Herstellen van stress? 10 Anti-stress oefeningen voor meer rust en ontspanning!
Herstellen van stress is vaak een langdurig proces. Stress ontstaat niet zomaar en het gaat dus logischerwijs ook niet zomaar weg. Het goede nieuws is dat herstellen van stress altijd mogelijk is!
Stressklachten
Heb jij regelmatig last van stress? Of is het zelfs erger en voelt het aan als chronische stress? Stressklachten zijn klachten die je liever niet negeert. Hoe langer je deze klachten negeert des te erger het op de lange termijn word. Er komt dan vanzelf een druppel die de emmer doet overlopen.
In de video deel ik 10 anti-stress oefeningen met je voor meer rust en ontspanning. Vond je dit een leuke video? Abonneer je hier op mijn Youtubekanaal voor nóg meer gratis tips en inspiratie.
.
10 Anti-stress oefeningen voor het herstellen van stress
Je hebt niet alle oefeningen nodig om te herstellen van stress. Veel belangrijker is om één of meer ontspanningsoefeningen te vinden die voor jou goed werken.
Anti-stress oefening 1: Wandel
Is dit echt een anti-stress oefening? Reken maar! Wandelen, en vooral lange wandelingen van minimaal één uur, zijn heel goed tegen stress. Dit wordt nog meer versterkt wanneer je een stille omgeving opzoekt.
Anti-stress oefening 2: Mediteer meer
Dit is vooral een lastige omdat je misschien wel weet dat het beter is om meer te mediteren, maar juist doordat je zo onrustig bent neem je hier niet de tijd voor. Praktisch gezien kan het wandelen daarom makkelijker zijn om mee te beginnen. Dit komt ook door het extra fysieke aspect wat er bij komt kijken.
Anti-stress oefening 3: Schrijf je stressgevoelens op papier
Een hele belangrijke die je ook bij iedere therapie- of coachingsessie zal mee krijgen als oefening. Je hoeft natuurlijk niet te wachten tot zo’n sessie. Start er nu mee. Koop een dagboek en schrijf daarin je gevoelens. Dat creëert in ieder geval al meer rust en ruimte. Deze 3 tips helpen je om dankbaar te zijn met meer positieve energie.
.
Anti-stress oefening 4: Pak een nieuw project op
Verleg je aandacht naar iets wat je geen stress oplevert. Leer een nieuwe taal, start met dansen, pak wandelroutes op, los puzzels op of bedenk zelf één van de talloze nieuwe projecten die je kunt oppakken. Alles mag zolang het geen ‘’moetje’’ wordt voor jezelf. Geniet ervan!
Anti-stress oefening 5: Neem de tijd
Gedwongen door je hoge stressniveau ben je sowieso al verplicht om het rustiger aan te doen. Doe dat dan ook. Anders vererger je het alleen maar en zal het herstellen van stress ook alleen maar langer duren. Volg dit 5 stappenplan om meer tijd voor jezelf te nemen.
Anti-stress oefening 6: Doe de ‘’F-S ademhalingsoefening’’
Persoonlijk vond ik de ‘’F-S ademhalingsoefening’’ een super slimme en snelle oefening om snel even tot rust te komen. Je kunt deze als volgt uitvoeren.
Adem diep in door de neus en blaas uit met een ‘’F’’ geluid (ffffff) door de mond. Doe dit net zolang totdat je niet meer kunt uitblazen en ga dan over van het ‘’F’’ naar het ‘’S’’ geluid (sssss). Je krijgt dus een uitademing van fffff-sssss. Vervolgens kun je dit een keer of vijf of tien voor jezelf herhalen en je zult direct al een verschil merken.
Anti-stress oefening 7: Visualiseer je toekomst
Teveel stress is iets negatiefs. Je wilt die negativiteit dus ombuigen in iets positiefs. Met het visualiseren van je toekomst kun je dit doen. Deze visualiseringsoefening kan je hier goed bij helpen.
Wat voor positieve dingen zie jij in je toekomst gebeuren? Wat zou je graag willen? Maak een visie en toekomst voor jezelf. Die hoeft niet perfect te zijn. Het doel is om een toekomst te creëren waar jij met een positief gevoel naartoe kunt werken.
Anti-stress oefening 8: Laat dingen los
Accepteer het feit dat je nu teveel stressklachten hebt. Of het nu om een burn-out gaat of een depressie. Accepteer het gevoel dat je nu hebt. Het is wat het is en dat kun je niet meer veranderen. Wat je wel kunt veranderen zijn de actie die je nu kunt ondernemen om je stress te verminderen. Focus je daar op!
Anti-stress oefening 9: Doe een dopamine detox
Welke verleidingen liggen er vaak voor jou op de loer? En welke geven jou in zekere mate negatieve dopamine shots? Doe een dopamine detox. Vind jij van jezelf dat je veel te veel op je mobiel kijkt? Leg je mobiel voor een bepaalde periode weg. Neem je teveel suiker tot je? Stop voor een bepaalde periode met suiker nemen. Ik denk dat je zo wel begrijpt wat de bedoeling is. Succes!
Anti-stress oefening 10: Vertraag
Één van de belangrijkste stress symptomen is te gejaagd en gehaast leven. Ik kan het weten, want dit was één van mijn belangrijkste stress symptomen (en nu nog weleens). Wat dan enorm kan helpen is om je leven te vertragen. Schuif de deadline van je doelen op, plan minder in je agenda en neem meer tijd en ruimte voor jezelf. Vertraag.
In kleine stapjes herstellen van stress
Herstellen van stress kost tijd. Ik kan het niet genoeg benadrukken, maar neem die tijd ook. Pas de tips toe die goed bij jou werken, eis iets minder van jezelf en blijf kleine stappen zetten om te herstellen van stress.
Anti-stress oefeningen structureel in je leven toepassen mag dan simpel lijken. Het vergt ook veel tijd, geduld en discipline om dit op te bouwen. Wil jij stap voor stap ontdekken hoe je blijft doorzetten en volhouden op jouw doelen?
Krijg hier direct toegang tot De Magie van 1 Minuut en ontdek hoe je uitstelgedrag overwint en doelen bereikt in 1 minuut.
Reacties