Goede Ademhaling Aanleren Geeft Energie

Sommige mensen lijken alles voor elkaar te hebben. Ze hebben een prachtig huis, gezond leven, leuk werk en fantastische vrienden. In tegenstelling tot deze mensen zijn er veel mensen die minstens één van deze onderdelen niet hebben. Hoe kan het dat sommige mensen alles lijken te hebben terwijl anderen de grootste moeite hebben om er iets van te maken? Een interessante vraag met een interessante oplossing: zij besteden hun tijd onder andere aan het aanleren van een goede ademhaling. Ontdek hoe een goede ademhaling aanleren jou energie geeft!

Goede ademhaling aanleren zorgt voor balans

Succesvolle mensen besteden hun tijd aan vier ‘Quality Needs’: gezondheid, werk, relaties en persoonlijke groei. Om de kwaliteit van hun levensrollen te verbeteren, gebruiken zij ademhalingsoefeningen.

Vergelijk je ademhaling met de brandstof van je auto. Wat gebeurt er als deze zonder brandstof komt te zitten? Zonder brandstof kan je auto niet rijden. De auto begeeft het. In dit voorbeeld is de brandstof de energie die je auto nodig heeft om een prestatie te leveren. Met je ademhaling werkt het precies hetzelfde. Je ademhaling is de brandstof voor je lichaam. Zonder ademhaling begeef je het.

Met een slechte ademhaling blijf je in leven, maar functioneer je wel minder dan je kunt. Het voelt alsof je een dieselauto tankt met benzine. Er gaat verkeerd spul in, en dat levert minder energie op. Een goede ademhaling verhoogt je levenskwaliteit en energie.

Maak ademhalen onderdeel van je leven

Je staat er niet bij stil. En dat is ook niet zo gek. Zonder enige aandacht te besteden aan je ademhaling adem je toch wel! Veel mensen denken daardoor weinig na over hun ademhaling. Dat is een gemiste kans als je het beste uit jezelf wilt halen. Goede ademhalingsoefeningen geven meer energie en ontspanning.

Om de noodzaak te benadrukken. Hoelang kun jij zonder eten? Zonder drinken? En hoelang kun je zonder zuurstof? Welke van deze drie moet je als eerste weer ‘bijvullen’? Precies. Zuurstof. Wat is de reden dat je meer aandacht besteed aan je eten en drinken in plaats van je ademhaling? Interessant…. Noteer dit voordat je verder leest:

‘De kwaliteit van je ademhaling bepaalt de kwaliteit van je leven’

Effecten goede ademhaling op je lichaam

Je energie wordt bepaald door de bloedsomloop en het lymfestelsel in jouw lichaam. Hoe beter dit functioneert, des te beter jij functioneert. Tony Robbins (1995) schrijft in zijn bestseller ‘Je Ongekende Vermogens hoe het lymfestelsel ervoor zorgt dat toxische stoffen die ons lichaam binnen treden verwijderd worden.

Het lymfestelsel kan alleen functioneren als er zuurstof aanwezig is. En hoe meer zuurstof er aanwezig is, hoe meer…….. Juist! Deze overtollige stoffen zorgen ervoor dat we meer energie en een beter immuunsysteem opbouwen!

Een ander interessant onderzoek naar stressvermindering door de juiste ademhaling is gedaan door Van den Haspel (2009). In zijn onderzoek werden 14 vrouwen gevraagd om zich 5 keer per dag een halve minuut te focussen op hun ademhaling. Na twee weken waren de effecten duidelijk: de mensen hadden minder cortisol, een stresshormoon, in hun lichaam. Met als gevolg dat deze mensen meer energie en focus kregen op hun ‘echte werk’.

Meer focus door goede ademhalingsoefeningen?

Ademhaling is simpelweg te onderscheiden in twee soorten: ‘de ontspannende ademhaling’ en de ‘sportende ademhaling’. Bij de eerste vorm kun je denken aan mediteren en bij de tweede vorm gaat het over buitensportactiviteiten zoals hardlopen, wandelen of fietsen. Bij deze sportactiviteiten kun je aandacht schenken aan je ademhaling en zuurstof binnen krijgen. Hierbij is het dus belangrijk dat het om een buitensport gaat! Pak elke dag een paar minuten om je te concentreren op je ademhaling. Bijvoorbeeld door het te integreren in je ochtendritueel.

Uhm….. Even terug naar een zin uit de tekst…. Had je die ene notitie al gemaakt? 😉

‘De kwaliteit van je ademhaling bepaalt de kwaliteit van je leven’

Goede ademhalingsoefening aanleren

Spreekt dit je aan? Geef je ademhaling de komende tijd meer aandacht en leer jezelf deze oefening aan:


Boekentip Artikel