Goede voornemens volhouden? 5 Tips om écht te veranderen voor het nieuwe jaar!

Goede voornemens volhouden, hoe doe jij dat? Of je dit artikel nu aan het begin of later in het jaar leest maakt eigenlijk niet. Goede voornemens maken én volhouden kan een behoorlijke klus zijn. In dit artikel 5 tips voor het daadwerkelijk volhouden van je goede voornemens!

Waarom is het volhouden van goede voornemens zo moeilijk?

In de meeste gevallen ben je zo enthousiast over je goede voornemens dat je ze vaak al een stuk groter maakt dan je aankunt. Die energie wordt gevoed door het feit dat je goede voornemens vaak opstelt rond de jaarwisseling.

Iedereen is in die periode enthousiaster, denkt groter en/of neemt zich allerlei dingen voor. Daar is in principe niets mis mee, maar er wordt daarbij wél te weinig aandacht besteedt aan het volhouden van die goede voornemens.

Je zou dus kunnen zeggen: het maken van goede voornemens is makkelijk en het volhouden is moeilijk. Goede voornemens worden vaak gemaakt met het oog om zaken te veranderen op de korte termijn en minder op de lange termijn. En laat daar nu net de uitdaging zitten!

Er zijn heel veel voorbeelden van goede voornemens waarbij mensen het niet konden volhouden. Wil jij je goede voornemens volhouden? Check dan deze video met 5 tips voor het volhouden van je goede voornemens. Vond je dit een leuke video? Abonneer je hier op mijn Youtubekanaal voor nóg meer gratis tips en inspiratie.

.

Goede voornemens volhouden: 5 Tips!

Er zijn een paar belangrijke regels om je goede voornemens ook daadwerkelijk vol te houden. Hieronder vind je 5 tips om ook écht te veranderen voor het (nieuwe) jaar!

Tip 1: Evalueer je vorige goede voornemens

Minstens zo belangrijk als nieuwe goede voornemens maken is om te leren van die van vorig jaar. Hoe is het toen gegaan? Welke goede voornemens heb je wel en niet weten vol te houden? En waarom?

Maak een overzicht van de acties die wel en niet goed gingen en neem die leerlessen mee voor het opstellen van je nieuwe goede voornemens. Doorbreek je slechte gewoontes en ontwikkel meer discipline in slechts 1 minuut.

Tip 2: Stel je verwachtingen bij

Één van de meest gemaakte fouten bij het maken van goede voornemens is de te grote verwachtingen en doelen die je voor jezelf stelt. Hou het liever realistischer. Stel eerder minder dan meer doelen op. Maak je acties eerder kleiner dan groter. Zo vergroot je de kans aanzienlijk dat je deze ook écht blijft volhouden op de lange termijn.

Tip 3: Verhoog je bewustwording van tijd

Ik benoemde het eerder al eventjes: het verschil tussen korte en lange termijn succes is enorm. Het is jammer dat veel mensen nog steeds meer geneigd zijn om voor korte termijn successen te gaan. Je gaat nu bijvoorbeeld dapper vijf keer per week naar de sportschool terwijl je eerder helemaal niet ging. Dit is een enorm verschil.

Door dit grote verschil is de kans ook groot dat je het niet gaat volhouden. Niet omdat je het niet kunt, maar simpelweg omdat het gat tussen wat je kunt en wat je wilt te groot is om structureel te blijven uitvoeren. Breng de focus meer naar de lange termijn in plaats van de korte termijn.

Tip 4: Lees over psychologie

Een ander goed idee is om meer te leren over psychologie, menselijk gedrag en alles wat te maken heeft met het vormen van nieuwe gewoontes. Uiteindelijk is dat wat je vaak probeert te veranderen met goede voornemens: jouw gewoontes. Zo leer je om autonomer te worden en een leven volgens je eigen voorwaarden te leiden.

.

Hoe meer kennis je hierover hebt des te makkelijker het zal worden om patronen te herkennen. Vervolgens kun je daar dan weer beter mee omgaan omdat je daar nu meer kennis over hebt verkregen. Een goede voorbereiding is het halve werk!

Tip 5: Werk in kleine stapjes

Zoals al eerder aangegeven zijn mensen in het algemeen geneigd om vooral naar de korte termijn successen te kijken. We willen nu eenmaal zo snel mogelijk resultaat. Wie niet?

Als je dan toch zo snel mogelijk resultaat wilt, laat dit dan vóór je werken door minidoelen op te stellen. Dus niet perse vijf keer per week naar de sportschool, maar bijvoorbeeld één keer is al voldoende (als je dit nog nooit eerder hebt gedaan).

Dit kleiner maken kun je overigens tot heel doorvoeren. Zo kan bijvoorbeeld één push-up per dag doen ook al een minidoel zijn. Het doel van die kleine stapjes is om meer zelfvertrouwen en motivatie te creëren voor het volhouden van jouw doelen. Check hier hoe jij jouw gewoontes kunt veranderen in 1 minuut.

Goede voornemens volhouden is een leefstijl

Je goede voornemens volhouden is meer dan een eenmalige impulsieve actie. Sterker nog: de goede voornemens die je wilt veranderen zouden sterk verbonden moeten zijn met hoe je wilt leven op de lange termijn. Je leestijl dus. Dát is de beste manier om je goede voornemens vol te houden.

Goede voornemens volhouden mag dan simpel lijken. Het vergt ook veel tijd, geduld en discipline om dit op te bouwen. Wil jij stap voor stap ontdekken hoe je blijft doorzetten en volhouden op jouw doelen?

Krijg hier direct toegang tot De Magie van 1 Minuut en ontdek hoe je uitstelgedrag overwint en doelen bereikt in 1 minuut.

.

Boekentips artikel