Hoe 1 uur eerder opstaan je leven verandert

Eerder opstaan makkelijker maken? Hoe start jij je dag? Moe? Gehaast? Energiek? We willen vaak eerder opstaan dan we in werkelijkheid doen. De dag rustig beginnen. In dit artikel leg ik je uit hoe 1 uur eerder opstaan mijn leven veranderde. En waarom jij dit ook kunt!

Hoe ik begon: waardeloos

In de video hieronder leg ik precies uit hoe ik mezelf veranderde van avond-naar ochtendmens, welke gewoontes hiervoor nodig zijn en hoe je dit binnen 1 uur kunt doen. Vond je dit een leuke video? Abonneer op mijn Youtubekanaal voor nóg meer gratis tips en inspiratie.

.

Yes. Ik WAS een avondmens. Totdat de knop om ging. Elke avond sleepte ik mezelf om 12 uur naar boven. Mijn avond verliep ongeveer zo:

 • Nutteloze televisieprogramma’s kijken met veelvuldig zappen
 • Ondertussen op mijn mobiel aanklooien
 • Extra koeken en zakken chips naar binnen werken

Kortom: ik had een drukke avond 😉

Ik wilde verandering. Mijn avond zag er dramatisch uit, maar mijn ochtend was nog dramatischer:

 • Drie keer snoozen
 • De tijd tussen opstaan en vertrekken te krap maken
 • Elke ochtend haasten om op tijd te komen op studie en werk

Ik durf te zeggen dat ik veel dingen goed onder de knie had. Maar dit helemaal niet!

Wat kan ik doen om dit te veranderen?

1 uur eerder opstaan met de 1 minuutactie

Het werd tijd voor een radicale verandering. Ik besloot een afspraak met mezelf te maken:

‘In de komende 30 dagen sta ik elke dag om 6 uur op zonder te snoozen.’ (1 minuutactie)

En dat deed ik. Elke dag zette ik de wekker keurig om 6:00 en stapte ik mijn bed uit. Dit was de 1 minuut waar het elke dag om zou draaien. Dit klinkt simpeler dan het was. De eerste dagen stapte ik vloekend het bed uit. Logisch toch 😉

Waarom deed ik dit ook alweer?

Fase 1: angst en motivatie (dag 1 tot 10)

Opvallend genoeg bleek de eerste fase achteraf gezien niet de moeilijkste fase te zijn. Dat had ik wel verwacht. Waarom niet?

De eerste dagen hoeven we weinig te doen voor onze motivatie. We beginnen aan iets nieuws. Het is net alsof we afreizen naar een onbekend land. We hebben er zin in ondanks dat we geen idee hebben wat we gaan aantreffen.

De eerste dagen is het leuk, maar daarna wordt het meer een gewoonte. We beginnen een andere kant te zien van het land. De nadelen. Zo werkte het ook met eerder opstaan.

Naast motivatie was er ook de angst om eerder op te staan. De volgende gevoelens kwamen bijvoorbeeld bij mij naar boven:

 • Dit voelt niet fijn
 • Ik voel me niet lekker
 • De verandering is te moeilijk
 • Ik ben nu eenmaal zoals ik ben en dat kan ik niet veranderen (ik blijf voor altijd een avondmens)

Ondanks deze gedachten hield ik de eerste 10 dagen goed vol. Resultaat? Het voelde alsof ik ”opeens” zeeën van tijd had!

.

Fase 2: ongemakkelijk (dag 11-20)

Als we de eerste tien dagen zijn doorgekomen, dan hebben we de zwaarste periode achter de rug. We raken beetje bij beetje gewend aan onze nieuwe gewoonte. In de eerste fase kweken we zelfvertrouwen en trainen wilskracht voor de tweede fase.

Althans, ik dacht dat de zwaarste periode voorbij was. In fase 2 kreeg ik het veel moeilijker omdat de motivatie minder werd. Dé reden waarom we terugvallen in oud gedrag.

We willen ook op mindere dagen om 6:00 ons bed uitkomen. Deze fase was zwaar ongemakkelijk en ik was blij dat ik bleef doorzetten. Ook deze tien dagen leverden me een honderd procent score op!

Het resultaat? Ik was trots op mezelf dat ik elke dag bleef volhouden, en daardoor ontwikkelde ik elke dag meer zelfvertrouwen. Niet alleen voor mijn ochtend. Ook voor de rest van mijn dag!

.

Fase 3: onoverwinnelijk (dag 21-30)

In deze laatste fase was ik door de moeilijkste periode heen. Nu moest ik doorzetten wat ik de afgelopen twintig dagen had gedaan. In fase 3 veranderde ik een onderdeel van mijn leefstijl. Ik dacht niet langer dat ik een avondmens was.

Nu werd ik iemand die vroeg opstond om het maximale uit zijn leven te halen. De dag te beginnen in meditatie, lichaamsbeweging en inspiratie. Een heerlijk gevoel!

De nieuwe resultaten?

Mijn denkpatroon veranderde. Ik ging van ‘iets uitproberen’ naar ‘wie je wilt zijn’. Van moedeloosheid naar zelfverzekerdheid. Van ‘ik ben geen ochtendmens’ naar ‘ik ben een ochtendmens!’

Hoe een ochtendritueel mijn leven veranderde (+ vrijwillig opstaan om 6:00)

De voordelen van 1 uur eerder opstaan

Laat ik vooropstellen dat dit slechts 1 manier is om stap voor stap onze eigen gewoontes te ontwikkelen. Leden binnen de 1 Minuut Community hebben uiteenlopende redenen om iets te veranderen. Bijvoorbeeld minder tijd besteden aan de mobiel, mediteren oppakken, een leukere baan vinden enzovoort.

De vijf grootste voordelen van mijn ervaringen:

 1. Je ontwikkelt dagelijks een positieve mindset.
 2. Je kweekt meer zelfvertrouwen en tijd voor jezelf.
 3. Je start elke dag in rust.
 4. Je werkt harder omdat het zo rustig is.
 5. Je begint de dag goed waardoor je de rest van de dag meer positieve energie krijgt.
discipline leren trainen ontwikkelen wilskracht zelfdiscipline meer doorzettingsvermogen discipline aanleren jezelf bijbrengen succes

.

Op dit artikel kreeg ik veel vragen over de samenhang tussen een ochtend- en avondroutine. Met als belangrijkste vraag: ‘hoe kom ik op tijd naar bed zodat ik de volgende dag vroeg kan opstaan?’ Als aanvulling op die vraag schreef ik het artikel ‘Hoe 1 uur eerder naar bed gaan je leven verandert’.

Ochtendroutines veranderen vergt tijd

Een dergelijke persoonlijke verandering maken is niet makkelijk. Veranderingen kosten tijd. En dat is vaak het grote probleem: de tijd. Toch zijn we deze nodig om een geslaagde verandering te maken in ons leven.

Alleen op die manier kun je de 3 fases van gedragsverandering doorlopen. En de 1 minuutactie is de stok achter de deur om dit te realiseren.

Eerder opstaan en een succesvol ochtendritueel ontwikkelen mag dan simpel lijken. Het vergt ook veel tijd, geduld en discipline om dit op te zetten. Wil jij stap voor stap ontdekken hoe je blijft doorzetten en volhouden op je doelen?

Krijg hier direct toegang tot De Magie van 1 Minuut en ontdek hoe je uitstelgedrag overwint en doelen bereikt in 1 minuut.

.

Boekentips artikel