Hoe kan ik een burn-out voorkomen? 3 Gouden tips!

Hoe kan ik een burn-out voorkomen? Dit is een hele goede vraag om jezelf te stellen voordat je een burn-out krijgt óf deze voelt aankomen. In dit artikel 3 gouden tips die je direct kunt toepassen!

Burn-out voorkomen vs burn-out hebben

Loop jij tegen een burn-out aan of heb je er al één? Het is vaak lastig te zeggen. Dit komt omdat het vooral een gevoelsmatig iets is.

Wanneer je snel geprikkeld bent, snel moe of voor een langere periode geen motivatie hebt, dan kunnen dit allemaal indicatoren zijn van een opkomende burn-out.

In de video ontdek je meer tips over voor jezelf opkomen. Dit is ontzettend belangrijk om een burn-out te voorkomen. Vond je dit een leuke video? Abonneer je hier op mijn Youtubekanaal voor nóg meer gratis tips en inspiratie.

.

Burn-out voorkomen: 3 tips

Er zijn talloze mogelijkheden om een burn-out te voorkomen. Hieronder de 3 belangrijkste tips die je direct kunnen helpen:

Tip 1: Wees je bewust van jouw gewoontes

Alle gewoontes bij elkaar maken jou de persoon die jij nu bent. Reflecteer regelmatig op jouw doelen en energie. Zie het als een soort persoonlijke APK. Het is toch eigenlijk raar dat we onze auto elk jaar controleren en dit vaak voor onszelf vergeten te doen?

Plan wekelijks een moment in om even ‘’in te checken’’ op jezelf. Hoe gaat het met je? Hoe voelt je lichaam? Veel stress of ontspannend? En je hoofd? Druk of leeg? Wanneer je voelt dat er veel stress en drukte is, dan kun je daar vervolgens actie op ondernemen. Of doorbreek je gewoontes met dit 4 stappenplan.

Tip 2: Wees je bewust van jouw persoonlijke valkuilen

Een burn-out ontstaat heel vaak door de persoonlijkheid die je hebt. Een voorbeeld: je bent altijd al ambitieus geweest. Niets mis mee. Maar om de één of andere manier ben je daar in doorgeslagen. Je bent TE ambitieus geworden!

Met als gevolg dat je veel teveel hooi op je vork hebt genomen. Te hard gewerkt. Compleet opgebrand. Let dus op dat je niet doorslaat in bepaalde karaktereigenschappen die je hebt en in die bekende valkuil stapt.

Tip 3: Wees je bewust van de tijd

Je hebt meer tijd dan je denkt en alles hoeft niet vandaag al af te zijn. Dat gaat toch niet lukken. Omarm je tijd meer. Plan meer rustmomenten in. Verander je leefstijl met deze 3 tips.

Hou een dagboek bij. Praat met vrienden over je (opkomende) burn-out. Lees je in over het voorkomen van een burn-out (dit punt heb je nu al te pakken! 😉). Wat je ook doet, doe het!

In kleine stapjes uit de burn-out gevarenzone komen én blijven

Wanneer je je begint af te vragen of je wel of niet een burn-out hebt, dan is dat een heel duidelijk teken. Waarschijnlijk ben je al te ver over je grens gegaan.

Tijd om te vertragen. Werk wat minder. Sport minder intensief. Zeg vaker nee. Doe alles een tandje langzamer en minder.

Een burn-out voorkomen doe je niet door één radicale beslissing te nemen en iets anders te doen. Dit gaat in kleine stapjes. Vergeet die niet te zetten. Doe je dit niet? Dan verandert er niets en eindig je alsnog in een burn-out.

Antwoorden op de vraag ‘’hoe kan ik een burn-out voorkomen’’ mogen dan simpel lijken. Het vergt ook veel tijd, geduld en discipline om hier aan te blijven werken. Wil jij stap voor stap ontdekken hoe je blijft doorzetten en volhouden op jouw doelen?

Krijg hier direct toegang tot De Magie van 1 Minuut en ontdek hoe je uitstelgedrag overwint en doelen bereikt in 1 minuut.

.

Boekentips artikel