Goede vragen stellen: zelfinzicht vergroten met 3 oefeningen!

Goede vragen stellen is één van de beste manieren om je zelfinzicht te vergroten. Je schakelt van negatieve naar positieve energie. Met één vraag kun je van problemen oplossingen maken. Toch is het moeilijker dan je denkt. Goede vragen stellen is een vak apart. Vergroot je zelfinzicht met 3 oefeningen!

Successful people ask better questions, and as a result, they get better answers’ – Tony Robbins

De juiste vragen stellen

Wat je vraagt is wat je krijgt. Ik weet het. Het is een oud gezegde. En zoals dat gaat met oude gezegdes, zit er een kern van waarheid in. Goede vragen stellen helpt je bij het krijgen van wat je wilt. Ze vormen de blauwdruk van je leven. Misschien herken je de volgende vragen bij jezelf.

Waarom kan ik niet slagen? Waarom ben ik niet gemotiveerd? Waarom blijf ik altijd piekeren? Dit zijn vragen die we niet aan onszelf willen vertellen. Wat hebben deze vragen met elkaar gemeen? Ze richten zich op het probleem. Door constant vragen te stellen over je probleem blijft het een probleem.

Ik kan me voorstellen dat je nu denkt: ‘wat is dan wel een goede vraag?’ Dat is een goede vraag. Merk het verschil tussen ‘Waarom kan ik niet slagen?’ en de vraag ‘Wat kan ik doen om wél te slagen? Voel je het verschil? De tweede vraag is gericht op een oplossing. Je draait het probleem om in een oplossing. En dat met slechts één vraag!

In de video hieronder leg ik de 3 principes uit van goede vragen stellen, en hoe je dit doet. Vond je dit een leuke video? Abonneer op mijn Youtubekanaal voor nóg meer gratis tips.[/fusion_text]

.

Wat is een goede vraag? 3 Communicatietips!

In de video hierboven vind je de drie tips in uitgebreide vorm terug. De juiste vragen stellen doen we door ons bewust te zijn van drie belangrijke communicatietips

  1. Start met IK. Elke vraag die we stellen moet voorzien van ik. Als we tenminste zelf de verantwoordelijkheid willen nemen voor wat we doen.
  2. Begin de vraag met WAT of HOE. Beide woorden richten zich op het stellen van open vragen en daarmee op een mogelijke oplossing. WAAROM vragen stellen is niet altijd even handig. Deze vragen kunnen een negatieve lading dekken. Denk maar aan de vraag: waarom doe je dat? Waarom ben je hier? Alsof de schuld bij de ander ligt.
  3. Gebruik ACTIEVE werkwoorden. We kunnen het beste in onze vraag werkwoorden gebruiken die een actie uitlokken. Voorbeelden: zorgen, maken, kunnen en gaan.

Let op het verschil tussen deze vragen: waarom lukt mij het niet? En: wat kan ik doen om deze situatie te verbeteren? Door de waarom vraag te stellen richten we ons eerder op het probleem. De tweede vraag richt zich op de oplossing. Deze 2 simpele regels helpen je enorm om oplossingsgerichte en positief te blijven denken.

Succesvolle mensen stellen goede vragen

Wat zou er gebeuren als je de rest van je leven oplossingsgerichte vragen gaat stellen? Je zult betere resultaten boeken. Vragen kunnen je bevriezen of ontdooien. Succesvolle mensen stellen zichzelf goede vragen zodat zij hun zelfinzicht vergroten.

De juiste vragen stellen is niet iets nieuws. Socrates begon 2500 jaar geleden al met het stellen van oplossingsgerichte vragen. In het boek ‘Socratisch coachen’ beschrijft Hilde Veraart een concreet voorbeeld van de kracht van vragen stellen.

‘Socrates vraagt aan iemand die loopt te zoeken: ‘waar zoek je naar?’
Zegt de zoeker: ‘dat weet ik juist niet’
Waarop Socrates antwoordt: ‘hoe weet je dan wanneer je het hebt gevonden?’

Voordelen en voorbeelden van goede vragen stellen

Door de juiste persoonlijke vragen te stellen, kun je het leven makkelijker en eenvoudiger maken. Als je de kracht van vragen stellen ontdekt, dan ervaar je al snel 3 voordelen.

1. Vragen veranderen onze focus, en daarmee hoe we ons voelen.

De vraag ‘Hoe komt het dat ik depressief ben?’ richt zich op het probleem. Andersom kunnen we ook de vraag stellen ‘Hoe kan ik mijn houding veranderen zodat ik mijn depressie overwin?’. Één vraag kan onze denkwijze compleet veranderen.

Je kunt dit voorbeeld ook gebruiken bij woorden. Succesvolle mensen spreken bijvoorbeeld niet over ‘falen’. Zij spreken over ‘leren’. Het maakt een groot verschil in je denkwijze of je zegt dat je ‘gefaald’ of ‘geleerd’ hebt. Dit is iets waar iedereen invloed op kan uitoefenen.

2. Vragen bepalen wat we verwijderen

Als je constant tegen jezelf zegt ‘Waarom vind niemand me leuk?’, dan is het een kwestie van tijd voordat je zelf gaat geloven dat niemand je leuk vind. De vraag is gericht op negatieve gebeurtenissen.

De vraag ‘Wat kan ik doen om mezelf leuk te vinden?’ richt zich juist op positieve gedachten. Als je jezelf leuk vindt, straal je dit uit naar anderen en gaan mensen je leuk vinden. Wat je aandacht geeft groeit. En alleen jij bepaalt wat je aandacht geeft. Zo leer je positief omgaan met negatief denken (10 tips!).

Stel je voor dat iemand je zou vragen om alles op te noemen wat de kleur blauw heeft in de kamer. Kijk naar alle blauwe voorwerpen om je heen. Vervolgens vraagt deze persoon of je je ogen wilt sluiten, en alles wilt opnoemen wat de kleur rood heeft. Hoeveel voorwerpen denk je te kunnen opnoemen?

3. Vragen veranderen de beschikbare middelen die we hebben

We maken ons allemaal zorgen over dingen. De één wat meer dan de ander. Zorgen maken is gekoppeld aan een probleem. Op die momenten denken we teveel na. Je denkt bijvoorbeeld ‘ik ben dik en kan toch niet sporten. Waarom zou ik het dan doen?’.

Als je alleen maar denkt aan wat je niet kunt, ontvang je ook niets. Een betere vraag zou zijn: ‘Wat kan ik doen om dit probleem om te draaien?’ Of nog beter: ‘Wat kan ik doen om mijn energieniveau op het allerhoogste niveau te krijgen? Een niveau dat ik nog nooit eerder heb behaald?’

.

Hoe de juiste vragen stellen?

Zoek succesvolle mensen die je bewondert en onderzoek welke vragen zij stellen. Benjamin Franklin is een goed voorbeeld van iemand die zichzelf gestructureerd vragen stelde. Hij stelde zichzelf elke dag twee vragen. Één in de ochtend: ‘ Wat voor goeds ga ik vandaag doen?’ en één in de avond: ‘Wat voor goeds heb ik vandaag gedaan?’

Door deze vragen elke dag aan zichzelf te stellen, voedde Franklin zichzelf met positieve gedachten. Elke dag opnieuw. Hij kende de kracht van vragen stellen en gebruikte de 3 technieken in zijn dagelijks leven. Daardoor was hij in staat om zijn zelfinzicht te vergroten.

Zelfinzicht vergroten: 3 oefeningen

  1. Besteed deze week aandacht aan je vragen. Welke vragen stel je jezelf? Welke drie gedachten heb je het meeste op een dag?
  2. Maak een vragenplan. Wat voor vragen ga je jezelf dagelijks stellen? Welke oplossingsgerichte vragen ga je stellen als je in problemen denkt?
  3. Stel dagelijks één vraag. Een vraag die je leven op de lange termijn gaat veranderen: wat kan ik vandaag doen om mezelf te verbeteren?

Hoe vergroot jij je zelfinzicht? Wil jij ook elke dag eventjes stilstaan bij jezelf? Ook al is het maar voor 1 minuut?

Goede vragen stellen als onderdeel van je leefstijl

Maak het stellen van goede vragen tot een vast onderdeel van je leefstijl en je zult daar enorm veel profijt van hebben. Probeer er een vaste gewoontes van te maken.

Consistent goede vragen stellen mag dan simpel lijken. Het vergt ook veel tijd, geduld en discipline. Wil jij stap voor stap ontdekken hoe je blijft doorzetten en volhouden op jouw doelen?

Krijg hier direct toegang tot De Magie van 1 Minuut en ontdek hoe je uitstelgedrag overwint en doelen bereikt in 1 minuut.

.

Boekentips artikel