Het grootste gevaar van persoonlijke ontwikkeling

Persoonlijke ontwikkeling is iets geweldig. Maar wist je ook dat er een groot gevaar achter persoonlijke ontwikkeling en groei zit? Ik heb er zelf ook regelmatig last van gehad. Vandaag ga ik dit gevaar met je delen!

Persoonlijke groei stimuleren

Ben jij ook iemand die dol is op persoonlijke ontwikkeling? Lees je eindeloos veel boeken? En beluister je vele podcasts? Tof! Dat doe ik ook. Maar wist je dat er ook een groot gevaar achter persoonlijke ontwikkeling zat?

In de video leg ik uit wat het grootste gevaar van persoonlijke ontwikkeling is. Vond je dit een leuke video? Abonneer op mijn Youtubekanaal voor meer gratis tips en inspiratie.

.

Het nadeel van persoonlijke ontwikkeling: inspiratie

We kunnen ook teveel bezig zijn met inspiratie en persoonlijke ontwikkeling. In dat geval zijn we meer aan het lezen dan aan het toepassen. Als je dit niet erg vindt, is dit geen probleem.

In werkelijkheid verdiepen we ons vaak in persoonlijke ontwikkeling omdat we onszelf willen verbeteren. Dat betekent dus dat we wél iets willen toepassen uit boeken, video’s en podcasts.

De grootste valkuil van persoonlijke ontwikkeling is jezelf blijven inspireren zonder actie te ondernemen. Op die manier blijven we in onze veilige comfortzone zitten. En dan kan persoonlijke ontwikkeling ons eerder ongelukkig dan gelukkig maken.

Het voordeel van persoonlijke ontwikkeling: groei

Plan dus ook zeker tijd in waarop je géén tijd aan persoonlijke ontwikkeling mag besteden. Dit is de tijd waarop je moet produceren (actie ondernemen) in plaats van consumeren (passief boeken lezen of podcasts luisteren).

De kracht van persoonlijke ontwikkeling en zelfstudie zit in de toepassing van inspiratie. Lees je inspirerende quote? Vraag jezelf dan af hoe jij kunt leven volgens die quote. Lees je een inspirerend boek? Maak er een samenvatting van en bepaal drie actiepunten die je deze week wilt toepassen.

Kennis is potentiële macht. Actie is werkelijke kracht. Alleen actie leidt tot resultaten en alleen die resultaten leiden vervolgens tot persoonlijke groei. Wil jij de discipline leren om dagelijks in actie te komen? Train je discipline met de 1 minuutstrategie.

.

Actie is doen wat je weet

Één van de belangrijkste vaardigheden die we kunnen ontwikkelen is de vaardigheid om te weten hoe we informatie toepassen in de praktijk. Hoe we inspiratie omzetten in actie.

Ik doe dat op de volgende manier. Tijdens het lezen van een boek maak ik aantekeningen en een samenvatting van 1 A4. Dit zorgt ervoor dat ik alleen de belangrijkste onderdelen opschrijf.

Daarnaast schrijf ik minimaal één en maximaal drie acties op (niet meer!) die ik in de komende maand wil implementeren in mijn eigen leven. Daar ga ik vervolgens mee aan de slag. Lees hier hoe ik mijn persoonlijke ontwikkeling doel opstel en bereik.

Met video’s kijken en podcasts luisteren doe ik hetzelfde. Belangrijke inzichten noteer ik in een persoonlijke ontwikkelingsboek en eens in de zoveel tijd (vaak één keer maand) bekijk ik de geleerde lessen. Vervolgens kijk ik wat ik wel en niet wil en kan toepassen.

Werken aan je persoonlijke ontwikkeling mag dan simpel lijken. Het vergt ook veel tijd, geduld en discipline om dit op te bouwen. Wil jij stap voor stap ontdekken hoe je blijft doorzetten en volhouden op jouw doelen?

Krijg hier direct toegang tot De Magie van 1 Minuut en ontdek hoe je uitstelgedrag overwint en doelen bereikt in 1 minuut.

.

Boekentips artikel