Hoe voel jij je de volgende dag als je de dag van tevoren laat naar bed bent gegaan? Moe? Teleurgesteld? Schuldig? We willen vaak eerder naar bed dan we in werkelijkheid doen. De dag rustig afsluiten. Mediteren, een paar yoga oefeningen doen of even rustig een boek lezen om vervolgens lekker op tijd te gaan slapen. Het klinkt ideaal. Alleen doen we het weinig. Waarom? In dit artikel leg ik je uit hoe ik mezelf veranderde van een avondmens in een ochtendmens. En waarom jij dit ook kunt doen!
1 Belangrijke vraag
Yes. Zoals je wellicht weet uit mijn artikel ‘Hoe 1 uur eerder opstaan je leven verandert’ WAS ik een avondmens. Toen ik dat artikel plaatste kreeg ik heel veel reacties en vragen.
Één vraag stak boven alle andere vragen uit:
‘Hoe kom ik op tijd naar bed zodat ik eerder kan opstaan?’
Een hele goede vraag. Tijdens de 1 Minuut Challenge coach ik regelmatig mensen die hun ochtendritueel willen veranderen. En in veel gevallen komen ze erachter dat het eerste probleem ergens anders zit.
Wat bleek? We kunnen niet aan ons ochtendritueel werken als we niet eerst tijd besteden aan ons avondritueel!
Eerst het avondritueel aanpassen
Dus komen we terug bij de vraag ‘hoe kom ik op tijd naar bed zodat ik eerder kan opstaan?’.
Laten we eerst kijken waar het op een doorsnee avond misgaat. Ik herken het probleem. Toen ik nog een avondmens was sleepte ik mezelf elke avond om 12 uur naar boven. Mijn avond verliep ongeveer zo:
- Nutteloze televisieprogramma’s kijken met veelvuldig zappen
- Ondertussen op mijn mobiel aanklooien
- Extra koeken en zakken chips naar binnen werken
Kortom: ik had een drukke avond 😉
Soortgelijke ervaringen spraken ook de deelnemers van de 1 Minuut Challenge uit. Met als resultaat dat de ochtend er nog dramatischer uit komt te zien:
- Drie keer snoozen
- De tijd tussen opstaan en vertrekken te krap maken
- Elke ochtend haasten om op tijd te komen op studie en werk
- Geen rustmoment voor jezelf
Deze effecten beschreef ik eerder al in het artikel over ochtendrituelen. Nu leggen we de focus op het avondritueel.
Te laat naar bed: 3 oorzaken
Er zijn drie belangrijke oorzaken waarom we niet op tijd naar bed gaan. We gaan te laat naar bed omdat we……
- Het gevoel hebben dat we nog van alles moeten doen (drukte, haast, onrust).
- Het gevoel hebben dat we helemaal niets hoeven te doen (saai, verveling, moe).
- Het gevoel hebben dat we niet weten wat we moeten doen (geen doel in het leven hebben).
De belangrijkste stap is bewustwording van je het waarom. Welke van de drie oorzaken is op jou van toepassing?
Vervolgens maken we concrete afspraken met onszelf. Hoe ziet jouw ideale avond eruit? Hoe laat zou je naar bed gaan? Wat zou je in de avond doen?
Maak het concreet voor jezelf, en pas De Magie van 1 Minuut toe. Welke eerste stap kun je NU zetten richting jouw ideale avondritueel?
1 uur eerder naar bed met de 1 minuutactie
Bekijk deze video om te zien hoe de 1 minuutactie werkt en hoe dit meer motivatie geeft. Vond je dit een leuke video? Abonneer op mijn Youtubekanaal voor nóg meer gratis tips.
.
En dat deed ik. Ik maakte duidelijke afspraken met mezelf:
- Uiterlijk om 22:30 op bed liggen.
- Uiterlijk om 21:30 stoppen met werken, televisiekijken of iets anders dat met een beeldscherm te maken heeft.
- Het laatste uur van de dag besteden aan lenigheidsoefeningen, yoga, boek lezen of kletsen met mensen (familie, vrienden, partner).
Je ziet dat ik een duidelijk schema heb gemaakt. In het laatste uur van de dag wil ik geen last meer hebben van een beeldscherm. En aangezien ik elke ochtend voor 6 uur wil opstaan ga ik ook eerder slapen.
Natuurlijk kun jij je eigen avondritueel maken. Je kunt bijvoorbeeld je dag ook eindigen met een dankbaarheidsoefening, schrijven, muziek luisteren of juist wel televisie kijken. Doe iets waar jij je prettig bij voelt.
Eerder naar bed motivatie
Nu is natuurlijk de grote vraag hoe je hier een gewoonte van maakt. Daarvoor kun je de gratis 1 Minuut Challenge volgen.
Een belangrijke motivator is weten waarom je dit doet. Voorbeelden:
- Je wilt opstaan met meer rust, dankbaarheid en positieve energie
- Je wilt beter slapen
- Je wilt uitgerust wakker worden zodat je de volgende dag meer focus hebt op je doelen
- Je wilt je doelen en dromen waarmaken en daar hoort een bepaalde leefstijl bij
- Of juist dingen die je NIET wilt: vermoeidheid, onrust, frustratie, verveling, slaperig, snel boos.
Een andere motivatie kan de toepassing van het 3 stappenplan tegen uitstelgedrag zijn. Op de lange termijn behaal je altijd betere resultaten met deze manier van werken. Onderstaande tabel laat zien hoe deze methode werkt en de voordelen die het heeft als je dit elke dag toepast.
De voordelen van 1 uur eerder opstaan
Laat ik vooropstellen dat dit slechts 1 manier is om stap voor stap onze eigen gewoontes te ontwikkelen. Leden binnen de 1 Minuut Community hebben uiteenlopende redenen om iets te veranderen. Bijvoorbeeld minder tijd besteden aan de mobiel, mediteren oppakken, een leukere baan vinden enzovoort.
Dit zijn een paar veelgenoemde voorbeelden:
- Beter slapen.
- Meer structuur.
- Meer rust.
- Meer discipline.
- Meer positieve energie.
- Meer focus.
- Meer zelfvertrouwen.
De lijst is eindeloos. Iedere dag dat jij je avondritueel volhoud geeft je meer zelfvertrouwen. Je krijgt meer controle over jezelf. Nu bepaal jij hoe laat je gaat slapen en niet je onbewuste gedrag.
Een verandering als deze kost tijd, geduld en energie. Het is niet iets wat je zomaar doet. De kwaliteit van je gewoontes bepaalt de kwaliteit van je leven.
Wil je een stap voor stap gids om uitstelgedrag te overwinnen? Een stappenplan om goede gewoontes te ontwikkelen? Leren hoe je meer focus, balans en discipline kunt ontwikkelen?
Start direct met onze gratis 1 Minuut Challenge training en leer hoe jij je gewoontes kunt veranderen met de 1 minuutactie.
Wat voor afspraken ga jij met jezelf maken? Laat het me hieronder weten in een reactie!
Reacties