wilskracht betekenis. Wat is wilskracht? Hoe krijg je wilskracht? En hoe kun je wilskracht ontwikkelen? Wilskracht is niets anders dan het vermogen om iets te willen en die wil ook uit te voeren.

Willpower is a muscle that can be strengthened – Roy Baumeister

Wilskracht als spier

Roy Baumeister, gedragsexpert en auteur van het boek ‘Wilskracht’, vergelijkt de spier als metafoor voor wilskracht. Volgens hem zijn de meeste mensen bekend met het trainen van hun lichaam, maar niet met het trainen van hun geest.

Je lichaam wordt moe van trainen. Dat geldt ook voor je geest. Als je op een werkdag veel denkwerk hebt verricht, heb ’s avonds minder wilskracht over. Er is minder doorzettingsvermogen aanwezig. Je hersenen hebben overdag op volle toeren gedraaid. Net als je lichaam wil je geest rust hebben.

Wilskracht als batterij

De betekenis van wilskracht kun je ook vergelijken met een batterij. Na een goede nachtrust begin je de dag met een volle batterij. Je energieniveau is hoog. Naarmate de dag vordert wordt deze steeds minder. Je gaat werken, mailtjes beantwoorden, sporten, vakanties uitzoeken of vrienden bezoeken.

Door alle taken die je op een dag doet, verminderd je batterij. Het kost energie. Hoe meer moeilijke taken je op een dag hebt, des te groter de kans dat je batterij op raakt. Je wilskracht is op.

Wilskracht verliezen

Als je wilskracht op is, verlies je zelfcontrole. Net als je mobiel word je trager in de dingen die je doet. En het kan zelfs zijn dat je te moe bent om nog op te staan. Je bent een lege mobiel geworden. Pas nadat je een goede nachtrust hebt gehad, kun je weer opnieuw beginnen.

Kennis van de betekenis van wilskracht kan je helpen om beter te presteren in je werk- en privéleven. In het bijzonder bij het maken van keuzes en beslissingen.

Meer over wilskracht