Gewoontes veranderen vergt veel tijd, geduld en wilskracht. Van nature hebben we weinig discipline en doorzettingsvermogen. Daarom is eigen gedrag veranderen voor ons één van de lastigste dingen om te doen. Toch zijn er technieken om dit te leren. Kies de aanval met de juiste wilskracht!
“For most of us, though, the problem is not a lack of goals but rather too many of them.” – Roy Baumeister
Niet veranderen heeft een oorzaak
Hoe vaak horen we mensen praten over hun dromen zonder dat zij actie ondernemen? Als je ze vraagt wanneer ze dit willen realiseren, dan blijft het antwoord onduidelijk. We lachten onze eigen dromen weg. ‘Ooit’ is een veelgenoemd woord. Een ander veel genoemd woord is ‘als’.
Als ik het geld zou hebben, dan zou ik een wereldreis maken. Als ik meer tijd zou hebben, dan zou ik mijn eigen bedrijf starten. Als ik meer discipline had, dan ging ik vaker naar de sportschool. De woorden ‘ooit’ en ‘als’ zijn dodelijk als je écht wilt veranderen.
Een gebrek aan actie is het resultaat van deze woorden. Kortom: we vertonen uitstelgedrag.
Onderzoek naar afleidingen
Uitstelgedrag komt voort uit de enorme hoeveelheden afleidingen in onze omgeving. Baumeister, auteur van Wilskracht, deed een uitgebreid onderzoek onder ruim tweehonderd man. De deelnemers droegen piepers bij zich die zeven keer per dag op willekeurige momenten afgingen.
Dit onderzoek leverde ruim tienduizend momentopnamen op. Verlangen bleek de regel te zijn, niet de uitzondering. Ongeveer de helft van de van de tijd bleken de deelnemers op het moment dat hun pieper afging ergens naar te verlangen, en nog eens een kwart gaf aan in de minuten daarvoor verlangen gevoeld te hebben. Vaak probeerden ze aan deze verlangens weerstand te bieden.
Verband tussen gewoontes veranderen en afleidingen
Uit de resultaten blijkt dat mensen ongeveer een kwart van de tijd dat ze wakker zijn, dus minimaal vier uur per dag, bezig zijn verleidingen te weerstaan. Met andere woorden: tik op een willekeurig moment van de dag vier mensen op de schouder en één van hen is bezig zijn of haar wilskracht te gebruiken om een verleiding te weerstaan.
Dit getal ligt mogelijk nog hoger. De wilskracht die deelnemers voor iets anders gebruikten zijn niet meegenomen in het onderzoek, zoals het nemen van beslissingen. Uitstelgedrag komt mede voort door de hoeveelheid tijd die we in de afleidingen stoppen. Dat kost wilskracht. En minder wilskracht zorgt voor minder energie. Een lager energieniveau resulteert in meer uitstelgedrag.
De vaakst weerstane verleidingen in het pieponderzoek waren op volgorde van belangrijkheid: zin in eten, slapen, vrije tijd, seks en diverse vormen van interactie. Bij deze laatste vorm gaat het om het checken van de mail, social media, doelloos op het internet surfen of televisie kijken.
Deze verleidingen weerhouden ons van gewoontes veranderen. Wat kunnen we doen om de verleidingen te weerstaan?
Kies de aanval met wilskracht: 4 technieken
De beste manier om de verleidingen te weerstaan is het ontwikkelen van goede gewoontes. En daar heb je wilskracht voor nodig. Hieronder vind je 4 lessen voor het vergroten van je wilskracht:
1. Ken je grenzen
In mijn blog ‘Wilskracht trainen? In 2 stappen naar meer doorzettingsvermogen’ beschrijf ik twee onmisbare stappen voor meer wilskracht: je hebt maar een beperkte hoeveelheid wilskracht, en je hebt die voor veel verschillende zaken nodig. Wanneer je goed hebt geslapen en ontbeten, kun je elke morgen met een aangevulde voorraad wilskracht aan je dag beginnen. Bedenk dat iedere inspanning wilskracht kost.
2. Eet gezond
De mate van wilskracht wordt mede bepaald door de mate van glucose. Onderzoek wijst uit dat we mét glucose meer en betere beslissingen maken. Wil je gewoontes veranderen? Eet regelmatig en gezond. Zo behoud je overdag meer wilskracht om je gewoonte uit te voeren.
3. Doe een jaarlijkse persoonlijke check-up
Dit is de goedkoopste en effectiefste manier om jezelf te verbeteren. Een jaarlijkse persoonlijke check-up is een reflectie op je eigen doelen. Wat heb je het afgelopen jaar gedaan en wat wil je het komende jaar realiseren?
Je kunt heldere en duidelijke doelen maken voor het nieuwe jaar. Doelen geven richting aan je leven. Daardoor verspil je minder wilskracht aan afleidingen en kun je die tijd gebruiken om goede gewoontes te ontwikkelen.
4. Maak van saaie klussen routineklussen
Vervelende klussen kosten veel wilskracht als je deze uitstelt. Uitstellen voorkom je door van de vervelende klussen routineklussen te maken. Plan deze ‘saaie klussen’ op een vast tijdstip van de dag of week, en trek nooit meer tijd uit dan nodig is. Denk aan de Wet van Parkinson. Stel een deadline en houd je aan de deadline.
We kunnen de hele dag bezig zijn ‘een kamer opruimen’ of ‘onze koffer voor vakantie inpakken’. Productiviteitsgoeroe David Allen beschrijft een persoonlijke ervaring voordat hij gaat reizen: ‘Ik weet dat ik in 35 minuten mijn koffer kan inpakken. Als ik er eerder mee begin, kan ik er zes uur mee bezig zijn. Door mezelf een deadline op te leggen, ben ik gedwongen beslissingen te nemen waar ik anders veel meer tijd aan zou verspillen.’
Wil jij gewoontes veranderen? Begin met het versterken van je wilskracht. Wil je je ervaringen delen? Of heb je nog handige tips die bijdragen aan het veranderen van gewoontes? Deel ze hieronder.
Meer wilskracht tips
- Patronen doorbreken? 3 tips voor persoonlijke verandering!
- Houding en gedrag veranderen door goede gewoontes
Reacties