Hoe bereik je flow? Het grootste geheim voor een extreem productief leven!

Hoe bereik je flow? Flow is een bijna ongrijpbaar iets en tóch is het grijpbaar. En dat niet alleen. Meer flow betekent een leuker, productiever en energieker leven. De vraag is alleen: hoe bereik je flow en wat kun je bewust doen om dit vaker te krijgen?  

Flow is een state of mind

Herken jij die momenten dat je volledig opgaat in het hier en nu? Dat de tijd lijkt te stoppen wanneer je een bepaalde activiteit onderneemt? En dat je zo gefocust bent dat je letterlijk alles om je heen vergeet? Dit gevoel noemen we ook wel ‘’flow’’.

Flow is een beetje een raar iets. Het lijkt bijna alsof het je willekeurig overkomt. Toch is dat niet het geval. Je kunt jezelf wel degelijk trainen om vaker die flow ervaringen te creëren. De vraag blijft dan alleen: hoe bereik je flow? Kortom: wat kun je doen om flow meer te krijgen?

In onderstaande video bespreek ik hoe je vaker flow kunt bereiken. Vond je dit een leuke video? Abonneer je hier op mijn Youtubekanaal voor nóg meer gratis tips en inspiratie.

.

Hoe bereik je flow? 4 Magische stappen op weg naar meer flow!

Zelf spreek ik regelmatig met mensen over flow. Hoe kun je het meer creëren? Welke factoren spelen hier een belangrijke rol in? En hoe zou je het dus min of meer kunnen ‘’forceren’’ in je leven zodat jij er nog meer plezier van kunt hebben? Hieronder de 4 belangrijkste stappen voor meer flow!

Stap 1: Wat en waarom wil je iets?

Om vaker flow te creëren is het belangrijk om jouw doel te kennen. Wat wil je bereiken? En waarom? Hoe duidelijk jij jouw doel omschrijft des te makkelijker het zal worden om in die flow state te komen. Denk na over je doel, schrijf het op en ga vervolgens naar de volgende stappen.

Stap 2: Luister naar je onderbuikgevoel

Voor flow is het ontzettend belangrijk om in een lekker gevoel te zitten. De makkelijkste (en leukste) manier is dingen doen die je leuk vindt. Wat zijn jouw hobby’s en passies? Probeer dat meer en vaker te doen.

Zo kreeg ik veel meer flow van het werken aan mijn eigen bedrijf, verschillende sporten, het starten en oefenen van Kizomba (hier kun je mijn hele ‘’Kizomba verhaal’’ lezen ter illustratie en inspiratie), lange diepgaande gesprekken voeren en het lopen van meerdere marathons. Voor jou kunnen dat totaal andere dingen zijn. Het belangrijkste: luister naar je onderbuikgevoel en doe die dingen die jij het leukste vindt om te doen!

Stap 3: Let op je tijd

Het bereiken van flow wordt zoveel makkelijker wanneer je niet hoeft te denken aan afspraken die je daarna hebt. Kortom: een lege agenda is een must om vaker in je flow state te komen. Zorg ervoor dat je op momenten dat je in de flow wilt zijn geen latere afspraken hebt staan.

Daarnaast is het belangrijk om geen afleidingen te hebben. Leg je telefoon dus weg, kijk niet op social media en open geen e-mails. Dwing jezelf om je volledig te focussen op je belangrijkste taak van die dag. Dat gaat je kans op een flow ervaring drastisch toenemen.

Check deze 8 timehacks om razendsnel 10x slimmer én productiever met je tijd om te gaan.

.

Stap 4: Hou je energie in de gaten

Hoe staat het met jouw energie? En hoe bereik je flow met een lage energie? Nou, wat je van ‘’niet’’?  Het klinkt misschien simpel, maar een flow ervaring creëren terwijl je een lagere energie hebt is waarschijnlijk niet het beste moment voor meer flow. Je energie is dus extreem belangrijk.

Je kunt deze voor jezelf verhogen door gezond te leven. Eet gezond, beweeg voldoende, slaap goed etcetera. Een hogere energie levert opnieuw een hogere kans op langere flow én meer flow.

Hoe bereik je flow en hoe kun je dit blijven vasthouden?

Flow bereiken is één stap. Het blijvend vasthouden van die flow op een reguliere basis is nog een stuk uitdagender. Dit valt en staat met het creëren van gewoontes. De eerder genoemde stappen zijn niet stappen die je slechts één keer wilt uitvoeren.

Het zijn veel meer gewoontes die je wilt ontwikkelen zodat je veel makkelijker en sneller die flow ervaringen kunt bereiken. Flow bereiken mag dan simpel lijken. Het vergt ook veel tijd, geduld en discipline om ermee aan de slag te gaan. Wil jij stap voor stap ontdekken hoe je blijft doorzetten en volhouden op jouw doelen?

Krijg hier direct toegang tot De Magie van 1 Minuut en ontdek hoe je uitstelgedrag overwint en doelen bereikt in 1 minuut.

.

Boekentips artikel