Haalbare doelen stellen, zo doe je dat!

Haalbare doelen stellen. Het klinkt misschien makkelijk, maar dat is het lang niet altijd. Dus hoe doe je dat? Haalbare doelen stellen zodat je deze makkelijker en simpeler kunt bereiken?           

De moeilijkheidsgraad van doelen stellen

Vind jij het lastig om doelen te stellen? Zijn ze vaak te onduidelijk? Niet concreet genoeg? Of stel je er misschien teveel? Haalbare doelen stellen en bereiken is vrij simpel, maar je moet dan wel de juiste strategie toepassen.

In de video ontdek jij hoe je haalbare doelen stelt en bereikt. Vond je dit een leuke video? Abonneer op mijn Youtubekanaal voor meer gratis tips en inspiratie.

.

1 Simpele strategie

Haalbare doelen stellen is heel simpel: stel minder en kleinere doelen op! We zijn geneigd om aan heel veel doelen tegelijk te willen werken, maar dat weerhoudt ons er ook van om die doelen daadwerkelijk te bereiken.

Aan de andere kant zijn we ook vaak geneigd om onze doelen onrealistisch groot te maken. En ook dan wordt het lastig om doelen te bereiken. Het probleem is vaak dat we teveel druk op onszelf leggen. En juist die druk heeft een averechts effect. Ontdek hier de 3 ultieme stappen voor doelen stellen.

Haalbare doelen stellen met 2 eenvoudige oplossingen

De vraag is: hoe los je deze problemen op? Hoe zorg je ervoor dat je doelen niet te groot maar ook zeker niet te moeilijk zijn? Wat mij betreft zijn er twee eenvoudige oplossingen voor het probleem:

Oplossing 1: Maak de tijd langer

Stel je voor dat jij 20 kilo wilt afvallen in één maand tijd. Dan weet je bij voorbaat al dat dit erg lastig wordt, zo niet onmogelijk is. In dit geval wil je dus de tijd die jij voor jouw doel neemt verlengen. Dus niet één maand maar bijvoorbeeld één jaar.

Kijk eens naar je eigen doelen. Heb je genoeg tijd voor die doelen? Wat is realistisch voor jou? Of heb je dit ook stiekem te krap gepland?

Oplossing 2: Stel kleinere doelen

Ook hier kunnen we het voorbeeld van het afvallen weer pakken. Naast meer tijd pakken voor een doel kun je het doel ook kleiner maken. Of een groter doel opsplitsen in kleinere doelen. Ik noem dit ook wel de kracht van stapelen.

.

Jouw doel kan nog steeds 20 kilo afvallen zijn, maar voor deze maand bijvoorbeeld 1 kilo. Zo maak je het doel behapbaar voor jezelf. Ik weet wat je denkt. Dit klinkt bijna te simpel om waar te zijn. En de grap is dat dit ook het geval is. Maar….. Toch vallen we heel vaak terug in de valkuil van teveel doelen tegelijk willen doen én grote doelen stellen!

Haalbare doelen stellen in de praktijk

De problemen rondom doelen stellen zijn op te lossen met de hierboven genoemde manieren. Toch is de grootste valkuil een andere valkuil. En dat is het telkens terugvallen in oud gedrag.

Wat bedoel ik hiermee? Dat je toch weer die grote doelen gaat stellen. Of toch weer teveel doelen tegelijk wilt bereiken. En ja, hier ben ik zelf ook talloze keren tegenaan gelopen. En zelfs met mijn ervaring moet ook ik hier nog steeds opletten.

Haalbare doelen stellen mag dan simpel lijken. Het vergt ook veel tijd, geduld en discipline om dit op te bouwen. Wil jij stap voor stap ontdekken hoe je blijft doorzetten en volhouden op jouw doelen?

Krijg hier direct toegang tot De Magie van 1 Minuut en ontdek hoe je uitstelgedrag overwint en doelen bereikt in 1 minuut.

.

Boekentips artikel