Het beste uit je leven halen met deze 3 belangrijke bouwstenen

Het beste uit je leven halen? Iedereen wil het wel, maar hoe krijg je dit precies voor elkaar? Deze 3 bouwstenen mogen zeker niet ontbreken!

Een krachtig fundament bouwen

Het beste uit je leven halen hoeft niet moeilijk te zijn. Met het juiste fundament wordt het juist een stuk makkelijker. Helaas ontbreekt dit fundament vaak met als resultaat dat we vaak ‘’maar wat doen’’.

Wil je meer weten over hoe je dit fundament kunt opbouwen? Vergeet dan niet om ook de video te bekijken! Vond je dit een waardevolle video? Abonneer je hier op mijn Youtubekanaal voor nóg meer gratis tips en inspiratie.

.

3 Belangrijke bouwstenen om het beste uit je leven te halen

Het fundament zou minimaal moeten bestaan uit drie bouwstenen. Deze bouwstenen kun je ook zien als life skills en gaan je leven hoe dan ook naar een hoger niveau tillen.

Bouwsteen 1: Doelen stellen

Één van de belangrijkste vaardigheden die je wilt ontwikkelen is die van doelen stellen. Doelen stellen gaat veel dieper dan ‘’een paar doelen opstellen’’. De juiste manier van doelen stellen helpt je om meer balans, energie én motivatie uit je leven te halen.

Dit klinkt makkelijker dan het is. Zo zijn er veel mensen stellen die te grote doelen stellen en daardoor geen actie ondernemen. Of ze stellen bijvoorbeeld teveel doelen op waardoor ze overweldigd raken.

Ook teveel doelen stellen op één gebied of jezelf teveel focussen op één onderdeel (bijvoorbeeld alleen werk) kan ervoor zorgen dat je niet het beste uit je leven haalt. En dan praten we nog niet over het opstellen van te vage doelen. Kortom: doelen stellen is een uitdaging en een vaardigheid die je sowieso verder wilt ontwikkelen. Zo stel je snel de juiste doelen op (5 stappenplan).

Bouwsteen 2: Timemanagement

Tijd is het belangrijkste wat je in je leven hebt. Word bevriend met tijd en je haalt per definitie al het beste uit je leven. Het is jammer dat we zo weinig leren over het managen van onze tijd op een jongere leeftijd.

Grenzen stellen, leren nee zeggen, afleidingen verminderen, prioriteiten stellen en beter leren focussen. Het zijn zomaar een paar voorbeelden van onderdelen die binnen deze tweede bouwsteen passen.

Een valkuil voor het managen van je tijd is teveel (tegelijk) willen doen. Ook alles voor anderen willen doen (wat ten koste gaat van je eigen dingen) kan op de lange termijn je geluk verminderen. Ontdek hier de 8 beste timemanagement tools om het beste uit je tijd te halen.

.

Bouwsteen 3: Discipline

Doelen stellen en je tijd beter managen is leuk en aardig, maar zonder discipline ga je die plannen nooit uitvoeren. Je hebt dus ook deze laatste bouwsteen nodig om écht actie te ondernemen.

Veel mensen proberen hun leven te veranderen op basis van hun emoties (korte termijn motivatie). Pas wanneer je ‘’te dik’’ wordt ga je opeens naar de sportschool. En dat blijf je maar even doen omdat het meer een impulsieve actie is (vanuit motivatie).

Een betere oplossing is om dingen vanuit gewoontes te veranderen. De focus leggen op gewoontes gaat ervoor zorgen dat je op de lange termijn dingen gaat veranderen. En dat is precies wat je wilt bereiken. Meer discipline ontwikkelen vereist commitment, toewijding en flow. Lees hier hoe je meer discipline kunt ontwikkelen in slechts 1 minuut.

Het beste uit je leven halen is een levenslang proces

De drie bouwstenen pas je niet voor één dag toe en laat je dan rusten. Dat is ook niet mogelijk. Realiseer je dat het beste uit je leven halen een levenslang proces is waarin flexibiliteit heel belangrijk is. In verschillende fases van je leven hebben je verschillende doelen en ga je ook anders met je tijd om.

Het beste uit je leven halen mag dan simpel lijken. Het vergt ook veel tijd, geduld en discipline. Wil jij stap voor stap ontdekken hoe je blijft doorzetten en volhouden op jouw doelen?

Krijg hier direct toegang tot De Magie van 1 Minuut en ontdek hoe je uitstelgedrag overwint en doelen bereikt in 1 minuut.

.

Boekentips artikel