Goede Ochtendrituelen van Succesvolle Mensen

Wat maakt het verschil tussen slechte en goede ochtendrituelen? En tussen succesvolle en niet succesvolle mensen? Met deze vragen hou ik mij de laatste tijd vaak bezig. En wat is succes eigenlijk? Voor mij is er niet één definitie van succes: iedereen vindt iets anders belangrijk. Hoe meer ik echter lees over succes, hoe meer verbanden ik begin te zien. Wat succes ook voor jou mag betekenen, succesvolle mensen beginnen hun ochtend met vaste gewoontes. Ze beginnen hun dag anders dan anderen, maar wat doen zij dan anders?

4 Gewoontes voor goede ochtendrituelen

1. Doe aan lichaamsbeweging

Succesvolle mensen beginnen hun dag met lichaamsbeweging. Nog voor ze gaan ontbijten doen zij minimaal een kwartier yogaoefeningen, jogging, meditatie of een andere vorm van lichaamsbeweging. Zo begint Obama elke ochtend met een hardloopsessie van 45 minuten. Sterker nog, hij geeft aan dat dit bepaalt of hij een productieve dag gaat hebben.

Als hij dit ochtendritueel niet uitvoert is hij minder scherp en geconcentreerd VOOR DE REST VAN DE DAG. En wees nu eerlijk: als één van de drukste personen ter wereld tijd heeft voor een hardloopsessie van 45 minuten, dan heb jij dit toch zeker ook.

2. Plan de dag

Naast het sporten kijken de meest succesvolle mensen naar hun dagelijkse taken. Ze stellen zichzelf elke dag voor ze starten de volgende vraag: ‘Wat zijn de belangrijkste taken die ik vandaag gedaan wil krijgen?’

Een paar maanden geleden had ik een interview met Ben Tiggelaar, één van de beste leiderschapsgoeroes die Nederland heeft, over hoe hij zijn tijd indeelt. Ben zei dat hij elke ochtend begon met het bekijken van zijn dagelijkse taken. Zo wist hij precies welke taken hij die dag gedaan wilde krijgen (inclusief zijn privétaken!). Goede ochtendrituelen gaven hem rust en focus om die dag de juiste taken uit te voeren!

3. Start de dag met een ontbijt

Wauw. Je hebt al de nodige lichaamsbeweging gedaan en je weet welke belangrijke taken je vandaag gaat doen. Is dat niet een heerlijk gevoel? Dat ontbijt heb je nu wel verdient! Hoe logisch het ook klinkt, succesvolle mensen ontbijten elke dag. Uit onderzoek blijkt dat één op de drie Nederlanders niet ontbijt terwijl 82 procent dit wel degelijk als belangrijk ziet. Is dat niet gek? Succesvolle mensen maken de tijd vrij om te eten. In de ochtend heeft je lichaam de nodige voedingsstoffen (vezels) nodig om op gang te komen na een lange nachtrust.

4. Wees ijdel

Weet jij hoe Muhammed Ali zijn dag begon? Hij bekeek zichzelf in de spiegel en begon zichzelf te motiveren met zinnen als ‘ik ben de beste bokser ter wereld’ om zichzelf op te peppen (ook wel affirmatie genoemd). Dit deed hij 10 minuten voordat hij begon met zijn trainingen. En hij is niet de enige.

Ik ken een trainer die in zijn badkamer een poster heeft liggen met wat hij wil bereiken. Iedere ochtend als hij de badkamer betreedt, ziet hij zijn poster en weet hij weer waar hij vandaag voor is opgestaan. Dit waren goede ochtendrituelen voor hem, omdat het bij hem past. Wat past bij jou?

Welke gewoontes pas jij toe om jouw dag tot een succes te maken?

Iedereen start zijn ochtend anders. De één start de dag altijd met hoofdpijn en vraagt zichzelf af waarom hij MOET opstaan (de niet succesvolle mensen?) terwijl een ander graag WIL opstaan en dit zelfs met een glimlach doet (succesvolle mensen?). Is dit niet een enorm verschil? En dan heb ik het alleen nog maar over het begin van de dag! Probeer bovenstaande vier gewoontes eens uit en kijk wat bij jou past. Jij bepaalt immers zelf hoe jouw dag eruit ziet.

Meer Tips

Boekentip Artikel