Het motivatiedilemma: van bankhangen naar sporten in 1 minuut

We willen het één meer doen en het ander minder. Toch blijkt dit in de praktijk lastig te zijn. Hoe komt dat? En wat kun je daar aan doen? Leer hoe je het motivatiedilemma in je voordeel gebruikt!

Het motivatiedilemma: bankhangen of sporten?

De kans is groot dat je het volgende voorbeeld herkend. Na het werken lig je op de bank televisie te kijken. Lekker uitrusten. Tenminste. Dat dacht je.

Eigenlijk had je jezelf voorgenomen om naar de sportschool te gaan. Nu sta je op dat cruciale punt, het motivatiedilemma, ga ik wel of niet?

Laten we eerlijk zijn. De kans is groot dat je vaker niet dan wel gaat. Dat is ook niet gek. Na een lange werkdag is je energieniveau gedaald tot onder nul. Sporten kan ook een andere keer nog wel.

Totdat je aan het einde van de avond in de spiegel kijkt: weer niet gesport. Je voelt je schuldig richting jezelf, en neemt je voor om morgen écht te gaan!

Van bankhangen naar sporten in 1 minuut

Wat kunnen we doen om toch te gaan sporten? De oplossing is een 1 minuutactie. Één kleine stap zijn we verwijderd van actie. We zijn ons er alleen niet van bewust.

Wat is de reden dat je niet gaat sporten? Je hebt er geen zin. Wat is de reden dat je er geen zin in hebt? Je ziet het als een te grote stap. Een heel uur sporten is teveel voor je gevraagd. Zeker op het moment van bankhangen.

Wat we nodig hebben is een schop onder de kont, en die kunnen we onszelf sneller geven dan we denken.

De 1 minuutactie is de motivatiestrategie

Ik gebruik de 1 minuutactie vaak op momenten zoals deze. Wat ik dan doe is het volgende: ik zeg tegen mezelf dat ik binnen 1 minuut mijn sportkleding aan moest doen, en dat ik daarna zelf mag kiezen of ik wel of niet ga sporten.

Wat denk je dat ik doe? Wanneer ik mijn sportkleding eenmaal aan heb, kom ik wél in beweging!

De 1 minuutactie is één van de simpelste en krachtigste oefeningen die ik ken. Nu coach ik mensen in de 1 Minuut Community om zich deze acties eigen te maken, en ook zij boeken geweldige resultaten.

Vroeger opstaan, minder op de mobiel kijken, meer sporten. Het maakt niet uit wat je wilt verbeteren. Deze oefening werkt!

Wat denk jij?

Wat denk jij? Is het de moeite waard om te proberen bij je volgende ‘bankhangmoment’? 🙂

Zo ja, wil je me laten weten of deze actie geholpen heeft? Plaats hieronder je reactie!

Meer leestips

Boekentips artikel