Hoe begin je met minimalisme? Volg dit 4 stappenplan voor een simpeler leven!

Hoe begin je met minimalisme? Steeds meer mensen zien in dat het hebben van veel bezittingen niet perse gelukkiger maakt. En dat is waar minimalisme zijn intrede doet. Tegelijkertijd kan het lastig zijn om door de bomen het bos te zien. Hoe begin je met minimalisme? En wat kun je doen om structureel te blijven minimaliseren?  

Minimalisme is een levensstijl

Veel mensen denken bij minimalisme aan ontspullen. Kortom: het aantal bezittingen drastisch verminderen tot alleen de écht belangrijkste dingen. Hoewel ontspullen een onderdeel van minimalisme is, is het zeker niet het enige.

Minimalisme gaat veel verder dan dat. Het is een levensstijl en je zou het zelfs als een strategie kunnen zien om je leven anders (essentiëler) in te richten. Zo kun je ook het aantal vriendschappen minimaliseren tot alleen de belangrijkste en/of hetzelfde doen met je hobby’s.

Bewust nadenken over waar je wel en niet je tijd aan wilt besteden, prioriteiten stellen en grenzen aangeven kun je veel meer energie, motivatie én zingeving uit jouw leven halen. Dát is de ware essentie van minimalisme.

Hoe begin je met minimalisme? Check de video voor helder en duidelijk stappenplan om te starten met minimalisme én hoe je dat kunt blijven volhouden. Vond je dit een leuke video? Abonneer je hier op mijn Youtubekanaal voor nóg meer gratis tips en inspiratie.

.

Hoe begin je met minimalisme? 4 Stappen!

Ik ben er een voorstander van om minimalisme breder te trekken dan alleen het ontspullen. En daarom heb ik een stappenplan gemaakt die je kunt toepassen om minimalisme toe te passen als een levensstijl. Dit is ook de beste manier om minimaliseren op de lange termijn vol te houden.

Stap 1: Weet wat belangrijk voor je is

Je zou jouw leven kunnen opsplitsen in verschillende gebieden. Één van die onderdelen kan bijvoorbeeld je gezondheid zijn. En binnen gezondheid kun je het onderdeel ‘’bewegen’’ pakken. Hoeveel beweging is voor jou belangrijk? Welke sport sluit daar het beste bij aan? En wat voor vormen van beweging vind jij het leukste om te doen?

Door jezelf deze vragen te stellen kom je er beter achter wat voor jou belangrijk is. Vanuit daar kun je vervolgens je tijd besteden aan die dingen die belangrijk zijn (en andere vormen van bewegen minimaliseren). Dit proces kun je herhalen op elk ander onderdeel in je leven. Pas als je weet wat écht belangrijk voor je is, dan kun je beginnen met minimaliseren. Leer optimaal prioriteiten stellen met deze #1 gouden methode.

Stap 2: Tijd is king

In minimalisme speelt tijd een hele waardevolle rol. Je wilt je tijd namelijk zo optimaal mogelijk benutten. Dit is één van de belangrijkste kenmerken binnen het minimalisme. De eerste stap helpt je met het stellen van prioriteiten en in de tweede stap zorg je ervoor dat je tijd vrij maakt in je agenda voor die belangrijke doelen.

Dat is ook het moment dat je beseft dat je wellicht niet overal de tijd voor hebt. En dan zul je dus nog meer keuzes moeten maken. Of zoals je dat ook kunt noemen: verder blijven minimaliseren.

Minimaliseren mag dan betekenen dat je jouw tijd optimaal wilt benutten, maar dat betekent niet dat je al jouw tijd moet volproppen. Ook vrije tijd plannen voor ontspannen en relaxen is immers een belangrijk onderdeel. Deze 8 timemanagement tips helpen je direct om 10x productiever te worden.

.

Stap 3: Begin met minimalisme

Finally! De basis is gelegd en nu kun je echt van start met het minimaliseren van jouw leven. Het is tijd om de eerste en tweede stap tot uitvoering te brengen!

Hoe begin je met minimalisme? Wat is jouw plan? Wat wil jij nu als eerste minimaliseren? En heb je de tijd en ruimte om dat te doen? Werk eerst aan je plan voordat je overgaat tot de uitvoering. Veel plannen zijn te ambitieus en juist daardoor starten we niet of maken we iets niet af.

Stap 4: Blijf minimaliseren in kleine stapjes

Het proces van minimaliseren is een levenslang proces. Het is niet iets wat tussendoor stopt. Als je bijvoorbeeld één keer alles zou ontspullen en daarna doe je niet meer aan ontspullen, dan heb je binnen de kortste keren weer een hele bende aan bezittingen. Daarom spreek ik ook liever over minimalisme als een levensstijl. Het is iets wat je wel of niet toepast in jouw leven.

Voor het volhouden is het belangrijk om in kleine stapjes te werken. Je hoeft dus niet alles in één keer op te ruimen. Je kunt starten met één kamer. En die kamer kun je starten met één plank. Hetzelfde geldt voor bewegen. Je hoeft niet in één keer elke dag 1 uur te bewegen (als dat je doel zou zijn). Je kunt beginnen met 10 minuten per dag. En vanuit daar steeds verder groeien naar je uiteindelijke doel.

Minimalistisch leven voor een simpeler, zinvoller én leuker leven

Kwaliteit boven kwantiteit. Dat is waar een minimalistisch leven voor staat. Het gaat er dus niet om om zo weinig mogelijk spullen te hebben. Het gaat erom dat je de spullen die je hebt veel gebruikt, want dan is het blijkbaar voor jou een waardevol product.

Door steeds meer te doen van wat je leuk vindt (en al het overige te schrappen) krijg je ook meer zingeving. En laat dat nu net iets zijn waar we vrijwel allemaal meer van zouden willen hebben. Het principe ‘’less is more’’ wordt op deze manier nog krachtiger.

Starten met een minimalistisch leven mag dan simpel lijken. Het vergt ook veel tijd, geduld en discipline om ermee aan de slag te gaan. Wil jij stap voor stap ontdekken hoe je blijft doorzetten en volhouden op jouw doelen?

Krijg hier direct toegang tot De Magie van 1 Minuut en ontdek hoe je uitstelgedrag overwint en doelen bereikt in 1 minuut.

.

Boekentips artikel